REDZ, KĀ: 12 olas nedēļā – droši

© Ilustratīva bilde

Otrā tipa diabēta pacienti var atļauties ēst duci olu nedēļā, jo sirds un asinsvadu slimību risku tas nepaaugstina, informē Medical Daily. To atzinuši Sidnejas universitātes pētnieki.

Olas ir ļoti labs olbaltumvielu un antioksidantu avots, taču tajās ir arī augsts holesterīna saturs - vienā olā tā var būt no 141 līdz 234 miligramiem. Tā kā cilvēkiem ar otrā tipa diabētu ir paaugstināts zema blīvuma lipoproteīna (tā dēvētā sliktā holesterīna) līmenis, viņiem nereti ieteikts ierobežot olu patēriņu vai atteikties no tām pavisam. Pētījumā, kurš kopumā bija veltīts svara normalizēšanai un ilga 12 mēnešus, piedalījās 128 otrā tipa diabēta pacienti. Daļa no viņiem nedēļā ēda 12 olu, otra daļa - tikai divas olas. Svara zaudēšana abām grupām veicās vienādi, arī sirds un asinsvadu riska faktori pētījuma laikā nepieauga, līdz ar to tika secināts, ka olu lietošana uzturā būtiski nepaaugstina holesterīna līmeni asinīs. Olas spēj sniegt noturīgu sāta sajūtu, turklāt tās satur vērtīgas uzturvielas: kalciju, cinku, A, B5, B12, D, K, E vitamīnus u.c.

Svarīgākais