Vai zināji? Cukīnī ir ti­kai 16 ki­lo­ka­lo­ri­ju

© F64

Vēr­tī­gais un vieg­li sa­gre­mo­ja­mais cu­kī­ni pie­der pie ķirbj­vei­dī­ga­jiem, ar ci­lin­dris­ku for­mu za­ļā vai dzel­te­nā krā­sā, uz­tu­rā var lie­tot, kad vēl nav pil­nī­gi ga­tavs.

Ve­se­lī­gais dār­ze­nis uz Ei­ro­pu at­ce­ļo­jis no Ame­ri­kas, kur sā­kot­nē­ji pār­ti­kā iz­man­to­ja ti­kai tā sēk­las. Sā­kot­nē­ji cu­kī­ni kā vai­ru­mu brī­num­lie­tu au­dzē­ja ti­kai bo­tā­nis­ka­jos dār­zos. Uz­ska­ta, ka tie­ši itā­lie­ši 18. gad­sim­tā sā­ka iz­man­tot ne­no­ga­ta­vo­ju­šos cu­kī­ni, kā to ta­gad lie­to dau­dzi ci­ti. Cu­kī­ni ir ba­gāts kā­li­ja, šķiedr­vie­lu, fos­fo­ra un kal­ci­ja avots. Tas no­dro­ši­na or­ga­nis­ma ne­pie­cie­ša­mī­bu pēc vit­amī­niem, īpa­ši C un B gru­pas vit­amī­niem. Ta­jā ir ti­kai 16 ki­lo­ka­lo­ri­ju. Pa­tei­co­ties tam, ka cu­kī­ni ir vieg­li sa­gre­mo­jams un ta­jā ir maz ka­lo­ri­ju, to var iz­man­tot di­ē­tai.

Cu­kī­ni ir āt­ri un vieg­li pa­ga­ta­vo­ja­mi. Cu­kī­ni tā­pat kā ka­ba­čus sau­tē, ma­ri­nē, ga­ta­vo ik­rus, iz­man­to dau­dzos asos ēdie­nos un sa­lā­tos. Tos var uz­gla­bāt vē­sā vie­tā da­žus mē­ne­šus. Tas ir ie­spē­jams tā­pēc, ka cu­kī­ni mi­za ir blī­va un ne­ļauj no­kļūt ta­jā mit­ru­mam.

Der zi­nāt!

* Liels pluss - cu­kī­ni ir no­pēr­ka­mi au­gu ga­du.

* Cu­kī­ni au­dzēt ir vieg­li un iz­de­vī­gi - jo bie­žāk tiem no­vāc aug­ļus, jo āt­rāk iz­aug jau­ni.

* Ja cu­kī­ni ļauj mie­rī­gi augt, tad tie sāk lī­dzi­nā­ties pa­ras­tiem ka­ba­čiem.

Re­cep­tes

Cu­kī­ni ar riek­stiem

Sa­stāv­da­ļas: 750 g cu­kī­ni, ka­ba­cis, 2 ķip­lo­ki, 25 g svies­ta, 75 g val­riek­stu, za­ļu­mi, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ka­ba­čus sa­griež riņ­ķī­šos. Iz­kau­sē svies­tu un cep sa­smal­ci­nā­tus ķip­lo­kus ap­mē­ram 1 līdz 2 mi­nū­tes, ka­mēr tie kļūst zel­tai­ni. Ce­peš­pan­nā ka­ba­čiem un ķip­lo­kiem pie­liek cu­kī­ni riņ­ķī­šus un rū­pī­gi sa­jauc, lai tie svies­tā tik­tu no­seg­ti. Cep uz ma­zas uguns ap­mē­ram 10 mi­nū­tes. Kad cu­kī­ni ir prak­tis­ki ga­ta­vi, pie­liek sa­smal­ci­nā­tus riek­stus, uz­kai­sa sā­li, pi­pa­rus un ga­ta­vo vēl 4 līdz 5 mi­nū­tes. Pa­sniedz kar­stus, ap­kai­sī­tus ar za­ļu­miem.

Cu­kī­ni ar ga­ļas bum­bi­ņām

Sa­stāv­da­ļas: 2 cu­kī­ni, nū­de­ļu skai­di­ņas, 400 g mal­tās ga­ļas, ola, sī­pols, ēdam­ka­ro­te se­za­ma eļ­ļas, 2 ēdam­ka­ro­tes so­jas mēr­ces, 2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 50 g sa­rī­vē­ta sie­ra, sāls, pi­pa­ri, pē­ter­sī­ļi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: nū­de­ļu skai­di­ņas iz­mēr­cē kar­stā ūde­nī ap­mē­ram 25 mi­nū­tes. Cu­kī ni sa­griež riņ­ķī­šos 2 līdz 2,5 cm un iz­griež vi­du­ci, bet ne līdz ga­lam, lai iz­vei­do­jas ta­sī­te. Mal­ta­jai ga­ļai pie­vie­no olu, skai­di­ņas, se­za­ma eļ­ļu, so­jas mēr­ci, za­ļu­mus, pi­pa­rus, sā­li. No ga­ļas vei­do bum­bi­ņas un liek uz cu­ki­ni. Pār­kai­sa ar sie­ru, pār­lej olīv­eļ­ļu un cep ce­peš­krās­nī 200 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 25 līdz 30 mi­nū­tes.

Sa­lā­ti ar cu­kī­ni, sie­ru un to­mā­tiem

Sa­stāv­da­ļas: cit­rons, 50 g kal­tē­tu to­mā­tu eļ­ļā, 2 cu­kī­ni, 400 g mīk­sta sie­ra, 100 g šķiņ­ķa, 50 g rī­vē­ta sie­ra, 1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas, sāls, pi­pa­ri, ba­zi­li­ka la­pi­ņas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­velk cit­ro­nam mi­zu un iz­spiež su­lu no mīk­stu­ma. To­mā­tus liek uz caur­du­ra, bet eļ­ļu ie­lej at­se­viš­ķā trau­kā. Cit­ro­na su­lu sa­jauc ar eļ­ļu, ku­rā bi­ja to­mā­ti, un olīv­eļ­ļu, pie­vie­no sā­li. No­tī­ra cu­kī ni, sa­griež tā­pat kā cūk­ga­ļu un sie­ru tie­vās slok­snī­tēs un liek trau­kā. To­mā­tus sa­griež un liek vir­sū. Pār­lej ma­ri­nā­di un at­stāj 10 mi­nū­tes. Ēdie­nu pa­sniedz, pirms tam pār­kai­sot ar rī­vē­tu sie­ru, pi­pa­riem un ba­zi­li­ka la­pām.

Pī­rāgs ar cu­kī­ni

Sa­stāv­da­ļas: 2 cu­kī­ni, 100 g brin­zas, 300 g svai­gas vai sā­lī­tas la­ša fi­le­jas, 2 olu bal­tu­mi. Mīk­lai: 400 g mil­tu, 250 g olīv­eļ­ļas, 200 g krē­ju­ma, ola, 2 olu dzel­te­nu­mi, di­vas treš­da­ļas tēj­ka­ro­tes sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: mil­tus iz­kai­sa uz gal­da, vir­sū uz­lej olīv­eļ­ļu un sa­ka­pā, pie­vie­no krē­ju­mu, sā­li, olu un dzel­te­nu­mus. Pa­ga­ta­vo­to mīk­lu liek le­dus­ska­pī uz pā­ris stun­dām. Cu­kī ni sa­griež riņ­ķī­šos, la­si sa­griež sal­mi­ņos. Iz­rul­lē mīk­lu un liek ar tauk­vie­lām ie­zies­tā for­mā. Brin­zu smal­ki sa­smal­ci­na un uz­kai­sa uz pī­rā­ga vi­dus. Pa ap­li, sā­kot no for­mas ap­ma­les, kār­to cu­kī­ni riņ­ķī­šus, pēc tam zivs ga­ba­li­ņus, pēc tam at­kal cu­kī­ni un zivs ga­ba­li­ņus, ka­mēr būs sa­sniegts centrs un no­klā­ta vi­sa mīk­la. Olu bal­tu­miem pie­vie­no ne­daudz sāls, vieg­li sa­jauc un no­smē­rē vi­su pī­rā­gu. Liek ce­peš­krās­nī cep­ties un pirms pa­snieg­ša­nas ro­tā ar dil­lēm.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.