Uzzini, kāpēc ēdienkārtē ir vērts iekļaut nātres?

© Ilze Zvēra/F64

Nāt­res uz­ska­ta par ol­bal­tum­vie­lām ba­gā­tā­ka­jiem la­pu dār­ze­ņiem, lai gan da­ļa la­sī­tā­ju no­teik­ti vīp­snās – kā ēdien­rei­zē var pa­sniegt ēdie­nu no nāt­rēm?! Bet pa­tie­sī­bā tās ir ļo­ti ve­se­lī­gas. Nāt­res sa­tur ne­aiz­stā­ja­mās amino­skā­bes, pēc sa­vas uz­tur­vēr­tī­bas līdz­inās pu­pām. Garš­a ir ne­daudz rūg­ta un sā­ļa. Nāt­res ir ba­gā­tas ar vi­ta­mī­niem – B, PP, D, E, K, mi­ne­rāl­vie­lām, or­ga­nis­ka­jām skā­bēm, fer­men­tiem, hlo­ro­fi­lu un krās­vie­lām.

Pēc ķī­mis­kā sa­stā­va nāt­res ir rad­nie­cī­gas spi­nā­tiem un skā­be­nēm, ta­ču ta­jās ir sa­lī­dzi­no­ši vai­rāk dzelzs. Jaun­ās nāt­ru la­pi­ņas pa­ras­ti ir mai­gas, no tām var ga­ta­vot gan zu­pas, gan iz­man­tot tās sa­lā­tiem. Re­cep­šu ir ļo­ti daudz. In­te­re­sants kok­tei­lis iz­nāks no nāt­ru su­las, mār­rut­kiem un sī­po­la. Rup­jā­kus dzi­nu­mus var skā­bēt, bet pa­vi­sam jaun­os - sā­līt. Sā­lī­tas nāt­res var iz­man­tot kā pie­de­vu pie mai­zes un ga­ļas. Ne­ska­to­ties uz nāt­ru vēr­tī­ga­jām īpa­šī­bām, nav ie­tei­cams ēst svai­gas nāt­ru la­pas, iz­ņē­mums ir ti­kai jaun­ās la­pi­ņas, bet arī tās to­mēr la­bāk ir sa­blen­de­rēt. Lai nāt­res ne­kos­tu, tās mēr­cē kar­stā sāls­ūde­nī, ta­ču jaun­os dzi­nu­mus nav va­ja­dzī­bas šā­di ap­strā­dāt. La­pi­ņas ap­lej ar ūde­ni, sa­spai­da ne­daudz, sa­plu­ci­na un sa­griež. Jā­at­ce­ras, ka nāt­rēm pie­mīt dau­dzas ārst­nie­cis­kas īpa­šī­bas, tā­pēc tās pla­ši iz­man­to tau­tas me­di­cī­nā. Tad tās vāc pa­va­sa­rī, kad zied. Su­lu lie­to svai­gu vai ga­ta­vo no­vā­rī­ju­mu. Nāt­res uz­tu­rā var lie­tot līdz vē­lam ru­de­nim, jo tām rak­stu­rī­ga īpa­šī­ba augt no sak­nes, it īpa­ši tā­das ir pie­mē­ro­tas skā­bē­ša­nai. Kal­tē­tas nāt­ru la­pi­ņas var pie­vie­not sa­lā­tiem, kas ga­ta­vo­ti zie­mai, lai ša­jā lai­kā or­ga­nisms uz­ņem­tu ne­pie­cie­ša­mās mi­ne­rāl­vie­las.

No­de­rī­gi!

* Nāt­res vis­la­bāk griezt ar cim­diem ro­kās. Pēc 10 līdz 20 mi­nū­tēm, kad tās ir sa­griez­tas, nāt­res var dro­ši ņemt ro­kās.

* Ga­ta­vo­jot no nāt­rēm tē­ju, zu­pu vai kā­du ci­tu ēdie­nu, ie­tei­cams iz­man­tot la­pas no auga ga­lot­nes, jo ve­cie cie­tie stub­lā­ji un la­pas ne īpa­ši lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz ak­nām. Ja nav pa­tī­ka­ma nāt­ru dzel­ša­na, tad sa­dzel­to vie­tu var no­berzt ar to pa­šu nāt­ru su­lu.

* Ja iz­kal­tē nāt­ru za­ri­ņus un uz­kar vir­tu­vē pie sie­nas, tad tās pa­lī­dzēs at­gai­ņāt mu­šas.

Re­cep­tes

Plovs ar nāt­rēm (bez ga­ļas)

Sa­stāv­da­ļas: 400 g rī­sa, 400 g bur­kā­nu, 200 g ro­zī­ņu, 200 g sī­po­lu, 160 g eļ­ļas, 50 g nāt­ru jaun­o dzi­nu­mu, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: bur­kā­nus un sī­po­lus sa­griež sal­mi­ņos un sau­tē eļ­ļā, ka­mēr ir pus­ga­ta­vi. Ie­ber trau­kā auk­stā sāls­ūde­nī iz­mēr­cē­tu rī­su, no­maz­gā­tas ro­zī­nes, sa­griez­tas nāt­res. Pār­lej ar kar­stu ūde­ni un vā­ra zem vā­ka, ka­mēr ir ga­tavs. Pēc tam vi­su sa­mai­sa.

Jauk­ti sa­lā­ti ar nāt­rēm

Sa­stāv­da­ļas: 30 g nāt­ru la­pu, 20 g prī­mu­las la­pu, 20 g jaun­o pie­ne­ņu la­pu, 10 g sī­po­la, 30 g bur­kā­nu, 20 g mār­rut­ku.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sī­po­lus, bur­kā­nus un mār­rut­kus sa­rī­vē vai sa­maļ ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā, pie­vie­no 50 g krē­ju­ma, sa­jauc ar za­ļu­miem un liek šķīv­ja cen­trā. Ma­lās kār­to nāt­ru, pie­ne­ņu un prī­mu­las la­pas.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais