Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Latvijā pazīstamas sievietes atklāj, kā izskatās viņu virtuves

© F64

Virtuve ir viena no vietām, kur pavadām ļoti daudz sava laika – brokastojam, ēdam vakariņas, gatavojam ēst, un reizēm tieši virtuve ir vieta, kur notiek visinteresantākās sarunas, tāpēc šai telpai jābūt ne tikai funkcionālai un aprīkotai, bet arī vizuāli pievilcīgai un mājīgai.

Latvijas sabiedrībā pazīstamas dāmas dalās savā pieredzē par to, kā viņas izvēlējušās iekārtot savu virtuvi.

Uzņēmēja, Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas valdes priekšsēdētāja Marika Ģederte stāsta: “Virtuve ir viena no svarīgākajām telpām mājā, kurā uzturos, bet daudz laika tur nepavadu, jo ikdienā daudz strādāju. Ļoti patīk gatavot, bet izvēlos receptes, kuras var pagatavot ātri. Tas prasa radošumu un zināšanas, funkcionāli izdomāt, lai mājās vienmēr ir tās sastāvdaļas un produkti, no kuriem pagatavot kādu ēdienu var arī citi ģimenes locekļi. Brīvdienās virtuvē pavadu vairāk laika - man patīk kanēļa smarža, svaigas kafijas smarža un svaigu kruasānu smarža. Brīvdienās tos vienmēr cepu. Kopumā gatavoju bieži, jo man mājās ir divi vīrieši - vīrs un dēls, kuram arī mācu gatavot un viņš to dara ar lielu aizrautību. Uzskatu, ka katram cilvēkam ir jāprot taisīt ēst, vismaz pamatlietas. Virtuve ir visas mājas centrālā vieta. Tai ir jābūt ērtai un funkcionālai - visām lietām ir jāatrodas savās vietās, lai tās var atrast ikviens, kurš gatavo. Kad pie manis atnāk ciemiņi, tie vienmēr uzturas un pļāpā virtuvē, jo laikam tur cilvēki jūtas visomulīgāk. Es priecājos, ka virtuve ir tik liela, lai visiem būtu ērti. Mana virtuve ir ļoti plaša un sienas ir melnas ar pelēku, kā turpinājums dzīvojamajai daļai, kura arī ir pelēka. Darba virsmas ir baltas un melnas. Plašās telpās to var atļauties, bet mazās un tumšās - labāk izvēlēties gaišus toņus. Katram noteikti ir savi toņi un krāsas, kuras patīk un uzlādē. Man tā ir pelēkā krāsa.”

“Kādreiz virtuvē pavadīju katru vakaru, tagad sanāk retāk, bet man ir svarīgi ieturēt vakariņas kopā ar ģimeni katru vakaru. Jāatzīst, ka esmu gardēde, tāpat kā mana ģimene. Neraugoties uz to, ka bieži apmeklējam restorānus, ļoti augstu novērtējam mājās gatavotus ēdienus. Ikdienā par to rūpējas mans vīrs, jo es no darba atgriežos samērā vēlu. Svētdienās gan neiztikt bez pašceptas maizes un kanēļa bulciņām, kā arī bez balta galdauta. Katru vakaru omulībai dedzinām arī sveces. Man patīk gan estētiskums, gan funkcionalitāte - to ievērojām arī iekārtojot virtuvi, kas ir apvienota ar viesistabu. Atceros, savulaik mūsu virtuvi pat fotografēja kādam dizaina žurnālam, tieši tās funkcionalitātes dēļ. Virtuve ir ļoti personalizēta, piemēram, darba galda virsmas veidotas tā, lai mana auguma cilvēkam pie tām būtu ērti darboties. Virtuves krāsās es izvēlējos gaišus toņus, pārsvarā smilšu krāsas un oranžus, lai tajā valdītu plašums un gaišums,” stāsta uzņēmēja, Biznesa augstskolas Turība dekāne Zane Driņķe.

Savā pieredzē dalās arī juriste Ieva Brante: “Virtuve jau nav tikai telpa, kurā gatavo ēst, piemēram, mūsu mājās virtuve kalpo kā burziņu vieta, kur uzņem ciemiņus. Virtuves iekārtojums rosina domāt par pavasari, faktiski var teikt, ka virtuves iekārtojumu izvēlējāmies pēc noskaņojuma. Viss sākās ar flīzēm - persiku krāsā, kas papildinātas ar mazākām flīzēm - maigā salātzaļā tonī, rotātām ar ziedošām pienenēm. Virtuve sanākusi ļoti maiga - ar ziediem un taureņiem. Tāds pufīgs persiks, ko papildina salātzaļais tonis.”