Noskaidroti 11 produkti, kas visvairāk iekrāso mūsu zobus, liekot tiem izskatīties netīriem un neglītiem, vēsta GQ.
Viens no tiem ir balzametiķis, kas satur tumšus pigmentus un savas konsistences dēļ līp pie zobiem. Tas pats sakāms par sojas mērci. Zobus iekrāso arī augļu sulas, jo tās satur skābes, kas padara zobu virsmu uzņēmīgāku pret krāsvielām, turklāt papildu kaitējumu zobiem var nodarīt sulās esošais cukurs, kas kļūst par barību kariesu izraisošām baktērijām. Īpaši izceļas tomātu sula, kurai ir spēcīgs pigments kombinācijā ar skābēm. Vēl vairāk zobus iekrāso koši augļi un ogas, piemēram, kazenes, mellenes, granātāboli. Sevišķi spēcīgi pigmenti ir bietēm. Zobu iekrāsošanos veicina arī gāzēti dzērieni.
Pat ja tie ir bezkrāsaini, soda var padarīt zobu virsmu poraināku un uzņēmīgāku pret krāsvielām, kas vēl sekos. Oranžīgi vai dzeltenīgi zobi nereti kļūst pēc garšvielu, piemēram, kurkumas, baudīšanas. Ļoti liels balto zobu ienaidnieks ir nikotīns un darva, kas izdalās smēķējot. Zobus iekrāso arī kafijā, tējā un sarkanvīnā esošie tanīni. Lai mazinātu nevēlamo efektu, jātīra zobi ar remineralizējošām pastām un tie jādiego, kā arī vēlams lietot mutes skalojamo līdzekli, kas nesatur alkoholu. Dzērienus vēlams baudīt ar salmiņu, kā arī dzert daudz ūdens, lai neitralizētu ar produktiem uzņemtās skābes, un uzkost svaigus kraukšķīgus dārzeņus, kas mehāniski notīra zobu virsmu.