Padoms: Ko darīt ar sakaltušu maizi?

© F64

Ja mā­jās ir sa­kal­tu­si mai­ze, tad to no­teik­ti ne­va­jag iz­mest.

Ne­ap­ēs­tās šķē­lī­tes un ga­ro­zi­ņas ar lai­ku sa­krā­jas. Tās var iz­man­tot, sa­ce­pot ar olu bro­kas­tīs, pa­ga­ta­vo­jot rupj­mai­zes kār­to­ju­mu, mai­zes zu­pu vai arī rīv­mai­zi. Kopš se­niem lai­kiem rīv­mai­zi ga­ta­vo no kal­tē­tas mai­zes. Tai iz­man­to gan bal­tmai­zi un rupj­mai­zi, gan grau­du mai­zi. To var pirkt ga­ta­vu vei­ka­lā, bet tad va­ja­dzē­tu se­kot līdz­i in­for­mā­ci­jai, kas rak­stī­ta uz ie­pa­ko­ju­ma, arī tās uz­gla­bā­ša­nas lai­kam. Ga­ta­vo­ša­nas pro­cess mā­jās ir ļo­ti vien­kāršs. Mai­zi va­jag ie­likt tos­te­rī vai 200 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ce­peš­krās­nī un sa­kal­tēt, lai ie­gū­tu zel­tai­ni brū­nu un cie­tu. Pēc tam to at­dze­sē­tu sa­smal­ci­na pie­stā, ka­fi­jas dzir­na­vi­ņās vai sa­maļ ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā. Bal­tmai­zi vai grau­du mai­zi var sa­malt arī vir­tu­ves kom­bai­nā, bet rupj­mai­ze ir cie­ta, tā­pēc tās sa­smal­ci­nā­ša­nai vis­pie­mē­ro­tā­kā būs ga­ļas ma­ļa­mā ma­šī­na. Rīv­mai­zi var sa­malt ļo­ti smal­ku, tik­pat kā mil­tus, bet var sa­malt dru­pa­čās - tad rīv­mai­ze būs krauk­šķī­gā­ka. Iz­man­to da­žā­du ēdie­nu pa­ga­ta­vo­ša­nā, ku­ri ie­gūs īpa­šu mai­zes aro­mā­tu. Ar rīv­mai­zi pār­klāj ga­ļas un zivs ga­ba­li­ņus, kot­le­tes, tad tiem būs krauk­šķī­ga ga­ro­zi­ņa.

No­de­rī­gi

* Ja rīv­mai­ze tiek ga­ta­vo­ta no svai­gas mai­zes, tad to vis­pirms va­ja­dzē­tu sa­sal­dēt, jo svai­gu mai­zi ne­būs ie­spē­jams sa­rī­vēt.

* Ja rīv­mai­ze tiek ga­ta­vo­ta no sa­cie­tē­ju­šas mai­zes, tad to ie­liek plas­ti­kā­ta mai­si­ņā un pa­rul­lē ar vel­tnī­ti.

* Smal­kā­ku rīv­mai­zi var iz­man­tot mēr­ču pa­nē­ša­nai, bet rup­jā­ka ma­lu­ma - ga­ļas un ziv­ju pa­nē­ša­nai, kā arī sal­da­jiem ēdie­niem.

* Rīv­mai­zi va­jag gla­bāt slēg­tā trau­kā un iz­lie­tot mē­ne­ša lai­kā.

Re­cep­tes

Rupj­mai­zes kār­to­jums

Sa­stāv­da­ļas: 1 kg rupj­mai­zes sau­si­ņu, 100 g cu­ku­ra, 300 g pu­tu­krē­ju­ma, 200 g brūk­le­ņu ie­vā­rī­ju­ma.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: de­ser­ta šķī­vī liek kār­tu sa­mal­tu rupj­mai­zes sau­si­ņu, virs tās kār­ti­ņu brūk­le­ņu vai dzēr­ve­ņu ie­vā­rī­ju­ma, bet vir­sū - sa­pu­to­tu krē­ju­mu. Vi­su pār­kai­sa ar ap­cep­tu rīv­mai­zi un uz­liek ka­ro­ti ie­vā­rī­ju­ma. Pa­sniedz ar glā­zi auk­sta pie­na.

Vis­tas fi­le­ja rīv­mai­zē

Sa­stāv­da­ļas: 2 vis­tas fi­le­jas, 4 mai­zes ga­ba­li­ņi, sa­kal­tē­ti krās­nī, garš­vie­las, 2 līdz 3 olas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vis­tas fi­le­ju sa­griež plā­nā­kās da­ļās. Sa­smal­ci­na rīv­mai­zi un pie­vie­no garš­vie­las, kār­tī­gi iz­mai­sa. Sā­li var ne­pie­vie­not. Sa­kuļ olas, uz kat­ru olu pie­lej klāt ēdam­ka­ro­ti ūdens. Sa­ga­ta­vo vi­su cep­ša­nai. Ie­tei­cams uz šķīv­ja uz­klāt pa­pī­ra dvie­li, kur pēc cep­ša­nas tiks lik­ti vis­tas ga­ba­li­ņi, lai tas sa­sūk­tu lie­kās tauk­vie­las. Kad pan­na ir uz­kar­su­si, kat­ru vis­tas ga­ba­li­ņu ie­mērc olā, tad rīv­mai­zē. At­kār­to to vēl­reiz, ja vē­las. Liek cep­ties, līdz vis­ta kļu­vu­si zel­tai­ni brū­na. Tās vi­du­cis būs mīksts un su­līgs. Vis­tu var pa­sniegt ar dār­ze­ņiem vai svai­giem sa­lā­tiem.

EKS­PER­TA VIE­DOK­LIS

An­dis BRĒ­MA­NIS, die­to­logs

- No rīv­mai­zes, kam iz­man­to­ta rupj­mai­ze, var vā­rīt zu­pu kom­bi­nā­ci­jā ar žā­vē­tiem aug­ļiem, ne­daudz pie­vie­not cu­ku­ru. Būs labs sald­ēdiens, ku­ram var pie­vie­not pu­tu­krē­ju­mu. Rīv­mai­zi var sa­blen­de­rēt ko­pā ar aug­ļiem, pie­vie­not ke­fī­ram vai na­tu­rā­lam jo­gur­tam un ļaut, lai ie­vel­kas. Būs savs fir­mas ēdiens - krā­sains jo­gurts, ko var ēst no rī­ta, pus­die­nās un va­ka­rā, pro­tams, to ne­va­jag pār­sal­di­nāt. Sal­du­mu var pa­nākt, iz­man­to­jot sald­ētas ze­me­nes. Rīv­mai­zi iz­man­to, ce­pot arī kaut ko uz pan­nas. Tad tā dar­bo­jas kā sūk­lis, kas uz­sūc eļ­ļu vai jeb­ku­ru ci­tu tauk­vie­lu. Ta­ču tas nav tik ve­se­līgs va­ri­ants, kā iz­man­tot rīv­mai­zi. To var ga­ta­vot arī mā­jās, ja ir vē­lē­ša­nās dar­bo­ties, bet var no­pirkt ga­ta­vu. Mai­ze vai rīv­mai­ze - nav at­šķi­rī­bas, tā ir labs graud­au­gu pro­dukts, kas pa­pil­di­na da­žā­dus ēdie­nus un dod sā­tu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais