PRAKTISKI: Da­ži vien­kār­ši no­tei­ku­mi, lai mati būtu skaisti un veseli

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Cil­vē­ki ga­ta­vi daudz ko da­rīt, lai pa­nāk­tu vē­la­mo ma­tu sa­kār­to­ju­mu un krā­su, bet rei­zēm ne­pa­do­mā, ko par to sa­cī­tu pa­ši ma­ti, ja vien tie pras­tu ru­nāt. Par lai­mi, pa­rei­zi iz­vē­lo­ties ma­tu kop­ša­nas un vei­do­ša­nas lī­dzek­ļus, iz­tie­kot bez pār­mē­rī­bām un ik­die­nā ie­vē­ro­jot da­žus vien­kār­šus no­tei­ku­mus, var sa­sniegt re­zul­tā­tu, kas ap­mie­ri­na gan no iz­ska­ta, gan no ma­tu ve­se­lī­bas vie­dok­ļa.

No­teik­ti der ie­klau­sī­ties eks­per­tos, ku­ri mums ie­sa­ka pie­ņemt sa­vu ma­tus tā­dus, kā­di tie ir, un vis­maz ik­die­nā ne­mo­cīt, cen­šo­ties pa­kļaut sti­la pra­sī­bām, kas ir kra­sā pret­ru­nā ar ma­tu da­bis­ka­jām ie­spē­jām. Skais­ti ma­ti pirm­ām kār­tām no­zī­mē - ve­se­li ma­ti. Kad ma­ti jū­tas slik­ti, tie kļūst ne­spod­ri, traus­li, sa­šķe­ļas un sāk pa­stip­ri­nā­ti iz­krist. Jā­ņem vē­rā, ka pro­blē­mas pa­ras­ti ne­iz­pau­žas uz­reiz. Pie­mē­ram, ir zi­nāms, ka stre­sa vai ba­do­ša­nās dēļ ma­ti pa­stip­ri­nā­ti iz­krīt, ta­ču tas no­tiek pēc da­žiem mē­ne­šiem. Vē­rī­gam cil­vē­kam ma­tu stā­vok­lis ļauj spriest gan par ma­tu kop­ša­nas un sa­va dzī­ves­vei­da ne­pil­nī­bām, gan par vis­pā­rē­jās ve­se­lī­bas pro­blē­mām, jo ma­ti bie­ži at­spo­gu­ļo arī tās.

Vis­sva­rī­gā­kā - ma­tu maz­gā­ša­na

Tai ir gan hi­gi­ēnis­ka, gan kos­mē­tis­ka no­zī­me. Jo­pro­jām ne­rimst sa­dzī­vis­kas dis­ku­si­jas par to, cik bie­ži ma­ti jā­maz­gā, bet spe­ci­ālis­ti, šķiet, no­nā­ku­ši pie vie­no­ta vie­dok­ļa: jā­maz­gā tik bie­ži, cik ne­pie­cie­šams. Vie­nam nā­kas to da­rīt kat­ru die­nu, ci­tam pie­tiek ar rei­zi ne­dē­ļā. Ja kat­ru die­nu vei­do­ša­nai lie­to gē­lu, la­ku vai pu­tas, tad arī maz­gāt ma­tus ie­tei­cams ik die­nu, iz­man­to­jot šam­pū­nus, kas pa­re­dzē­ti bie­žai lie­to­ša­nai un, pro­tams, at­bilst at­tie­cī­ga­jam ma­tu ti­pam. Zie­mā ma­ti pa­ras­ti jā­maz­gā bie­žāk, jo zem ce­pu­res tie ir cie­šāk sa­spies­ti ko­pā, tā­pēc ātr­āk tau­ko­jas. Ne­drīkst ma­tus maz­gāt pā­rāk kar­stā vai pā­rāk auk­stā ūde­nī. Tem­pe­ra­tū­ras am­pli­tū­da ir 35-45 grā­di, tur­klāt - jo tau­kai­nā­ki ma­ti, jo ūde­nim jā­būt vē­sā­kam. Pā­rāk karsts ūdens ak­ti­vi­zē tau­ku dzie­dze­rī­šu dar­bī­bu, bet šam­pū­nā eso­šās vie­las var iz­vei­dot ķe­pī­gu pe­lē­ku ma­su, kas ir grū­ti iz­maz­gā­ja­ma no ma­tiem. Pēc ma­tu ska­lo­ša­nas sil­tā ūde­nī vē­lams uz brī­di lie­tot arī auk­stu. Ma­tus vis­la­bāk sau­dzī­gi iz­su­si­nāt sa­sil­dī­tā dvie­lī un ne­ķer­ties tū­līt pie žā­vē­ša­nas ar fē­nu.

Kas bo­jā ma­tus

Vis­bie­žā­kie ir me­hā­nis­ki, ter­mis­ki un ķī­mis­ki ma­tu bo­jā­ju­mi. Me­hā­nis­kie bo­jā­ju­mi ro­das tad, ja ma­tus pā­rāk bie­ži un in­ten­sī­vi ķem­mē vai re­gu­lā­ri vei­do uz­ka­sī­tas fri­zū­ras. Tas iz­jauc gal­vas ādas aiz­sarg­slā­nī­ti, un ma­ti sāk stip­ri šķel­ties. Ter­mis­kos bo­jā­ju­mus iz­rai­sa pā­rāk karsts fēns, ne­pa­rei­za vai pār­mē­rī­ga lok­šķē­ru, pan­nu, kar­sto ruļ­ļu lie­to­ša­na. Tā ir se­viš­ķi ne­sa­udzī­ga slap­jiem ma­tiem. Ma­ti zau­dē ūde­ni, kļūst sau­si un traus­li, iz­ska­tās ne­vī­žī­gi. Sa­vu­kārt ķī­mis­kie bo­jā­ju­mi ce­ļas no pā­rāk bie­žiem ilg­viļ­ņiem, ba­li­nā­ša­nas un ne­sa­udzī­gas krā­so­ša­nas. Tā tiek sa­grau­ta ma­ta struk­tū­ra, ma­ti iz­ska­tās ne­dzī­vi, glu­ži kā pa­ku­las. Vei­cot šā­das pro­ce­dū­ras, viss jā­da­ra mak­si­mā­li sau­dzī­gi, to ne­drīkst at­ļau­ties pā­rāk bie­ži, un der iz­vē­lē­ties uz­ti­ca­mu pro­fe­si­onā­ļu pa­kal­po­ju­mus.

Pa­lī­dzī­ba no iek­šie­nes

Ma­tu stā­vok­li ilg­ter­mi­ņā ie­tek­mē tas, ko mēs ēdam. Daž­kārt cil­vē­ki pa­ma­na, ka, pie­mē­ram, pēc svēt­kiem, kad bau­dīts daudz sal­du­mu, gan ma­ti, gan gal­vas un se­jas āda kļūst tau­kai­nā­ka. Kad ma­ti pie sak­nēm sāk tau­ko­ties ātr­āk ne­kā pa­ras­ti, tas ne­re­ti no­zī­mē, ka jā­ie­ro­be­žo trek­nu ēdie­nu pa­tē­riņš un pie­nā­cis laiks at­slo­dzes die­nai. Lai ma­tus uz­tu­rē­tu tik ve­se­lus un skais­tus, cik kat­ram no da­bas dots, ie­tei­cams ēst pie­tie­ka­mi daudz ziv­ju un ci­tu jū­ras pro­duk­tu, put­nu ga­ļu, arī pai­pa­lu olas, riek­stus un pākš­au­gus - tie sa­tur va­ru, kas ne­pie­cie­šams ma­tu pig­men­tā­ci­jas no­dro­ši­nā­ša­nai, aiz­ka­vē sir­mo­ša­nu un arī blaug­znu vei­do­ša­nos. Lai ma­tos no­tik­tu piln­vēr­tī­ga ke­ra­tī­na vei­do­ša­nās, ie­tei­cams lie­tot uz­tu­rā augu eļ­ļu, rup­ja ma­lu­ma mai­zi, sau­les­pu­ķu sēk­li­ņas. Ma­tu da­bis­ko spī­du­mu la­bāk iz­do­das sa­gla­bāt tiem, ku­ri re­gu­lā­ri ēd jū­ras kā­pos­tus, jo­gur­tu, biez­pie­nu. Tā­pat kā vis­am or­ga­nis­mam ko­pu­mā, arī ma­tiem nāk par la­bu svai­gu aug­ļu un dār­ze­ņu ēša­na, jo tie sa­tur daudz ne­pie­cie­ša­mu mi­ne­rāl­vie­lu un vi­ta­mī­nu. Ma­tiem ne­gar­šo stip­ri sa­cep­ti ēdie­ni, kon­ser­vi, dzīv­nie­ku tau­ki, sā­ļi un asi ēdie­ni.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais