Galvenie klupšanas akmeņi, kas liedz iegūt ideālo augumu

© depositphotos.com

Tu tie­cies pēc ve­se­lī­ga uz­tu­ra, iz­mē­ģi­ni da­žā­dus po­pu­lā­rus ie­tei­ku­mus un ce­ri, ka drīz vien ju­tī­sies la­bāk, iz­ska­tī­sies la­bāk un tev iz­do­sies arī nor­ma­li­zēt ķer­me­ņa ma­su. No­lem­jot sākt jaun­u, skais­tu dzī­vi, no le­dus­skap­ja iz­vāk­ti ne­vē­la­mie pro­duk­ti un pus­fab­ri­kā­ti, kon­ser­vi no­bāz­ti tā­lā­ka­jā stū­rī, bet bur­ge­ru ēs­tu­ves rek­lā­mas ku­po­ni – ma­ku­la­tū­rā, jo tu bei­dzot ga­ta­vo mal­tī­tes mā­jās un esi pat sā­cis no rī­tiem skriet, do­dies nū­jot, var­būt ap­mek­lē spor­ta klu­bu vai ba­sei­nu.

Tik bie­ži stās­tīts, ka pie­tiek vi­su to da­rīt - un pa­nā­ku­mi ne­iz­pa­liks. Drau­gi un ko­lē­ģi ap­brī­no ta­vu uz­ņē­mī­bu, to­mēr re­zul­tā­ta jo­pro­jām nav. Tas ir brī­dis, kad gri­bas vi­su mest pie ma­las. Ame­ri­kā­ņu uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti no­vē­ro­ju­ši, kā­di klup­ša­nas ak­me­ņi un pār­pras­ti uz­ska­ti ne­ļauj sa­sniegt ce­rē­to ce­ļā uz ve­se­lī­gu uz­tu­ru.

«Sa­lā­tus es ēdu, cik uz­iet, jo tie ir ve­se­lī­gi, bet nav ba­ro­jo­ši.»

Ne vis­i sa­lā­ti ir ve­se­lī­gi, bet dau­dzi no tiem ir arī ba­ro­jo­ši. Ja tiek iz­man­to­ti svai­gi dār­ze­ņi un za­ļu­mi, tas ir la­bi, bet ļo­ti bie­ži gri­bas pa­da­rīt sa­lā­tus gar­šī­gā­kus, pie­vie­no­jot rī­vē­tu sie­ru, ma­jo­nē­zi, krē­ju­mu, kar­tu­pe­ļus, šķiņ­ķi, mai­zes grauz­di­ņus, de­su, tun­ča kon­ser­vus, sēk­li­ņas un riek­stus. Pat ja vis­i pro­duk­ti sa­lā­tos ir ve­se­lī­gi un tu it kā pie­liec no kat­ra ti­kai pa drus­ci­ņai, ir jā­se­ko por­ci­jas lie­lu­mam un ka­lo­ri­ju dau­dzu­mam. Pie­mē­ram, iz­rē­ķi­nāts, ka, pie­vie­no­jot sa­lā­tiem ap 30 g pus­cie­tā sie­ra, 30 g tun­ča kon­ser­vu, 15 g sau­les­pu­ķu sēk­li­ņu un di­vas ka­ro­tī­tes ma­jo­nē­zes, to ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba pie­aug ap­tu­ve­ni par 440 kkal.

«Ve­se­lī­gi ir ēst bie­ži, bet ma­zas por­ci­jas.»

Šis pa­doms vai­rāk ad­re­sēts tiem, ku­ri pēc ga­ras dar­bdie­nas ie­tur pa­ma­tī­gas pus­dien­va­ka­ri­ņas, vie­nā rei­zē no­tie­sā­jot mil­zī­gu ēdie­nu dau­dzu­mu un pār­ēdo­ties. Cen­šo­ties si­tu­āci­ju mai­nīt, cil­vē­ki krīt ot­rā ga­lē­jī­bā un vi­su die­nu ik pa brī­ti­ņam kaut ko uz­ēd, gri­bas vai ne­gri­bas. Vi­ņi jū­tas ne īs­ti ēdu­ši, ne ne­ēdu­ši, bet ka­lo­ri­jas bie­ži vien tiek uz­ņem­tas vai­rāk, ne­kā va­ja­dzē­tu. Lai tā ne­no­tik­tu, ie­tei­cams ie­vē­rot re­gu­lā­ras ēdien­rei­zes un arī kon­tro­lēt ka­lo­ri­ju pa­tē­ri­ņu.

«Ja reiz es vin­gro­ju, tad va­ru at­ļau­ties sal­du­mus, tie man ir pat ne­pie­cie­ša­mi, lai bū­tu spēks.»

Spe­ci­āli ēst sal­du­mus, lai bū­tu spēks vin­grot vai lai at­gū­tu zau­dē­tos spē­kus pēc vin­gro­ša­nas, pa­tie­šām ne­va­jag, jo se­viš­ķi tad, ja pa­tie­sī­bā ēst ne­maz ne­gri­bas. Ja cil­vēks pēc fi­zis­kas slo­dzes jū­tas iz­sal­cis, priekš­ro­ka do­da­ma lie­sai ga­ļai, riek­stiem, piln­grau­du mai­zei un dār­ze­ņiem, jo ir jā­rū­pē­jas, lai uz­ņem­tu ol­bal­tum­vie­las, mag­ni­ju, B gru­pas vi­ta­mī­nus, balast­vie­las.

«Jā­sāk uz­ņemt daudz vai­rāk šķiedr­vie­lu, tad lie­kais svars pa­zu­dīs.»

Šķiedr­vie­las ir ne­pie­cie­ša­mas, bet uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti ie­sa­ka to uz­ņem­ša­nu pa­lie­li­nāt pa­ma­zām, tur­klāt, sā­kot lie­tot vai­rāk šķiedr­vie­lu, jā­sāk uz­ņemt arī vai­rāk ūdens. Tas pa­lī­dzēs ra­dīt il­gā­ku un no­tu­rī­gā­ku sā­ta sa­jū­tu. Ja šķiedr­vie­lu pa­tē­ri­ņu pa­lie­li­na pā­rāk strau­ji, re­zul­tāts var būt uz­pū­ties vē­ders un dis­kom­forts.

«Gal­ve­nās ka­lo­ri­jas ir tau­kos, tā­pēc jā­ēd ti­kai at­tau­ko­ti pro­duk­ti.»

Bai­les no tau­kiem bi­ja mo­dē pa­gā­ju­šā gad­sim­ta 90. ga­dos, kad pa­tē­rē­tā­ji sā­ka pie­pra­sīt un ra­žo­tā­ji pie­dā­vāt bez­tau­ku vai maz­tau­ku pro­duk­tus. Ja uz ie­pa­ko­ju­ma rak­stīts «bez­tau­ku» vai «ar ze­mu tau­ku sa­tu­ru», tas jo­pro­jām pie­sais­ta pir­cē­jus. Ta­ču ne­va­ja­dzē­tu au­to­mā­tis­ki pie­ņemt, ka «maz tau­ku» ir tas pats, kas «maz ka­lo­ri­ju». Jā­la­sa un jā­ņem vē­rā arī ci­ta in­for­mā­ci­ja, kas at­ro­da­ma uz ie­pa­ko­ju­ma.

«Es la­bāk at­teik­šos no ogļ­hid­rā­tiem.»

Uz ogļ­hid­rā­tu strik­tu ie­ro­be­žo­ša­nu uz­tu­rā ir bal­stī­ta, pie­mē­ram, At­kin­sa di­ēta vai tā dē­vē­tā alu cil­vē­ka di­ēta. Pē­tī­ju­mi lie­ci­na, ka sā­ku­mā šāds uz­turs pa­tie­šām pa­līdz no­tie­vēt, bet ilg­ter­mi­ņā la­bā­ku re­zul­tā­tu var sa­sniegt, lie­to­jot vis­pus­īgu, sa­ba­lan­sē­tu uz­tu­ru. Kā­das uz­tur­vie­lu gru­pas iz­slēg­ša­na no ēdien­kar­tes vai kra­sa ie­ro­be­žo­ša­na ar lai­ku mēdz no­vest pie ne­pār­va­ra­mas kā­res pēc tās un ir vieg­lāk zau­dēt kon­tro­li. No­teik­ti ir vērts at­tu­rē­ties no vien­kār­ša­jiem, ra­fi­nē­ta­jiem ogļ­hid­rā­tiem, kā­di ir bal­tmai­zē, kon­fek­tēs, kū­kās u. c., bet va­ja­dzē­tu no­dro­ši­nāt pie­tie­ka­mi daudz sa­lik­to ogļ­hid­rā­tu, ko sa­tur da­žā­das graud­au­gu put­ras, rupj­mai­ze u. c.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.