Latvijas iedzīvotāji no rīta visbiežāk iecienījuši mieloties ar olām (52%), sviestmaizēm ar gaļu (49%) un putru (45%), un ļoti populāra brokastlaika izvēle ir arī piena produkti - jogurts, siers un biezpiens, kam priekšroku dod 42% respondentu. Tā liecina pētījumu centra SKDS un "HKScan Latvia" (pārstāv zīmolus "Rīgas Miesnieks", "Rakvere", "Tallegg" un "Jelgava") 2017. gada nogalē veikta aptauja par brokastošanas paradumiem Latvijā.
Gana izplatīta, taču retāka izvēle dienas pirmajai ēdienreizei ir arī gaļa vai gaļas izstrādājumi (piemēram, bekons, cīsiņi, sardeles), ar kuriem no rīta parasti mielojas 17% iedzīvotāju. Turklāt gaļas produktus vīrieši izvēlas divreiz biežāk nekā sievietes. No gaļas izstrādājumiem visbiežāk priekšroka tiek dota šķiņķim (43%), vārītajai desai (39%), kā arī pastētei (34%), ar ko ierasti tiek papildinātas sviestmaizes.
Izrādās, visai nepopulāra izvēle ir svaigie kokteiļi jeb "smūtiji", kurus no rīta gatavo tikai 3% respondentu. Visretāk brokastīs iedzīvotāji izvēlas tādus ēdienus kā hotdogus, burgerus, picas, kartupeļus frī, šokolādes un musli batoniņus (1%).
"Ne velti brokastis tiek uzskatītas par vienu no galvenajām dienas ēdienreizēm: tās dod pamatu - spēku un enerģiju - visai mūsu dienai, tāpēc svarīgi, lai tās būtu pilnvērtīgas un saturētu visas mūsu organismam nepieciešamās vielas. Tāpat jāteic, ka šie aptaujas dati vēlreiz apstiprina valdošo tendenci mūsu sabiedrībā - arvien vairāk patērēt gaļu, kas ir vērtīgs un nozīmīgs produkts mūsu uzturā," teic Heino Lapiņš, "HKScan Latvia" Pārdošanas direktors.
Runājot par brokastošanas biežumu, 72% procenti iedzīvotāju atzīst, ka ēd katru rītu, bet 11% brokasto trīs līdz četras reizes nedēļā. Reti (vienu līdz divas reizes nedēļā) rīta ēdienreizi baudīt izvēlas 10% iedzīvotāju, bet 5% brokasto retāk nekā vienu reizi nedēļā. Tikai 2% aptaujāto rīta stundā ledusskapim netuvojas un principiāli nebrokasto nekad.