Ieskaties: Mazi knifiņi, kas palīdzēs uzlabot veselību

© Pixabay

Ja tev ir kāds brīvs brī­tiņš – pa­da­ri kaut ko sa­vas ve­se­lī­bas la­bā. Ne vien­mēr tam va­ja­dzī­gas mil­zu pū­les un liels lī­dzek­ļu ie­gul­dī­jums. Die­niš­ķās rū­pes par sa­vu or­ga­nis­mu vis­bie­žāk sa­stāv no dau­dziem ma­ziem dar­bi­ņiem.

Ne vis­i šeit ap­rak­stī­tie pa­ņē­mie­ni ir pie­mē­ro­ti pil­nī­gi vis­iem, un ne­kā­dā ga­dī­ju­mā ne­va­ja­dzē­tu pie­ļaut paš­dar­bī­bu, ja cil­vē­kam ir kā­da hro­nis­ka kai­te, bet tas, ku­ram no­piet­nu ve­se­lī­bas pro­blē­mu nav, var šos ie­tei­ku­mus iz­mē­ģi­nāt - ja nu dar­bo­jas? Da­ži pa­do­mi, ie­spē­jams, būs kaut kur dzir­dē­ti, ci­ti šķi­tīs ne­pa­ras­ti vai pat pil­nī­gi pre­tē­ji līdz šim dzir­dē­ta­jiem.

  • Zo­bu ve­se­lī­bai: ne­stei­dzies tū­līt tī­rīt, ja esi dzē­ris ka­fi­ju, tē­ju, ci­tu skā­bu dzē­rie­nu vai ēdis pro­duk­tus, kas ba­gā­ti ar skā­bēm. Var mu­ti iz­ska­lot ar ūde­ni, pēc tam ie­tei­cams uz­gai­dīt 20 mi­nū­tes un ti­kai pēc tam ķer­ties pie zo­bu su­kas. Skāb­ju ie­dar­bī­bā zo­bu emal­ja tiek mīk­sti­nā­ta un tī­rī­ša­na to var sa­bo­jāt. Kad 20 mi­nū­tes pa­gā­ju­šas, zo­bus vis­pirms tī­ra ar ļo­ti mīk­stu, sau­su zo­bu su­ku, bez pas­tas. Pēc tam zo­bus kā pa­ras­ti iz­tī­ra ar sa­mit­ri­nā­tu zo­bu su­ku un pas­tu. Tiek ap­gal­vots, ka, re­gu­lā­ri šā­di rī­ko­jo­ties, ie­spē­jams par 60% sa­ma­zi­nāt zob­ak­mens vei­do­ša­nos un par 50% - sma­ga­nu asi­ņo­ša­nas ris­ku.
  • Sma­dze­ņu dar­bī­bas uz­la­bo­ša­nai: gre­mo koš­ļā­ja­mo gu­mi­ju. Ja vien eti­ķe­tes nor­mas kon­krē­ta­jā si­tu­āci­jā to pie­ļauj, gu­mi­jas koš­ļā­ša­na nav pe­ļa­ma no­dar­be. Dī­vai­nā kār­tā tā sti­mu­lē sma­dze­ņu dar­bī­bu. Pē­tī­ju­mā, kur cil­vē­kiem bi­ja jā­ri­si­na da­žā­di prā­ta uz­de­vu­mi, at­klā­jās, ka tie, ku­ri do­mā­jot koš­ļā gu­mi­ju, bi­ja vē­rī­gā­ki, la­bāk spē­ja kon­cen­trē­ties un vi­ņu re­ak­ci­ja bi­ja ātr­āka un vēl pie­au­ga, ne­rau­go­ties uz to, ka uz­de­vu­mu sa­rež­ģī­tī­bas pa­kā­pe vi­su lai­ku ti­ka pa­aug­sti­nā­ta. Jau se­nāk ame­ri­kā­ņu sko­lo­tā­ji bi­ja ie­vē­ro­ju­ši, ka sko­lās, kur bēr­niem rak­stis­ko ek­sā­me­nu lai­kā bi­ja at­ļauts koš­ļāt gu­mi­ju, re­zul­tā­ti iz­rā­dī­jās la­bā­ki ne­kā ta­jās, kur koš­ļe­nes gre­mo­ša­nu uz­ska­tī­ja par ne­cie­ņas iz­paus­mi pret sva­rī­go pār­bau­dī­ju­mu. Un ja pie­de­vām vēl iz­vē­las koš­ļā­ja­mo gu­mi­ju bez cu­ku­ra, tad zi­nāms la­bums tiek arī mu­tes do­bu­ma ve­se­lī­bai.
  • Kau­lu ve­se­lī­bai: ja lie­to sā­li, uz­dzer pie­nu. Zi­nāms, ka sāls vei­ci­na kal­ci­ja iz­va­dī­ša­nu no ķer­me­ņa. Il­gā­kā pē­tī­ju­mā, ku­rā pie­da­lī­jās sie­vie­tes, ti­ka pie­rā­dīts, ka, die­nā uz­ņe­mot vie­nu lie­ku mi­li­gra­mu sāls, kau­lu zu­dums pa­lie­li­nās par vie­nu pro­cen­tu ga­dā, ja vien ne­tiek spe­ci­āli do­māts par zau­dē­tā kal­ci­ja kom­pen­sē­ša­nu, uz­ņe­mot to ar uz­tu­ru. Pē­dē­jā lai­kā me­di­ķi se­ci­na, ka gan­drīz vis­iem cil­vē­kiem sāls pa­tē­riņš ir lie­lāks par ie­tei­ca­mo. Jā­cen­šas to mērķ­tie­cī­gi ie­ro­be­žot, jo sāls no­da­ra pār­i sir­dij, asins­va­diem, nie­rēm u.c. Bet, rū­pē­jo­ties par kau­lu ve­se­lī­bu, jau kopš jau­nī­bas ie­tei­cams lie­tot daudz pie­na pro­duk­tu ar ze­mu tau­ku sa­tu­ru, jo se­viš­ķi, ja esat sāls cie­nī­tā­ji. Glā­zes iz­tuk­šo­ša­nai daudz lai­ka nav va­ja­dzīgs.
  • Krū­šu ve­se­lī­bai: ap­gūs­ti paš­pār­bau­di. Sie­vie­tēm bie­ži at­gā­di­na, ka ik mē­ne­si re­gu­lā­ri jā­veic krū­šu paš­pār­bau­de, bet dau­dzas to­mēr to ne­prot. Ie­tei­cams iz­man­tot in­ter­ne­ta snieg­tās ie­spē­jas un uz­mek­lēt video ma­te­ri­ālus, kur tas pa­rā­dīts. Kad paš­pār­bau­de ir ap­gū­ta, tā ne­pra­sa vai­rāk par pie­cām mi­nū­tēm mē­ne­sī.
  • Stre­sa ma­zi­nā­ša­nai: pie­zva­ni kā­dam mī­ļam cil­vē­kam. Dzī­vē ne­trūkst si­tu­āci­ju, kad tu­vie cil­vē­ki ne­var būt klāt un at­bal­stīt, sniegt mie­ri­nā­ju­mu. Ta­ču mo­bi­lais tāl­ru­nis ir pa ro­kai, un, iz­rā­dās, arī pie­cu mi­nū­šu ga­ra tele­fon­sa­ru­na spēj dot vai­rāk, ne­kā va­rē­tu do­māt. Vis­kon­si­nas uni­ver­si­tā­tes līdz­strād­nie­ki pē­tī­ju­mā ie­sais­tī­ja 7-12 ga­dus ve­cas mei­te­nes, ku­rām bi­ja jā­ru­nā pub­li­kas priekš­ā - šī si­tu­āci­ja ra­dī­ja stre­su un vei­ci­nā­ja stre­sa hor­mo­na kor­ti­zo­la lī­me­ņa cel­ša­nos. At­šķi­rī­ba bi­ja vie­nī­gi tā, ka da­ļai mei­te­ņu līdz­ās at­ra­dās mā­tes, ku­ras va­rē­ja vi­ņas ap­skaut, bet ci­tas sa­ru­nā­jās ar mam­mām pa tele­fo­nu. Stre­sa hor­mo­nu lī­me­nis abās gru­pās kri­tās vie­nā­di.
  • Mus­ku­ļu ve­se­lī­bai: pirms fi­zis­kas slo­dzes ne­ig­no­rē ie­sil­dī­ša­nos. Vai tu skrien, vin­gro, krauj mal­ku vai esi no­lē­mis ķer­ties pie ve­co krū­mu un ko­ku iz­cir­ša­nas dār­zā, vis­pirms ir va­ja­dzī­ga zi­nā­ma ie­sil­dī­ša­nās. Ie­sā­cē­ju ti­pis­ka kļū­da, no­dar­bo­jo­ties ar fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm, ir tā, ka vi­ņi ie­sil­dī­ša­nos ig­no­rē, uz­ska­tot to par lie­ku lai­ka tē­ri­ņu. Ta­ču ru­na ir ti­kai par ne­dau­dzām mi­nū­tēm. Pirms slo­dzes ne­pie­cie­šams veikt ie­sil­dī­ša­nās vin­gri­nā­ju­mus, kā­dus sa­vu­laik mā­cī­ja sko­lā spor­ta stun­dās. Var vien­kār­ši pa­stai­gāt, pār­mai­ņus iz­vē­lo­ties ga­rā­kus lē­nā­kus un īsā­kus ātr­ākus pos­mus. To da­rot, vē­zē ro­kas krū­šu augs­tu­mā, lai vei­ci­nā­tu ap­asi­ņo­ša­nu. Sa­jū­tot pirm­ās svī­ša­nas pa­zī­mes, var uz­sākt ie­ce­rē­to fi­zis­ko no­dar­bi. Stiep­ša­nās vin­gro­ju­mus var veikt tad, kad mus­ku­ļi ir tam ga­ta­vi un lo­cī­ta­vas - la­bi ie­eļ­ļo­ju­šās un lo­ka­nas, tad da­žā­du trau­mu risks ir ma­zāks.
  • Di­abē­ta pro­fi­lak­sei: ja ēd rī­sus, tad ne­vis bal­tos, bet brū­nos. Šis ir viens no laik­ie­til­pī­gā­ka­jiem ie­tei­ku­miem, jo brū­nie rī­si pa­ras­ti vā­rās pus­stun­du vai il­gāk. Brū­nie rī­si pie mums ir dār­gā­ki ne­kā bal­tie, ta­ču re­zul­tāts ir tā vērts. ASV veik­tais pē­tī­jums, ku­rā ap­se­kots ap 200 000 cil­vē­ku, no­skaid­ro­jis, ka tiem, ku­ri ne­dē­ļā ap­ēd pie­cas vai vai­rā­kas por­ci­jas bal­to rī­su, ir par 17% lie­lāks di­abē­ta at­tīs­tī­bas risks ne­kā tiem, ku­ri ēd ma­zāk par vie­nu por­ci­ju bal­to rī­su mē­ne­sī. Sa­vu­kārt tiem, ku­ri ne­dē­ļā ap­ēd 2-3 por­ci­jas brū­no rī­su, di­abē­ta at­tīs­tī­bas risks ir par 11% ma­zāks ne­kā tiem, ku­ri brū­nos rī­sus ēd rei­zi mē­ne­sī vai re­tāk. Tas nav vie­nī­gais, bet viens no dau­dza­jiem dar­bi­ņiem, lai pa­sar­gā­tu se­vi no di­abē­ta at­tīs­tī­bas.
  • Sva­ra nor­ma­li­zē­ša­nai: kat­ra ku­mo­sa sa­koš­ļā­ša­nai at­vē­li 20 se­kun­des. Do­ma par to, ka ēdiens ir kār­tī­gi jā­sa­gre­mo, nav jaun­a. Liels tās po­pu­la­ri­zē­tājs bi­ja ame­ri­kā­ņu ve­se­lī­gās ēša­nas en­tu­zi­asts Ho­rass Fle­čers (1849-1919), tau­tā ie­saukts par Lie­lo Koš­ļā­tā­ju. Viņš uz­ska­tī­ja, ka ik­viens ku­moss jā­koš­ļā 32 rei­zes, un šo dar­bī­bu no­sau­ca par fle­če­rē­ša­nu. Ar tās pa­lī­dzī­bu viņš so­lī­ja no­žē­lo­ja­mu rī­mu pār­vērst smal­kā gard­ēdī. Fle­čers, ie­spē­jams, ne­daudz pār­spī­lē­ja, lik­dams koš­ļāt arī šķid­ru­mus, bet ne­var no­liegt, ka ļo­ti dau­dziem mūs­die­nu cil­vē­kiem jā­mā­cās ēst lē­nāk. Ātr­a ēdie­na ap­rī­ša­na div­kār­šo iz­re­dzes uz lie­ko sva­ru un ap­tau­ko­ša­nos, tā­du pa­šu efek­tu dod arī pie­ēša­nās līdz ūkai. Ja cil­vēks ēd gan ātr­i, gan daudz, tas pat par 220% pa­lie­li­na vi­ņa iz­re­dzes ie­dzī­vo­ties lie­ka­jā sva­rā.
  • Sirds rit­ma trau­cē­ju­mu pro­fi­lak­sei: ne­at­sa­kies no sa­vas ka­fi­jas. Lai gan pa­stāv uz­skats, ka dzert ka­fi­ju no­zī­mē ben­dēt sir­di, pē­dē­jā lai­kā at­klā­ta arī ka­fi­jas po­zi­tī­vā ie­dar­bī­ba. Ilg­lai­cī­gā pē­tī­ju­mā, ku­rā ie­sais­tī­ti 130 000 cil­vē­ku 18-90 ga­du ve­cu­mā, no­skaid­ro­jies, ka tiem, ku­ri die­nā iz­dzer četr­as vai vai­rā­kas ta­sī­tes ka­fi­jas, sirds rit­ma trau­cē­ju­mu risks sa­ma­zi­nās ap­tu­ve­ni par 18%. Sa­vā zi­ņā var teikt - ka­fi­ja tre­nē sir­di.
  • La­bā­kai gre­mo­ša­nai: lie­to asos sar­ka­nos pi­pa­rus. Tiek lēsts, ka te­ju kat­ram ot­ra­jam cil­vē­kam kuņ­ģī at­ro­da­mas he­li­ko­bak­tē­ri­jas, kas var iz­rai­sīt kuņ­ģa čū­lu. Uz­tur­zi­nāt­nie­ki iz­pē­tī­ju­ši, ka viens no vei­diem, kā to no­vērst, ir či­li pi­pa­ru re­gu­lā­ra ie­kļau­ša­na uz­tu­rā. Tie sa­tur vie­lu, ko sauc par kap­sai­cī­nu, kas spēj iz­nī­ci­nāt kuņ­ģī no­nā­ku­šās bak­tē­ri­jas, vei­ci­na kuņ­ģa sek­rē­ci­ju un sti­mu­lē gļot­ādu ra­žot gļo­tas, kas to pa­sar­gā. Sa­vu­kārt cil­vē­kiem, ku­riem jau ir kuņ­ģa čū­la, či­li pi­pa­rus ne­va­ja­dzē­tu lie­tot.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais