Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Kā­dēļ zem acīm ro­das mai­si­ņi un kā no tiem atbrīvoties?

© http://ayurvedanextdoor

Dau­dzi no mums ir sa­skā­ru­šies ar šiem trau­cē­jo­ša­jiem de­fek­ti­ņiem, kas mēdz pār­steigt ne­sa­ga­ta­vo­tus... Pie­mē­ram, no rī­ta, kad jā­do­das uz dar­bu un, pro­tams, ir jā­iz­ska­tās tei­ca­mi! Kā­pēc tā no­tiek, un ko da­rīt lie­tas la­bā? Stās­ta op­to­met­ris­te Zin­ta Šer­muk­šne.

Tum­ši lo­ki un mai­si­ņi zem acīm jeb pie­tū­kums ro­das da­žā­du ie­mes­lu dēļ - tas var no­tikt se­jas ādas in­di­vi­du­ālo īpat­nī­bu dēļ, kā arī aler­ģi­jas, stre­sa un no­gu­ru­ma re­zul­tā­tā. Tur­klāt mums tik ļo­ti ne­tī­ka­mie tum­šie lo­ki un mai­si­ņi zem acīm var būt arī ģi­me­nē ie­dzim­ta se­jas īpat­nī­ba, kas ne­re­ti tiek no­do­ta no pa­au­dzes pa­au­dzē. Pa­ras­ti pie­tū­kums ap acīm, ku­ra ie­tek­mē iz­vei­do­jas arī mai­si­ņi, no­zī­mē, ka no­tiek pār­mē­rī­ga šķid­ru­ma uz­krā­ša­nās or­ga­nis­mā, tā­pēc ādas audos ro­das edē­ma jeb tūs­ka. Āda ap acīm ir vis­plā­nā­kā, tā­pēc ša­jā ap­vi­dū pie­tū­kums un ādas krā­sas iz­mai­ņas ir vis­pa­ma­nā­mā­kās.

Kā­dēļ zem acīm ro­das mai­si­ņi:

  • Uz­tu­rā lie­tots pār­mē­rīgs sāls dau­dzums, kas iz­rai­sa šķid­ru­ma uz­krā­ša­nos or­ga­nis­mā.
  • Aler­ģi­ja, kas ra­da ie­kai­su­mus un tūs­ku.
  • Or­ga­nisms ir de­hid­ra­tē­jies - ta­jā trūkst šķid­ru­ma.
  • Cil­vēks ir no­gu­ris, ne­iz­gu­lē­jies.
  • Pie­dzī­vots stress.
  • Ne­se­na rau­dā­ša­na.
  • No­ve­co­ša­nas pro­ce­si, ku­ru re­zul­tā­tā no­ve­co arī acs un tās do­bu­mu aiz­sar­gā­jo­šie tauk­au­di no­slīd un pie­pil­da vie­tu zem acs.
  • Ie­dzim­tas se­jas īpat­nī­bas.

Jā­no­skaid­ro cē­lo­nis

Pa­cien­ti bie­ži jau­tā: kā šo de­fek­tu va­ram la­bot pa­šu spē­kiem? Jā­teic, ka tau­tā lie­to­tie lī­dzek­ļi, pie­mē­ram, gur­ķu šķē­lī­tes vai tē­jas mai­si­ņi, ie­spē­jams, pro­blē­mu var ma­zi­nāt, ta­ču ne uz il­gu lai­ku. Tā­dēļ, lai no tum­ša­jiem lo­kiem un mai­si­ņiem ne­bū­tu ne mi­ņas ilg­sto­ši, ir jā­no­skaid­ro ie­mesls, kā­dēļ tie vei­do­jas.

Pēc pa­mo­ša­nās

Kā­pēc mai­si­ņi zem acīm daž­kārt ir ti­kai no rī­ta pa­mos­to­ties? Kad gu­ļam, mū­su ķer­me­nis at­pū­šas... un tā­pat at­pū­šas arī acis, mie­gā tās ne­veic vie­nu no sa­viem gal­ve­na­jiem uz­de­vu­miem - ne­mirk­šķi­na plak­sti­ņus. Līdz ar to, ja ne­no­tiek mirk­šķi­nā­ša­na, cil­vē­ki, ku­riem ir no­slie­ce uz tūs­ku, no rī­ta pa­mos­tas pie­tū­ku­šām acīm. Ta­ču pēc pa­mo­ša­nās acis at­kal tiek mirk­šķi­nā­tas, un pie­tū­kums var pa­zust pat stun­das lai­kā.

Var būt sli­mī­bas pa­zī­me

Acu pie­tū­kums var lie­ci­nāt arī par me­di­cī­nis­ka rak­stu­ra pro­blē­mām, ta­ču šā­dā ga­dī­ju­mā acis pie­tūkst pēk­šņi. Pie­mē­ram, ja ro­das aler­ģis­ka re­ak­ci­ja, cil­vē­ku no­māc vai­rog­dzie­dze­ra pro­blē­mas, ro­das acu in­fek­ci­ja, sau­sās acs sin­droms, nie­ru maz­spē­ja. Nie­ru maz­spē­jas ga­dī­ju­mā var no­vē­rot ne ti­kai pie­tū­ku­mu ap acīm, bet arī vi­sā ķer­me­nī.

Kā at­brī­vo­ties

Kā jau mi­nēts, pirms pil­nī­bā pa­ļau­ties uz tē­jas mai­si­ņiem un at­vē­si­no­šām gur­ķu šķē­lī­tēm, ir vērts pa­do­māt par mai­si­ņu un tum­šo lo­ku ra­ša­nās cē­lo­ni. Ja jums un kā­dam no jū­su ve­cā­kiem tum­ši lo­ki vai mai­si­ņi zem acīm ir ik­die­nā un jūs ne­at­ce­ra­ties, ka ag­rāk ir bi­jis ci­tā­di, tad vis­ti­ca­māk tā ir ie­dzim­ta ģi­me­nei rak­stu­rī­ga se­jas ie­zī­me. At­liek vien sa­mie­ri­nā­ties vai jā­mek­lē kos­mē­tisks ri­si­nā­jums. Lī­dzī­gi ir ga­dī­ju­mā, ja mai­si­ņi zem acīm ro­das no­ve­co­ša­nas re­zul­tā­tā. Jau­tā­ju­mu var ri­si­nāt arī ar plas­ti­kas ķi­rur­ga pa­lī­dzī­bu. Ja vien tum­šie lo­ki vai mai­si­ņi ap acīm nav īs­lai­cī­gi un tiem iz­zust pa­līdz gur­ķu šķē­lī­tes, ir ie­tei­cams kon­sul­tē­ties ar spe­ci­ālis­tu, kurš pa­lī­dzēs at­rast pie­tū­ku­ma vai tum­šo lo­ku vei­do­ša­nās ie­mes­lu.

Bie­žāk ie­teik­tie ri­si­nā­ju­mi:

  • Aler­ģi­jas ga­dī­ju­mā - pi­lie­ni, kas ma­zi­na ie­kai­su­ma re­ak­ci­ju (ne­pie­cie­ša­ma kon­sul­tā­ci­ja ar acu ār­stu un/vai aler­go­lo­gu).
  • Ja vai­no­ja­ma de­hid­ra­tā­ci­ja, ne­pie­cie­šams pie­tie­ka­mā dau­dzu­mā uz­ņemt šķid­ru­mu.
  • Ja pro­blē­mu iz­rai­sa no­ve­co­ša­na, jā­lie­to krē­mi vai spe­ci­āli kos­mē­ti­kas lī­dzek­ļi, kas pa­re­dzē­ti lie­to­ša­nai ādas ap­vi­dū ap acīm.
  • Ja vai­nīgs no­gu­rums, ne­pie­cie­šams ne­trau­cēts miegs un at­pū­ta.
  • Ja pro­blē­mu iz­rai­sa lie­kā šķid­ru­ma uz­krā­ša­nās or­ga­nis­mā, uz­tu­rā jā­lie­to pro­duk­ti, kas ba­gā­ti ar kā­li­ju.
  • Pār­mē­rī­giem sāls lie­to­tā­jiem, lai no­vēr­stu mai­si­ņu un tum­šo lo­ku vei­do­ša­nos, ne­pie­cie­šams sa­ma­zi­nāt sāls pa­tē­ri­ņu.
  • Īs­lai­cī­ga pie­tū­ku­ma ga­dī­ju­mā var pa­lī­dzēt gur­ķu šķē­lī­tes vai at­dze­sē­ti tē­jas mai­si­ņi.