Mandarīnus visvairāk novērtē tieši aukstajos ziemas mēnešos, kad ir citrusaugļu laiks. Tie ik gadu brīnišķīgi smaržo pēc Ziemassvētkiem. Tos bauda brīnišķīgās garšas dēļ un sezonas laikā arī apēd ne vienu vien kilogramu. Garšīgi, sulīgi, un tos var izmantot ne tikai svaigus, arī recepšu piedāvājums ar šo eksotisko augli ir pietiekami plašs un interesants.
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 30 līdz 40
ogļhidrāti 13,34 g
olbaltumvielas 0,81 g
ūdens 85,17 g
tauki 0,31 g
glikoze 2,13 g
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS
* Iesaka lietot tad, kad organismam trūkst vitamīnu.
* Mandarīnu sula lieliski veldzē slāpes, ja ir paaugstināta temperatūra.
* Pateicoties sastāvā esošajam sinefrīnam, mandarīniem piemīt ārstnieciska iedarbība bronhīta gadījumos.
* Palīdz normalizēt vielmaiņu un uzlabo apetīti.
* Ādas slimību gadījumos fitonocīdu, kas ir mandarīnu sastāvā, iedarbība ir tik spēcīga, ka svaiga sula spēj iznīcināt dažas sēnītes (mikrosporas, trihofītiju).
* Ja ir kuņģa un zarnu trakta slimības, ko pavada caureja, tad ieteicams ēst svaigus mandarīnus.
* Zinātnieki pierādījuši, ka mandarīni palīdz aknu darbībā. Sula mazina aknu aptaukošanos, kā arī palīdz notievēt.
* C vitamīns, kas mandarīnos ir lielā daudzumā, ir spēcīgs antioksidants, neitralizē brīvos radikāļus organismā, kā arī stiprina imunitāti.
* Mandarīnu ēteriskā eļļa palīdz pret bezmiegu, nomierina un stiprina nervu sistēmu.
MANDARĪNU CV
* Mandarīni tāpat kā apelsīni ir sena citrusaugļu kultūra. Par to dzimteni uzskata Ķīnu un Vjetnamu. Nosaukumu mandarīniem iedeva ķīnieši, un ilgu laiku tie tika audzēti tikai feodālās Ķīnas bagātnieku dārzos.
* Mandarīnu mīkstums satur daudz vērtīgu vielu - dažādus vitamīnus, fitonocīdus, cukuru, organiskās skābes. Sastāvā ir folijskābe, beta karotīnskābe, kālijs, magnijs, kalcijs, vitamīni - C, P, B grupas, A, D, K.
* Mandarīnu mizā ir 1 līdz 2 procenti ēterisko eļļu, kā arī oranžie un dzeltenie pigmenti, piemēram, karotīns.
* Mandarīnus iesaka ēst ar balto augļapvalku, kas satur glikozīdus, kuri savukārt stiprina asinsvadu sieniņas. Mizu arī nav ieteicams izmest, tā ir vērtīga ar ēteriskajām eļļām, organiskajām skābēm, flavonoīdiem, C vitamīnu un karotīnu.
* No aromātiskās mandarīnu mizas var pagatavot sukādes. Sarīvētu miziņu var pievienot konditorejas izstrādājumiem un desertiem - būs lieliska garša un smarža, arī karstiem dzērieniem būs lielisks papildinājums.
* Par garšīgākajiem un sulīgākajiem uzskata klementīnus (apelsīna un mandarīna hibrīdus). Tiem ir spilgti oranža krāsa, neliels izmērs.
* Mandarīni atšķiras - ir saldāki un skābāki. Skābu šķirņu mandarīni pēc izmēra ir lielāki, bet saldie ir vidēja izmēra, ar košu oranžu mizu, lai gan mēdz būt arī dzelteni.
* No mandarīniem gatavo sulas un kompotus, ievārījumus, želeju, dažādus saldos ēdienus, mērces, augļu salātus, papildina zivju un putnu gaļas ēdienus.
* Kosmetoloģijā plaši izmanto mandarīnu eļļu, kas piemērota visiem ādas tipiem un vecumiem.
Kā izvēlēties?
* Ja mandarīna miza ir zaļgana, tad šāds auglis, visticamāk, nav nogatavojies un tas nenotiks, arī aiznesot mājās.
* Mandarīnus ieteicams rūpīgi izvēlēties, apskatot atsevišķi katru augli.
* Miza pirms lietošanas ir rūpīgi jānomazgā, it sevišķi, ja to paredzēts izmantot.
Kā uzglabāt?
* Ledusskapī tos var uzglabāt pietiekami ilgi. Optimālā uzglabāšanas temperatūra - plus 6 grādi. Ļoti svarīgi neļaut tiem