Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Kā pagatavot gardu karstvīnu?

© depositphotos.com

Karstvīna gatavošana un baudīšana ir nesteidzīgs ģimenisks rituāls, ko svētkos nevajadzētu sev liegt. Kas lai zina, kādas laika kaprīzes mūs gaida, bet jebkurā gadījumā ir patīkami tumšā un drēgnā vakarā, verot durvis, sajust karstvīna smaržu. Tas ir labs viesu sagaidīšanas dzēriens, no kura tūdaļ kļūst siltāk, un daži pat apgalvo, ka no spēcīgā garšvielu aromāta pārejot pirmās saaukstēšanās izpausmes. Karstvīna gatavošana prasa aptuveni 15 minūšu, un nav stingru, obligātu noteikumu, kā tas darāms.

Vīna izvēle

Lietpratēji teic: karstvīnu var dabūt gatavu praktiski no jebkura vīna, taču nav vērts izvēlēties īpaši dārgu vīnu, jo tā izsmalcinātās īpašības karstvīnā tik un tā nebūs noteicošās. Karstvīnu parasti gatavo no jauniem vīniem, galda vīniem, kuriem nav tik izteiktas pēcgaršas, tomēr ir savas nianses - jo bagātāks vīns, jo lielāka iespēja arī karstvīnam iegūt bagātākas un interesantākas nianses. Visbiežāk šim nolūkam izmanto sarkanvīnu, bet nekur nav teikts, ka tas ir obligāti, tāpēc droši var eksperimentēt arī ar baltvīnu. Dažreiz iesaka izvēlēties saldos vīnus, bet visbiežāk tomēr ņem kādu sauso vai pussauso vīnu, kam var pievienot cukuru vai medu, jo tā iespējams saldumu brīvi regulēt pēc savas gaumes. Arī Latvijas augļu un ogu vīni ir izmantojami šim nolūkam ar labiem panākumiem. Protams, var iegādāties jau gatavu karstvīnu, kuru atliek tikai pasildīt, bet tad izpaliek gatavošanas rituāls, turklāt šādam vīnam tu nezini šķirni, nevari kontrolēt garšvielu sastāvu un koncentrāciju. Karsēšanas procesā, protams, var kaut ko pievienot, bet kāpēc gan nepacensties pašam? Tas patiešām nav sarežģīti.

Garšvielas

Garšvielas karstvīnam ikviens var pielikt tādās proporcijās, kas labāk patīk. Tradicionālās karstvīna garšvielas ir kanēlis, krustnagliņas, ingvers, muskatrieksts, kardamons, parastie un smaržīgie pipari, bet var pievienot arī citas. Labāk izvēlēties nemaltas garšvielas, lai karstvīns nekļūtu duļķains. Ja grib, var izmantot arī gatavos karstvīna garšvielu maisījumus - tad nenāksies meklēt katru sastāvdaļu atsevišķi. Daļa ekspertu uzskata, ka garšvielas vispirms labāk novārīt ūdenī. Uz vienu vīna pudeli (750 ml) vīna ņem 100-150 g ūdens. Ja vīns ir stiprāks, bet karstvīnu vēlamies vieglāku, ūdens var ņemt vairāk. Ūdenī liek visas garšvielas sev vēlamajās proporcijās, uzvāra un vāra vēl 2-3 minūtes, lai tās atdotu ūdenim savu aromātu. Ūdeni ar garšvielām noņem no uguns. Pēc tam liek karsēties vīnu. Jāņem vērā, ka vīnu nedrīkst uzvārīt, jo tad alkohola saturs ies zudumā un arī garša tiks noplicināta. Pietiek, ja vīnu sakarsē līdz 70-75 grādiem. Temperatūru var mērīt ar konservēšanā lietojamo termometru, bet, ja tāda nav, vīnu karsē, līdz trauka malās kļūst manāma pirmo sīko burbulīšu sakustēšanās, tad pielej sagatavoto ūdeni ar garšvielām, silda vēl 2-3 minūtes un noņem no uguns. Pirms pasniegšanas vīnu izkāš, piemēram, caur tējas sietiņu.

Karstvīnam, kad tas noņemts no uguns, mēdz pievienot arī augļus - ābolus vai citrusaugļus, piemēram, 2-3 apelsīna šķēlītes vai mazu gabaliņu citrona. Citronu jāuzmanās pielikt par daudz, lai neradītu lieku skābumu. Ja gatavo karstvīnu no baltvīna, labāk pievienot gaišos augļus, kas nemaina vīna garšas un krāsas toni: gaišās rozīnes, žāvētus ābolus, citronus, apelsīnus u.c. Apelsīnu nianse piemērota arī sarkanvīnam, savukārt sarkanvīna kombinācija ar citronu ir mazāk veiksmīga. Sarkanvīnam var izmantot upeņu sulu, kazeņu sīrupu. Žāvētos augļus pieliek jau karsēšanas sākumā. Karstvīnam mēdz pievienot arī nedaudz konjaka, brendija vai tumšā ruma, kas pastiprina garšas un aromāta nianses. Ja vienkārši vēlas mazliet paaugstināt alkohola procentu, var izmantot gaišo rumu vai degvīnu. Cukuru vai medu pieliek beigās pēc garšas. Daudzums atkarīgs gan no paša vīna salduma, gan no garšas izjūtas. Medus dod papildu garšas nianses; piemēroti ir liepziedu, rapšu un citi gaišie, maigie medus veidi. Ja medus nav pa prātam, var lietot, piemēram, brūno cukuru.

Baudiet karstu

Karstvīns tāpēc arī ir karstvīns, ka tas jāpasniedz karsts. Tam piemēroti trauki ar pietiekami biezām sieniņām, lai dzēriens saglabātu savu temperatūru. Karstvīnu var pasniegt lielās, augstās bieza stikla krūzēs uz kājiņas un ar osiņu. Taču der arī parastas māla krūzes. Karstvīnu var pasniegt arī ar visiem augļiem - tādā gadījumā jābūt arī apakštasītei un karotītei. Šampanieša glāzēs gan karstvīnu nelejiet! Dzērienu nav ieteicams atkārtoti uzkarsēt. Ja nepieciešams ilgāk saglabāt to siltu, var izmantot termosu vai arī paturēt uz pavisam, pavisam mazas uguntiņas. Garšvielām noteikti jābūt izņemtām, lai vīns nekļūtu rūgts.

Citi ziemas dzērieni: punšs un groks

Šie dzērieni, kuru populāra sastāvdaļa ir rums, pie mums pazīstami mazāk. Karstais punšs ir iecienīts Skandināvijā, to mēdz gatavot no augļu (piemēram, ābolu) sulas un ruma, pievienojot arī kanēli, krustnagliņas un medu, var pieliet arī konjaku un citronu sulu. Ir arī punša receptes, kur izmantotas olas.

Savukārt groka pagatavošanai rumu bieži kombinē ar tēju, dažreiz pievieno arī pienu.

Ja nelieto alkoholu

Tiem, kuri alkoholu nelieto, var piedāvāt karstos dzērienus no augļu sulām, tējas, kafijas vai piena. Piemēram, upeņu vai skābo ķiršu sulai pievieno tās pašas garšvielas, ko karstvīnam, un saldina pēc vajadzības. Kafijas cienītājiem noderēs īpaša kafijas versija: katliņā ieber 3 ēdamkarotes cukura, maisot karsē, līdz tas viegli karamelizējas, pielej 800 ml ūdens, liek klāt 3-4 ēdamkarotes maltas kafijas, viena apelsīna un viena citrona miziņas, 1 kanēļa standziņu un 2-3 krustnagliņas; uzvāra, atstāj brīdi ievilkties. Var pasniegt ar saputota krējuma «cepurīti». Tiem, kuriem garšo piens, varbūt būs pa prātam karstais piena un olu kokteilis: saputo divas olas ar 40 gramiem rīvētas šokolādes, divām ēdamkarotēm medus un puslitru karsta piena. Karstā kokteiļa glāzē var ielikt saldējuma bumbiņu. Putošanas ilgums - aptuveni 1 minūte.

Receptes

  • Augļu karstvīns: katliņā lej 500 ml sarkanvīna, pievieno 40 ml konjaka, 80 g rozīņu, 100 g brūnā cukura, 5 krustnagliņas, nelielu kanēļa standziņu, vienu šķēlītēs sagrieztu citronu, dažas ābola šķēlītes un trīs anīsa zvaigznītes. Uzsilda, ļauj nostāties piecas minūtes. Izkāš un pasniedz.
  • Mednieku punšs: izvāra 0,75 l ļoti stipras melnās tējas, pievieno 200 g cukura, viena citrona sulu un nogrieztu virsmiziņu. Pielej 0,35 l sarkanvīna, uzsilda, izkāš caur sietiņu, pielej 0,2 l ruma, lej krūzītēs un pasniedz karstu.
  • Medus groks: 150 mililitros karsta ūdens izšķīdina 10 g medus un pievieno 40 ml konjaka. Pasniedz porcelāna tasītē, iekšā liek citrona šķēlīti.glrstumiztur to pasniegt keramikas krrendiju.