Pirmssvētku drudzis: Cik dārgas dāvanas šogad pērk Latvijas iedzīvotāji

© F64

Tā kā Ziemassvētki ir jau šajā nedēļas nogalē, liela daļa dāvanu jau sarūpētas, taču daļa iedzīvotāju vēl steidz tās gādāt. Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām kopumā iztērējuši jau vairāk nekā 60 eiro, liecina "Maxima Latvija" veiktā aptauja.

Savukārt 19% respondentu svētku dāvanām atvēlējuši 41-60 eiro, 18% respondentu dāvanām iztērējuši 21-40 eiro, bet 11% savu radinieku un draugu iepriecināšanai svētkos iztērējuši līdz 20 eiro.

Vairāk nekā trešā daļa jeb 34% iedzīvotāju svētkiem sagādājuši 4-6 dāvanas, 31% respondentu plāno dāvināt 7-10 dāvanas, vēl 15% iedzīvotāji sarūpējuši līdz 3 dāvanām, bet vēl 19% respondentu minēja, ka viņiem svētkos nepieciešams sagādāt vairāk par 11 dāvanām. Tikai 1% aptaujāto neplāno gādāt dāvanas svētkiem.

Lielākā daļa jeb 45% iedzīvotāju dāvanas pamazām sāk gādāt kopš decembra sākuma, 22% šo darbiņu atstāj uz pēdējo nedēļu, bet 4% respondentu to plāno izdarīt pēdējā brīdī. Tomēr daļa iedzīvotāju jeb 17% svētku dāvanas sāk gādāt jau novembrī 4% - jau oktobrī, bet vēl 8% minēja, ka šo pienākumu sākuši pildīt jau daudz ātrāk.

“Tūlīt pēc valsts svētkiem novembrī iedzīvotāji arvien aktīvāk sāka iegādāties dažādas preces, kā rotaļlietas un dāvanu komplektus, kas, visticamāk, tiks likti zem eglītes svētkos. Savukārt, iesākoties adventes laikam, biežāk iepirkumu groziņos tiek likti dažādi svētku rotājumi, sveces, arī izvēlētas eglītes, kā arī dažādi dāvanu saiņošanas materiāli, kā dāvanu papīri, maisiņi lentas. Savu uzvaras gājienu decembrī svin arī dažādi saldumi, jo iedzīvotāji gatavo dažādas svētku paciņas gan mazajiem svinētajiem, gan kolēģiem un draugiem,” novērojumos dalās “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa.

Saldumi teju ikvienam

Šogad decembrī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, “Maxima Latvija” veikalos vairāk nekā par 16% pieauguši dažādu saldumu pārdošanas apjomi.

“Konfektes svētku iesaiņojumā, ar īpašām svētku kartītēm, Ziemassvētku vecīšu šokolādes figūriņas ir vispopulārākie svētku saldumi. Tāpat dažādas konfekšu kastītes, tuvojoties svētkiem, arvien biežāk tiek liktas iepirkumu groziņos, bet vispopulārākās ir dažādas sveramās šokolādes konfektes,” turpina Z.Kaktiņa.

Dāvanu izvēle plaša

Šogad kopš decembra sākuma salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri, par 23% pieauguši dažādu svētku kosmētikas komplektu pārdošanas apjomi “Maxima Latvija” veikalos.

Rotaļlietu pārdošanas apjomi “Maxima Latvija” veikalos strauji sāka pieaugt pēc valsts svētkiem novembrī. Kopš decembra sākuma, salīdzinājumā ar tādu pašu laika periodu pērn, rotaļlietu pārdošanas apjomi pieauguši par 38%.

“Joprojām veikalos var manīt satrauktus vecākus, kas meklē dažādas rotaļlietas saviem bērniem, kā arī citas dāvanas saviem mīļajiem. Toties lielāko iedzīvotāju iepirkšanās drudzi varēs manīt, sākot no piektdienas, kad beigsies aktīvā darba nedēļa un iedzīvotāji steigs pirkt visu nepieciešamo svētku galdam, kā arī pēdējās svētku dāvanas,” prognozē Z. Kaktiņa.

Svētku noskaņai

Eglītes, kā galvenās svētkus rotas, visvairāk tiek gādātas no decembra otrās nedēļas. Arī šis gads nav izņēmums un “Maxima Latvija” veikalos decembrī, salīdzinājumā ar pagājušā gada tādu pašu laika periodu, kopējie eglīšu pārdošanas apjomi pieauguši par aptuveni 7%. Taču šogad iedzīvotāji vairāk dod priekšroku dzīvajām eglītēm, to pārdošanas apjomi pieauguši par 17%, savukārt mākslīgo eglīšu pārdošanas apjomi nedaudz samazinājušies, salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Jāatzīmē, ka tie iedzīvotāji, kas iepriekšējos gados iegādājās mākslīgās eglītes, visticamāk, arī šajā gada izmanto iepriekš jau iegādāto eglīti.

“No vairākiem internetveikala e-maxima.lv klientiem esam saņēmuši pateicības vārdus par to, ka viņu izvēlētā svētku rota tiek nogādāta līdz pat mājokļa durvīm. Šogad cirsto eglīšu pārdošanas apjomi līdz šim jau ir pieauguši par vairāk nekā 30%, taču prognozēju, ka vēl līdz gada beigām tie varētu pieaugt,” stāsta internetveikala e-maxima.lv vadītāja Sanita Bērziņa.

Toties, lai gaisā virmotu Ziemassvētku smarža, iedzīvotāji iegādājas arvien vairāk piparkūku, piparkūku mīklu, mandarīnus, kā arī karstos dzērienus, kanēļa standziņas un karstvīnu. Arī aptaujas dalībnieki par TOP3 produktiem, kam noteikti jābūt uz katra svētku galda, izvēlējās piparkūkas, mandarīnus un speķa pīrādziņus.

Šogad decembrī, salīdzinājumā ar pērnā gada decembri, piparkūku pārdošanas apjomi “Maxima Latvija” veikalos pieauguši par 32%, bet piparkūku mīklu iedzīvotāji šogad decembrī iegādājušies par 24% vairāk nekā pērn. Savukārt internetveikalā e-maxima.lv piparkūku pārdošanas apjomi šogad decembrī pieauguši par vairāk nekā 214%, bet piparkūku mīklai - par 317%, salīdzinājuma ar pagājušā gada tādu pašu periodu.

Toties mandarīnu pārdošanas apjomi “Maxima Latvija” veikalos pieauguši par 32%, bet internetveikalā e-maxima.lv šogad decembrī, salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri - par 18%.

Ērtāka iepirkšanās

“Lai gatavošanās svētku svinēšanai būtu vēl patīkamāka un ērtāka, aicinām tajos veikalos, kuros ir pašapkalpošanās kases, izmantot tās, bet maziem pirkumiem - bezkontakta maksājumu kartes. Tāpat aicinām novērtēt internetveikala e-maxima.lv sniegtās priekšrocības, kad visi pirkumi tiek nogādāti līdz pat mājokļa durvīm,” aicina Z.Kaktiņa.

Atgādinām, ka svētkos “Maxima Latvija” veikalu darba laiks būs saīsināts.

Svarīgākais