Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Pikniks ar grillēšanu Ziemassvētkos? Kāpēc gan ne!

Straujiem soļiem ir pietuvojušies Ziemassvētki – ģimenes kopā būšanas laiks. Daudziem no mums joprojām trūkst ideju, ko dāvināt saviem mīļajiem, ko likt svētku galdā, kā rotāt māju un svētku egli un kā pārsteigt tuviniekus, gan arī spēka un enerģijas visu sagatavot. Tieši tāpēc vulkāniskās izcelsmes minerālūdens Borjomi iedvesmo uzdrīkstēties izmēģināt ko jaunu un vēl nebijušu - pikniku ziemā.

Par to, kā pareizi sagatavot ēdienus ziemas piknikam, stāsta restorāna “Māja” šefpavārs Kazimirs Krūmiņš:Pirms piknika, it īpaši ziemā, ir svarīgi jau iepriekš mājās sagatavot traukus grilēšanai. Kas attiecas uz gaļas produktiem, es iesaku tos iemarinēt jau pāris stundas pirms gatavošanas. Ja plānojat gatavot gaļas ēdienus lielos gabalos, tad ir vērts tos jau iepriekš likt sildīties un piknika laikā pagatavot līdz galam, iegūstos kraukšķīgu virskārtu. Savukārt, lai piešķirtu ierastajiem ēdieniem svētku aromātu, pievērsiet uzmanību svaigajām garšvielām, piemēram, rozmarīna zariņi lieliski sader kopā ar gaļas un zivs ēdieniem, kā arī noder, dekorējot jebkuru Ziemassvētku ēdienu. Ogas, kā dzērvenes vai jāņogas sniegs ne tikai svaigu garšu svētku ēdieniem, bet arī der jebkura izcila deserta pagatavošanai.”

Viens no stereotipiem ir tāds, ka ziemā nevar grilēt. Bet īstenībā tā nav. Arī ziemā var pagatavot savus iemīļotākos grila ēdienus. Vissvarīgākais grilēšanai ziemas apstākļos ir temperatūra. Protams, ar kvalitatīva grila palīdzību jūs varat gatavot pat temperatūrā, kas ir daudz zemāka par nulli, taču tiem, kuriem nav profesionāla grila, var droši izmantot mazos un vienreiz lietojamos grilus. Bet tajos, lietojot ziemas apstākļos, vairāk jāpieber ogles. Ziemā neaizmirsīsim par vienkāršāko ēdienu gatavošanas veidu - ugunskuru. Tas silda un uz tā var gatavot. Šajā gadījumā ir nepieciešams rūpēties par pienācīgi izvēlētiem ēdienu traukiem - paliktni, čuguna katlu un pannu, gariem iesmiem desiņu pagatavošanai,” stāsta Juris Titovs, Grilētāju Brālības pārstāvis.

Receptes Ziemassvētku piknika galds - gaļas, zivju un veģetāro ēdienu cienītājiem

Grilēti jēra stilbiņi ar rozmarīnu (4 personām)

Sastāvdaļas:

4 svaigi jēra stilbiņi

Marinādei:

6 ķiploka daiviņas

2 rozmarīna zariņi

2 ēd.k. pūdercukura

sāls, pipari

Pagatavošana:

Ķiploku daiviņas un rozmarīnu smalki sakapā, pievieno pūdercukuru, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas, samaisa. Ar iegūto masu ierīvē jēra stilbiņus. Ledusskapī atstāj ievilkties 12-24 stundas. Katru stilbiņu atsevišķi ietin folijā un grilē 3-4 stundas. Tad foliju noņem un vēl mazliet apcep uz uguns liesmas, iegūstot kraukšķīgu garoziņu.

Ēdiens ir gatavs pasniegšanai.

Grilēta ziemassvētku forele

Sastāvdaļas:

1 svaiga forele (1-1,5 kg)

Pildījumam:

200g sviesta

100ml olīveļļas

4 svaigi burkāni

4 ķiploka daiviņas

2 timiāna zariņi

sāls, pipari

Pagatavošana:

Gatavo pildījumu. Burkānus nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Pievieno sviestu, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas.

Foreli atzvīņo, izķidā un nosusina ar papīra dvieli. Tad piepilda ar pagatavoto pildījumu. Zivi apsmērē ar olīveļļu, uzliek pa virsu timiāna zariņus un ietin folijā.

Grilē apmēram 1 stundu.

Forele gatava pasniegšanai.

Grilēts ķirbis ar siera groziņiem un gaileņu mērci

Sastāvdaļas:

500g svaiga ķirbja

300g sarīvēta cietā siera (Gran Moravia, Gran Leo vai Parito)

1 rozmarīna zariņš

2 ķiploka daiviņas

Gaileņu mērcei:

300g svaigu vai saldētu gaileņu

300ml saldā krējuma 35%

2 ēd.k. sviesta

zaļumi

sāls, pipari

Pagatavošana:

Ķirbi nomizo, izgriež sēklas. Mīkstumu sagriež daiviņās, pārkaisa ar sāli, pipariem, smalki sakapātu ķiploku un rozmarīnu. Grilē no abām pusēm līdz ķirbis ir gatavs.

Gatavo siera groziņus. Sarīvētu sieru sadala četrās daļās. Katru porciju atsevišķi uzber uz cepamā papīra (veidojot apli) un grilē līdz siers izkūst. Četras bļodiņas apgriež otrādi un uz tām izkārto kausēto sieru. Sieram atdziestot tas sacietēs un ieņems nepieciešamo formu.

Gatavo gaileņu mērci. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno sviestu un apcep gailenes. Pievieno saldo krējumu un karsē uz nelielas uguns līdz mērce sabiezē. Gatavai mērcei pievieno sasmalcinātus zaļumus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Visu servē uz šķīvjiem un uzreiz pasniedz.