3.lapa
Piparkūku kēkss ar glazūru
Vienkārši un ātri pagatavojams Ziemassvētku kēkss tiem, kam svētku steigā nav laika gatavot piparkūku mīklu vai klasisko piparkūku vietā ir vēlme pasniegt ko neierastāku.
Izejvielas mīklai:
- 115 g sviesta istabas temperatūrā
- 310 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 240 ml vāroša ūdens
- 1 tējk. sodas
- 3-4 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
- ½ tējk. sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 120 g tumšā muskovado cukura
- 250 ml iesala ekstrakta
- 1 ēd.k. rīvētas svaigas ingvera saknes
- 2 olas, viegli sakultas
Izejvielas glazūrai:
- 225 g pūdercukura
- 4 ēd.k. piena
- Dekorēšanai - pistācijas un žāvētu zemeņu gabaliņi (vai citi dekori pēc vēlēšanās)
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru 20 cm x 30 cm cepamo formu.
Bļodiņā ielej vārošu ūdeni, pieber sodu, samaisa un noliek malā.
Lielā bļodā kopā samaisa miltus, garšvielas, sāli un cepamo pulveri.
Sviestu saputo ar tumšo cukuru. Iemaisa iesala ekstraktu, sodu ar ūdeni un ingvera sakni. Iemaisa miltus. Pievieno olas un turpina kult, līdz izveidojusies viendabīga mīkla.
Mīklu lej sagatavotajā formā un cep 35 - 40 minūtes.
Kamēr kūka cepas, gatavo glazūru, sajaucot kopā pūdercukuru ar pienu.
Kūku izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Glazūru pārlej kūkai. Dekorē ar pistācijām un žāvētu zemeņu gabaliņiem.
Veselīga alternatīva maizei - sēklu krekeri
Saimniecēm, kas vēlas maizi aizstāt ar ko veselīgāku vai neierastāku, šis būs lielisks papildinājums svētku uzkodu šķīvim. Vislabāk krekeri garšos, pasniegti ar sieru, olīvām vai gaļu.
Izejvielas (vienai pannai krekeru):
- 50 g sezama sēklu
- 70 g saulespuķu sēklu
- 70 g ķirbju sēklu
- 70 g linsēklu
- 90 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 50 ml rapšu eļļas
- 150 g vāroša ūdens
- Šķipsna sāls mīklai un šķipsna - pārkaisīšanai
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem.
2. Vidēja izmēra bļodā sajauc visas sastāvdaļas. Liek mīklu uz cepamā papīra un pa virsu liek identiska izmēra otru papīra loksni. Starp abām loksnēm esošo mīklu ar mīklas rulli izlīdzina pēc iespējas plānāku, vienādā biezumā aptuveni cepamās pannas izmērā. Ieceļ pannā un noņem augšējo papīra loksni.
3. Ja vēlas, pārkaisa ar sāli un liek cepties krāsnī uz 50 - 60 minūtēm. Izņem no krāsns, atdzesē un salauž lielos gabalos. Pasniedz kopā ar uzkodām.