RECEPTE: Ziemassvētku tītars

© Publicitātes foto

Ziemassvētku smaržu mājās viegli var radīt ar dažādu šim laikam raksturīgo garšvielu – kanēļa, krustnagliņu, ingvera, safrāna, kardamona, vaniļas cukura izmantošanu dažādu cepumu, kēksu, kūku, cepešu, karsto dzērienu un pat dāvanu un svētku rotājumu pagatavošanai, pieredzē dalās AS "Santa Maria" sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

4 porcijas
Laiks: 2 - 2,5 stundas

Ziemassvētkos pasniedziet sulīgu un gardu tītaru! Iesakām pildīt to ar āboliem un žāvētām plūmēm un pagatavot bagātīgu mērci. Pasniedziet ar svaigiem spinātu salātiem.

Tītars
1 tītars
250 g sviests
50 ml Santa Maria Tamari tumšā sojas mērce
3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 ēd.k. Santa Maria Timiāns, 16 g
0.5 ēd.k. sāls
0.5 ēd.k. Santa Maria Malti melnie pipari, 39 g

Pildījums
2 nomizoti un daiviņās sagriezti āboli
2 sakapāti sīpoli
100 ml žāvētas plūmes
1.5 ēd.k. Santa Maria Timiāns, 16 g
100 ml ūdens

Mērce
Buljons no plātnes
300 ml skābais krējums
2 tējk. Santa Maria Akmens sāls (dzirnaviņās)

0.5 tējk. Santa Maria Melnie pipari, malti

Salāti
1 granātābola sēkliņas
2 burkāni, mizoti un smalki rīvēti
2 dzeltenās bietes, mizotas un smalki rīvētas
70 g mazie spināti


Uzkarsējiet krāsni līdz 175 ° C
Sviestu sajauciet ar soju, ķiploku, timiānu, sāli un pipariem.
Uzmanīgi atvelciet tītara ādu no apakšas līdz kaklam.
Iesmērējiet 2/3 pikantā sviesta starp tītara ādu un gaļu. Atlikušo daļu pārsmērējiet pār visu tītaru.
Nomizojiet un sagrieziet ābolus un sīpolus.
Samaisiet ābolus un sīpolus ar žāvētām plūmēm un timiānu. Tad piepildiet tītaru, lieciet to cepšanas traukā, kas pildīts ar 100 ml ūdens, un cepiet cepeškrāsns apakšdaļā, līdz temperatūra ir 72 ° C (aprēķiniet 30 minūtes gatavošanas laiku uz 1 kg tītara).
Kad tītars gatavs, ielejiet šķidrumu, kas tītara cepšanas gaitā radies pannā un pievienojiet skābo krējumu. Ļaujiet pavārīties 10 minūtes. Pievienojiet sāli un melnos piparus.
Sarīvējiet burkānus un bietes salātiem un atdaliet granātābola sēkliņas. Sajauciet visu ar spinātiem lielā bļodā.
Pasniedziet tītaru ar vārītiem kartupeļiem, mērci un salātiem.