Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VECĀKIEM: Jūrmalā notiks pirmais Māmiņu Kongress

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Šodien, 25.novembrī, plkst.12:00, Semarah Hotels Lielupe konferenču zālē ar veselības ministres Andas Čakšas uzrunu tiks atklāts Pirmais Māmiņu Kongress 2017, kuru organizē vecāku apvienība un medijs “Māmiņu Klubs”.

Topošos un jaunos vecākus izglītos vairāk nekā 20 dažādās lekcijās, meistarklasēs un individuālās konsultācijās Latvijā vadošie mātes un bērna veselības eksperti. Māmiņu Kongresa mērķis ir apvienot aktualitātes vecāku izglītošanā par tādiem jautājumiem kā veselīga grūtniecība, drošas dzemdības, bērna drošība, krūts zīdīšanas veicināšana, veselīgs uzturs, vakcinācija, bērnu mutes veselība un atbalsts jaunajai ģimenei.

“Māmiņu Kongresu veidojam ar mērķi apkopot vienuviet speciālistus un jaunās ģimenes. Pozitīvs dzīves sākums sākas no ģimenes veselības, plānošanas, laicīgas sadarbības ar speciālistiem. Bērna ienākšana ģimenē nav tikai rožains sapnis, tās būs rūpes, uzmanība, mīlestība un arī vecāku zināšanas par bērna attīstību un veselību ilgu gadu garumā. Ceram, ka Māmiņu Kongresa ideja iedzīvosies kā ikgadēja tradīcija, kā platforma, kurā aktualizēt mātes un bērna, kā arī ģimenes veselības tēmas.”, par Kongresa ideju stāsta Māmiņu Kluba vadītāja Baltijas valstīs Sandija Salaka.

Vecāki ar bērniem pasākumu visas dienas garumā (no plkst.12 - 17) varēs baudīt bez maksas. Paralēli lekcijām uz skatuves, viesnīcā darbosies arī vairākas citas zāles ar speciālistu individuālajām konsultācijām, testiem topošajām māmiņām ar jaunākajām ultrasonogrāfijas iekārtām, meistarklasēm, veselīgu produktu degustāciām un atrakcijām bērniem. Plānots, ka pasākumu apmeklēs ap 1000 māmiņu ar ģimenēm.

Īpaši noderīgi jaunajām ģimenēm būs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālistu konsultācijas par pabalstu izmaiņām.

Mazos Kongresa apmeklētājus plkst.15:30 sveiks iemīļotā, muzikālā izrāde "Un atkal Pifs”. Ieeja koncertā pret ziedojumiem priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību atbalstam.

Lekcijas tiks pārraidītas arī video tiešraidē un 25.novembrī būs vērojamas portālā Maminuklubs.lv.

Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Pielikumā pasākuma programma:

Programma uz Lielās skatuves:

12:00 - 12:15 Kongresa Atklāšana

Veselības Ministres Andas Čakšas uzruna par mātes un bērna veselību. Māmiņu Kluba vadītājas Sandijas Salakas uzruna par Kongresa mērķi un dziedātājas, māmiņas Martas Grigales ievada dziesmas.

12:15 - 12:35 “Bērnam drošs mājoklis: bīstamās situācijas un palīdzības sniegšana” (Roberts Fūrmanis, Neatliekamās medicīniskās palīdzības Zemgales nodaļas vadītājs, ārsts-reanimatologs)

12:45 - 13:10 “Bērna ienākšana ģimenē - no rozā sapņa uz realitāti” (Diāna Zande, psihoterapeite,Māmiņu Klubs)

13:10 - 13:25 "Ultrasonogrāfijas loma grūtniecības laikā - mīti un patiesība". (Edīte Domaševa, sertificēta vecmāte, Sievietes veselības centra “Aura” vadītāja..)

13:25 - 13:35 “Biežāk uzdotie jautājumi par dzemdībām" (Karlīna Elksne , ginekologs - dzemdību speciālists (VCA))

13:35 - 13:45 “Kāpēc mammas piens? Interesanti fakti par krūts zīdīšanu” (Krūts zīdīšanas speciālists, Sandra Lase, Māmiņu Klubs)

13:45 - 14:00 “Kas mazulim pūriņā?” (Dr.Irēna Putniņa)

14:00 - 14:30 “Vakcinācijas nozīme bērna veselībā.” Diskusija un atbildes uz vecāku jautājumiem par un pret vakcināciju (Prof. Ilze Grope, infektologs, Latvijas pediatru asociācijas vadītāja)

14:30 - 14:45 “Jā vai nē diētām pēc dzemdībām?” (Guna Bīlande, sertificēta uztura speciāliste, Jūrmalas slimnīca)

14:45 - 15:00 “Mūsdienīga uztura pamatprincipi bērnam.” (Jolanta Ozola Mg.sc.sal. uzturzinātnē)

15:00 - 15:20 “Mazuļu mutes veselība - svarīgi no paša pirmā zobiņa. Ko piedāvā valsts?” (Docente Ilona Viduskalne un Prof. Anda Brinkmane)

15:20 - 15:30 "Farmaceita padomi par medikamentu izvēli grūtniecēm, barojošām māmiņām un bērniem". ( Docente Inga Urtāne, RSU)

15:30 - 15:40 “Dzemdības kā pozitīvs piedzīvojums” (TV raidījumu vadītāja, blogere Kristīne Virsnīte, Māmiņu Klubs)

15:40 - 16:00 “Brīnumainais mīlestības hormons - oksitocīns. Palīgs dzemdībās un pēc tam!” (Dūlas Līga Giniborga, Anete Baškevica)

16:00 - 16:15 „Kas ir dūlas? To atbalsts ne tikai dzemdībās, bet arī pirms un pēc dzemdībām.“ (Dūla Katrīna Puriņa-Liberte, Māmiņu Klubs)

16:15 - 16:30 “Ādas kopšana grūtniecības laikā un atjaunošanās pēc dzemdībām” (Skaistumkopšanas speciāliste Terēze Beļkova)

16:30 - 16:45 “Māmiņas skaistums - mūsdienu mikropigmentācija. Pielietojuma īpatnības un unikālās iespējas” (“PMC” direktore un vadošā speciāliste Nadežda Deržnikele)

Programma Veselības stacijā zālē “DUBULTI”

Īpašajā jaunās māmiņas Veselības stacijā visas dienas garumā būs iespējams veikt dažādus testus, apmeklēt padziļinātas meistarklases un iztaujāt speciālistus par sev interesējošiem jautājumiem.

Sadarbībā ar Sievietes veselības centru “AURA” atvērts īpašs ultrasonogrāfisko un rehabilitācijas izmeklējumu bloks:

12:00 - 17:00 - Ieraugi savu gaidāmo mazuli! 3D un 4D ultrasonogrāfijas veikšana apmeklētājām klātienē ar premium klases iekārtu "Voluson S”.

Konsultācijas vadīs Pāvels Domaševs’- ārsts ginekologs, dzemdību speciālists, eksperts ultrasonogrāfijas metodē, homeopāts un Edīte Domaševa. Sertificētas vecmātes konsultācija, (“Sievietes veselības centra Aura" vadītāja)

12:00 - 17:00 - būs iespēja izmēģināt dažādas ārstnieciskās vingrošanas kvalificēta fizioterapeita uzraudzībā:

- Bobata vingrošana mazuļiem no 3 mēnešu līdz 1 gada vecumam, kas palīdz mazulim apzināties savu ķermeni;

- Rehabilitācijas celiņu ar sliedēm, bumbām, taktilajiem diskiem bērna stājas un koordinācijas nostiprināšanai;

- Grūtnieču vingrošana. Palīdzēt topošajām māmiņām sagatavot savu ķermeni ļoti nopietnam fiziskam pārbaudījumam;

- Jaundzimušā pozicionēšanas apmācība.

12:00 - 17:00 - Svari un konsultācija par grūtnieces ķermeņa masas indeksu. Svara un auguma proporcijas ļauj iegūt priekšstatu par adipozitāti vai gluži otrādi - nepilnvērtīgu uzturu grūtniecības laikā. Asinsspiediena monitorēšana grūtniecēm

12:00 - 15:30 - Atbildes uz vecāku jautājumiem par bērnu vakcināciju. (Prof. Ilze Grope, infektologs)

13:00 - 14:00 - Dzemdības bez sāpēm jeb kā palīdz elpošana un joga? Konsultē un demonstrē jogas skolotāja Aija Devinska (Māmiņu Klubs).

13:00 - 15:00 - Jaundzimušā kopšana un aprūpe. Individuāli konsultē sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece (Māmiņu Klubs)

14:00 - 15:00 - Dūlu meistarklase par Rebozo lakatu lietošanu. Kopā ar dūlām Līgu Giniborgu, Lindu Lielvārdi, Aneti Baškevicu.

14:45 - 15:30 - Uztura speciālista konsultācijas par jaunās māmiņas diētu. Konsultē Guna Bīlande, uztura speciāliste (Jūrmalas slimnīca)

14:00 - 16:00 - Atbalsts krūts zīdīšanā - Sertificētu krūts zīdīšanas ekspertu indivduālās konsultācijas.

15:00 - 16:30 - Meistarklase “Dzemdību slepenie palīgi. Vada Alika Soroki’a, psiholoģe (Māmiņu Klubs)

Tāpat māmiņas varēs izmēģināt dažādās skaistumkopšanas procedūras un baudīt jaukas brīvdienas Semarah Hotel Lielupe kompleksā.