Tie, kam svarīgs veselīgs dzīvesveids, meklē nepieciešamo informāciju un ieteikumus, lai to ievērotu
Pirms kāda laika vairāku valstu dietologi un ārstnieciskā uztura speciālisti atklāja cilvēka dzīvesveida un ēšanas paradumu ciešu saistību ar viņa asinsgrupu. Asinsgrupa nosaka siekalu, kuņģa sulas sastāvu, tāpēc nosaka arī to, kuri produkti tiek labāk sagremoti un labāk izmantoti. Piederība pie konkrētas asinsgrupas nosaka arī vispārīgo vajadzību pēc barības daudzuma, kvalitātes un enerģētiskās vērtības. Ja cilvēkam ir zināma sava asinsgrupa, tad iespējams izvēlēties gatavojamā ēdiena optimālo temperatūru un arī lietojamo dzērienu sastāvu. Ēdot atbilstoši asinsgrupai, var vajadzīgajā līmenī uzturēt imunitāti, koriģēt hormonu fonu, līdz ar to - pretoties infekcijām un stresam.
Pirmā asinsgrupa
Šīs grupas cilvēkiem vajadzētu atcerēties par saviem senčiem, kas uzturā lietoja gaļu, kura deva spēku. Tāpēc šīs grupas cilvēkiem nav ieteicama veģetārā diēta. Galvenais enerģijas avots ir tumšā gaļa, kuras lietošanā nav ierobežojumu. Otrajā vietā ierindojas putnu gaļa. Uzturā šīs asinsgrupas pārstāvji var lietot arī zivis un jūras veltes. Savukārt piena produkti nav tik piemēroti kā citiem, taču pilnībā no ēdienkartes tos nevajag izslēgt. No eļļām ieteicama linsēklu eļļa un olīveļļa. No dārzeņiem der daudzi. Pārāk nevajadzētu aizrauties ar Briseles kāpostu un ziedkāpostu lietošanu. Vērtīgi lietot valriekstus un ķirbju sēklas. Ēdienkartē noteikti jābūt augļiem (izņemot skābos - apelsīnus un mandarīnus) un ogām, taču ar mērenību jālieto pupas un zaļie zirnīši. Noteikti jādzer zāļu tēja.
Otrā asinsgrupa
Cilvēkiem ar šo grupu ieteicamas augu valsts, nevis dzīvnieku olbaltumvielas. Pilnībā jāatsakās no šķiņķa, cīsiņiem, aukstām gaļas uzkodām. Jāizvairās no pilnpiena produktu lietošanas, kā arī uzturā jāierobežo olu daudzums. Zivis drīkst ēst 3 vai 4 reizes nedēļā. Veselības avots viņiem ir pupas, jo tās satur daudz augu olbaltumvielu. Ikdienas ēdienkartē jāiekļauj jogurts, kefīrs un skābais krējums ar zemu tauku saturu. Būtu jauki, ja uzturā neatteiktos no griķiem, auzām un rudzu miltu izstrādājumiem. Dārzeņus ieteicams ēst svaigus vai tvaicētus. Nevajadzētu lietot baklažānus, zaļās olīvas, marinētus gurķus, tomātus un tomātu sulu.
Trešā asinsgrupa
Šās grupas ļaudis labprāt lieto gaļas ēdienus, taču ne visi ēdieni ir derīgi. Vajadzētu aizmirst par treknu cūkgaļu, bekonu un šķiņķi. Ieteicamas jūras veltes un zivis, īpaši mencas, foreles, paltusi. Piena produktus var droši baudīt, izņemot saldējumu un zilos sierus, arī jogurtus, bet nav vēlama lielākā daļa riekstu. Pilnībā jāatsakās no tomātiem. Nav ieteicami pelēkie zirņi, lēcas, hurma, granātāboli, kokosrieksti, kukurūza un olīvas. Ieteicams ēst nelielas porcijas vairākas reizes dienā. No dzērieniem īpaši vērtīga ir zaļā tēja, kafija un sarkanvīns, bet nav ieteicams baltvīns.
Ceturtā asinsgrupa
Šī asinsgrupa ir vissarežģītākā, jo tajā apvienojušās otrās un trešās asinsgrupas īpašības, tāpēc īpaši ieteicams rūpēties par savu veselību. Uzturā nevajadzētu lietot sarkano gaļu, griķus, kviešus un kukurūzu. Ēdienkarte jāveido, piemēram, no truša gaļas, dārzeņiem, jūras veltēm, piena produktiem. Noderīgi ir burkāni, ananasi, plūmes un vīnogas. Ieteicama zaļā tēja un sarkanvīns. Pēc iespējas mazāk jālieto olas, sinepes un majonēze. Nav ieteicams sviests, saldējums, daļa sieru, saulespuķu eļļa. Nevajadzētu izmantot garšvielas, lietot etiķi, piparus, kečupu un marinādes.