VĒRTĪGI: Ko ēst, ņemot vērā savu asins­gru­pu?

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tie, kam sva­rīgs ve­se­līgs dzī­ves­veids, mek­lē ne­pie­cie­ša­mo in­for­mā­ci­ju un ie­tei­ku­mus, lai to ie­vē­ro­tu

Pirms kāda laika vai­rā­ku val­stu die­to­lo­gi un ārst­nie­cis­kā uz­tu­ra spe­ci­ā­lis­ti at­klā­ja cil­vē­ka dzī­ves­vei­da un ēša­nas pa­ra­du­mu cie­šu sais­tī­bu ar vi­ņa asins­gru­pu. Asins­gru­pa no­sa­ka sie­ka­lu, kuņ­ģa su­las sa­stā­vu, tā­pēc no­sa­ka arī to, ku­ri pro­duk­ti tiek la­bāk sa­gre­mo­ti un la­bāk iz­man­to­ti. Pie­de­rī­ba pie kon­krē­tas asins­gru­pas no­sa­ka arī vis­pā­rī­go va­ja­dzī­bu pēc ba­rī­bas dau­dzu­ma, kva­li­tā­tes un ener­ģē­tis­kās vēr­tī­bas. Ja cil­vē­kam ir zi­nā­ma sa­va asins­gru­pa, tad ie­spē­jams iz­vē­lē­ties ga­ta­vo­ja­mā ēdie­na op­ti­mā­lo tem­pe­ra­tū­ru un arī lie­to­ja­mo dzē­rie­nu sa­stā­vu. Ēdot at­bil­sto­ši asins­gru­pai, var va­ja­dzī­ga­jā lī­me­nī uz­tu­rēt imu­ni­tā­ti, ko­ri­ģēt hor­mo­nu fo­nu, līdz ar to - pre­to­ties in­fek­ci­jām un stre­sam.

Pir­mā asins­gru­pa

Šīs gru­pas cil­vē­kiem va­ja­dzē­tu at­ce­rē­ties par sa­viem sen­čiem, kas uz­tu­rā lie­to­ja ga­ļu, ku­ra de­va spē­ku. Tā­pēc šīs gru­pas cil­vē­kiem nav ie­tei­ca­ma ve­ģe­tā­rā di­ē­ta. Gal­ve­nais ener­ģi­jas avots ir tum­šā ga­ļa, ku­ras lie­to­ša­nā nav ie­ro­be­žo­ju­mu. Ot­ra­jā vie­tā ie­rin­do­jas put­nu ga­ļa. Uz­tu­rā šīs asins­gru­pas pār­stāv­ji var lie­tot arī zi­vis un jū­ras vel­tes. Sa­vu­kārt pie­na pro­duk­ti nav tik pie­mē­ro­ti kā ci­tiem, ta­ču pil­nī­bā no ēdien­kar­tes tos ne­va­jag iz­slēgt. No eļ­ļām ie­tei­ca­ma lin­sēk­lu eļ­ļa un olīv­eļ­ļa. No dār­ze­ņiem der dau­dzi. Pā­rāk ne­va­ja­dzē­tu aiz­rau­ties ar Bri­se­les kā­pos­tu un zied­kā­pos­tu lie­to­ša­nu. Vēr­tī­gi lie­tot val­riek­stus un ķirb­ju sēk­las. Ēdien­kar­tē no­teik­ti jā­būt aug­ļiem (iz­ņe­mot skā­bos - apel­sī­nus un man­da­rī­nus) un ogām, ta­ču ar mē­re­nī­bu jā­lie­to pu­pas un za­ļie zir­nī­ši. No­teik­ti jā­dzer zā­ļu tē­ja.

Ot­rā asins­gru­pa

Cil­vē­kiem ar šo gru­pu ie­tei­ca­mas au­gu valsts, ne­vis dzīv­nie­ku ol­bal­tum­vie­las. Pil­nī­bā jā­at­sa­kās no šķiņ­ķa, cī­si­ņiem, auk­stām ga­ļas uz­ko­dām. Jā­iz­vai­rās no piln­pie­na pro­duk­tu lie­to­ša­nas, kā arī uz­tu­rā jā­ie­ro­be­žo olu dau­dzums. Zi­vis drīkst ēst 3 vai 4 rei­zes ne­dē­ļā. Ve­se­lī­bas avots vi­ņiem ir pu­pas, jo tās sa­tur daudz au­gu ol­bal­tum­vie­lu. Ik­die­nas ēdien­kar­tē jā­ie­kļauj jo­gurts, ke­fīrs un skā­bais krē­jums ar ze­mu tau­ku sa­tu­ru. Bū­tu jau­ki, ja uz­tu­rā ne­at­teik­tos no gri­ķiem, au­zām un ru­dzu mil­tu iz­strā­dā­ju­miem. Dār­ze­ņus ie­tei­cams ēst svai­gus vai tvai­cē­tus. Ne­va­ja­dzē­tu lie­tot bak­la­žā­nus, za­ļās olī­vas, ma­ri­nē­tus gur­ķus, to­mā­tus un to­mā­tu su­lu.

Tre­šā asins­gru­pa

Šās gru­pas ļau­dis lab­prāt lie­to ga­ļas ēdie­nus, ta­ču ne vi­si ēdie­ni ir de­rī­gi. Va­ja­dzē­tu aiz­mirst par trek­nu cūk­ga­ļu, be­ko­nu un šķiņ­ķi. Ie­tei­ca­mas jū­ras vel­tes un zi­vis, īpa­ši men­cas, fo­re­les, pal­tu­si. Pie­na pro­duk­tus var dro­ši bau­dīt, iz­ņe­mot sal­dē­ju­mu un zi­los sie­rus, arī jo­gur­tus, bet nav vē­la­ma lie­lā­kā da­ļa riek­stu. Pil­nī­bā jā­at­sa­kās no to­mā­tiem. Nav ie­tei­ca­mi pe­lē­kie zir­ņi, lē­cas, hur­ma, gra­nāt­ābo­li, ko­kos­riek­sti, ku­ku­rū­za un olī­vas. Ie­tei­cams ēst ne­lie­las por­ci­jas vai­rā­kas rei­zes die­nā. No dzē­rie­niem īpa­ši vēr­tī­ga ir za­ļā tē­ja, ka­fi­ja un sar­kan­vīns, bet nav ie­tei­cams balt­vīns.

Ce­tur­tā asins­gru­pa

Šī asins­gru­pa ir vis­sa­rež­ģī­tā­kā, jo ta­jā ap­vie­no­ju­šās ot­rās un tre­šās asins­gru­pas īpa­šī­bas, tā­pēc īpa­ši ie­tei­cams rū­pē­ties par sa­vu ve­se­lī­bu. Uz­tu­rā ne­va­ja­dzē­tu lie­tot sar­ka­no ga­ļu, gri­ķus, kvie­šus un ku­ku­rū­zu. Ēdien­kar­te jā­vei­do, pie­mē­ram, no tru­ša ga­ļas, dār­ze­ņiem, jū­ras vel­tēm, pie­na pro­duk­tiem. No­de­rī­gi ir bur­kā­ni, ana­na­si, plū­mes un vīn­ogas. Ie­tei­ca­ma za­ļā tē­ja un sar­kan­vīns. Pēc ie­spē­jas ma­zāk jā­lie­to olas, si­ne­pes un ma­jo­nē­ze. Nav ie­tei­cams sviests, sal­dē­jums, da­ļa sie­ru, sau­les­pu­ķu eļ­ļa. Ne­va­ja­dzē­tu iz­man­tot garš­vie­las, lie­tot eti­ķi, pi­pa­rus, ke­ču­pu un ma­ri­nā­des.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.