Ziemā, kad ne vienmēr ir iespēja baudīt svaigus ābolus, labs variants ir žāvēti āboli.
Atslodzes dienās no tiem var vārīt kompotu. Ābolos ir daudz vitamīnu, mikroelementu, kas vajadzīgi organismam, taču uzglabāt tos svaigus ilgstoši ir grūti, un arī vērtīgās vielas pazūd. Svarīgs faktors - salīdzinot ar ievārījuma vārīšanu un kompota gatavošanu, žāvējot ābolus, zūd mazāk vitamīnu. 100 gramos žāvētu ābolu ir apmēram 243 kilokalorijas. Tajos nav tauku, tāpēc šādi āboli var aizstāt našķus. 100 gramos žāvētu ābolu ir 31,8 grami ūdens, 0,9 g olbaltumvielu, 0,3 g tauku, 57,2 ogļhidrātu, 8,7 g šķiedrvielu. Ābolu žāvēšanai parasti izvēlas skābus vai saldskābu šķirņu ābolus. Tos vispirms nomazgā aukstā ūdenī, tad notīra mizu un izņem serdes, sagriež un liek uz pāris minūtēm nedaudz sālītā ūdenī. Tas liek mīkstumam saglabāt gaišu nokrāsu. Parasti ābolus žāvē cepeškrāsnī vai labi vēdināmā telpā. Laiku pa laikam tos ieteicams sajaukt. Ideāla temperatūra žāvēšanai ir 75 līdz 80 grādu, bet viss žāvēšanas process aizņem apmēram 6 līdz 8 stundas. Ja āboli ir pareizi izžāvēti, tad tie ir mīksti un elastīgi, iegūst gaiši krēmīgu nokrāsu. Žāvētus ābolus iesaka ēst cilvēkiem, kam ir cukura diabēts. Pektīns, kas atrodas ābolos, padara tos par produktu ar zemu glikēmisko indeksu. Līdz ar to cukura līmenis, tos ēdot, asinīs paaugstinās lēnām.
Noderīgi!
* No 10 kilogramiem svaigu ābolu var iegūt apmēram 1 līdz 1,5 kilogramus žāvētu ābolu.
* Lai ābolus ātrāk izžāvētu, tos ieteicams pavārīt 7 līdz 10 minūtes karstā ūdenī, bet pēc tam atdzesēt aukstā.
* Uz cepešpannas ieteicams uzklāt cepamo papīru. Jo mazākā slānī āboli būs uzlikti, jo ātrāk un kvalitatīvāk tie izžāvēsies.
Receptes
Zupa no žāvētiem āboliem un plūmēm
Sastāvdaļas: 700 g žāvētu ābolu un plūmju, kanēlis, puse citrona, 200 g cukura, glāze vīna, glāze dzērveņu morsa, citrona miziņa, ēdamkarote kartupeļu miltu.
Pagatavošana: ābolus un plūmes nomazgā un savāra, pievienojot cukuru, kanēli, citrona miziņu. Kartupeļu miltus izšķīdina dzērveņu morsā, pievieno āboliem un plūmēm un uzvāra. Pēc tam pievieno vīnu un vēlreiz uzvāra.
Zefīrs no žāvētiem āboliem
Sastāvdaļas: 4,5 glāzes žāvētu ābolu, 1,5 glāzes cukura, 8 olas.
Pagatavošana: žāvētus ābolus savāra ar pusglāzi cukura. 8 dzeltenumus sajauc ar glāzi cukura, pēc tam ar āboliem, pievieno 8 saputotus olu baltumus un samaisa. Liek dziļā ugunsizturīgā traukā, kas ieziests ar eļļu un miltiem. Liek cepeškrāsnī, lai apbrūninās. Pēc tam pārkaisa ar pūdercukuru, pasniedz ar krējumu vai pienu.