Žāvēti āboli - kāpēc tos iekļaut savā ēdienkartē?

© avantrend/pixabay.com

Zie­mā, kad ne vien­mēr ir ie­spē­ja bau­dīt svai­gus ābo­lus, labs va­ri­ants ir žā­vē­ti ābo­li.

At­slo­dzes die­nās no tiem var vā­rīt kom­po­tu. Ābo­los ir daudz vi­ta­mī­nu, mik­ro­ele­men­tu, kas va­ja­dzī­gi or­ga­nis­mam, ta­ču uz­gla­bāt tos svai­gus ilg­sto­ši ir grū­ti, un arī vēr­tī­gās vie­las pa­zūd. Sva­rīgs fak­tors - sa­lī­dzi­not ar ie­vā­rī­ju­ma vā­rī­ša­nu un kom­po­ta ga­ta­vo­ša­nu, žā­vē­jot ābo­lus, zūd ma­zāk vi­ta­mī­nu. 100 gra­mos žā­vē­tu ābo­lu ir ap­mē­ram 243 kilo­ka­lo­ri­jas. Ta­jos nav tau­ku, tā­pēc šā­di ābo­li var aiz­stāt naš­ķus. 100 gra­mos žā­vē­tu ābo­lu ir 31,8 gra­mi ūdens, 0,9 g ol­bal­tum­vie­lu, 0,3 g tau­ku, 57,2 ogļ­hid­rā­tu, 8,7 g šķiedr­vie­lu. Ābo­lu žā­vē­ša­nai pa­ras­ti iz­vē­las skā­bus vai sald­skā­bu šķir­ņu ābo­lus. Tos vis­pirms no­maz­gā auk­stā ūde­nī, tad no­tī­ra mi­zu un iz­ņem ser­des, sa­griež un liek uz pār­is mi­nū­tēm ne­daudz sā­lī­tā ūde­nī. Tas liek mīk­stu­mam sa­gla­bāt gai­šu no­krā­su. Pa­ras­ti ābo­lus žā­vē ce­peš­krās­nī vai la­bi vē­di­nā­mā tel­pā. Lai­ku pa lai­kam tos ie­tei­cams sa­jaukt. Ide­āla tem­pe­ra­tū­ra žā­vē­ša­nai ir 75 līdz 80 grā­du, bet viss žā­vē­ša­nas pro­cess aiz­ņem ap­mē­ram 6 līdz 8 stun­das. Ja ābo­li ir pa­rei­zi iz­žā­vē­ti, tad tie ir mīk­sti un elas­tī­gi, ie­gūst gai­ši krē­mī­gu no­krā­su. Žā­vē­tus ābo­lus ie­sa­ka ēst cil­vē­kiem, kam ir cu­ku­ra di­abēts. Pek­tīns, kas at­ro­das ābo­los, pa­da­ra tos par pro­duk­tu ar ze­mu gli­kē­mis­ko in­dek­su. Līdz ar to cu­ku­ra lī­me­nis, tos ēdot, asi­nīs pa­aug­sti­nās lē­nām.

No­de­rī­gi!

* No 10 ki­lo­gra­miem svai­gu ābo­lu var ie­gūt ap­mē­ram 1 līdz 1,5 ki­lo­gra­mus žā­vē­tu ābo­lu.

* Lai ābo­lus ātr­āk iz­žā­vē­tu, tos ie­tei­cams pa­vā­rīt 7 līdz 10 mi­nū­tes kar­stā ūde­nī, bet pēc tam at­dze­sēt auk­stā.

* Uz ce­peš­pan­nas ie­tei­cams uz­klāt ce­pa­mo pa­pī­ru. Jo ma­zā­kā slā­nī ābo­li būs uz­lik­ti, jo ātr­āk un kva­li­ta­tī­vāk tie iz­žā­vē­sies.

Re­cep­tes

Zu­pa no žā­vē­tiem ābo­liem un plū­mēm

Sa­stāv­da­ļas: 700 g žā­vē­tu ābo­lu un plūm­ju, ka­nē­lis, pus­e cit­ro­na, 200 g cu­ku­ra, glā­ze vī­na, glā­ze dzēr­ve­ņu mor­sa, cit­ro­na mi­zi­ņa, ēdam­ka­ro­te kar­tu­pe­ļu mil­tu.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ābo­lus un plū­mes no­maz­gā un sa­vā­ra, pie­vie­no­jot cu­ku­ru, ka­nē­li, cit­ro­na mi­zi­ņu. Kar­tu­pe­ļu mil­tus iz­šķī­di­na dzēr­ve­ņu mor­sā, pie­vie­no ābo­liem un plū­mēm un uz­vā­ra. Pēc tam pie­vie­no vī­nu un vēl­reiz uz­vā­ra.

Ze­fīrs no žā­vē­tiem ābo­liem

Sa­stāv­da­ļas: 4,5 glā­zes žā­vē­tu ābo­lu, 1,5 glā­zes cu­ku­ra, 8 olas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: žā­vē­tus ābo­lus sa­vā­ra ar pus­glā­zi cu­ku­ra. 8 dzel­te­nu­mus sa­jauc ar glā­zi cu­ku­ra, pēc tam ar ābo­liem, pie­vie­no 8 sa­pu­to­tus olu bal­tu­mus un sa­mai­sa. Liek dzi­ļā uguns­iz­tu­rī­gā trau­kā, kas ie­ziests ar eļ­ļu un mil­tiem. Liek ce­peš­krās­nī, lai ap­brū­ni­nās. Pēc tam pār­kai­sa ar pū­der­cu­ku­ru, pa­sniedz ar krē­ju­mu vai pie­nu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.