Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Desmit ieteikumi veselīgam miegam

© F64

Miegs, kā zināms, ietekmē veselību, dzīves kvalitāti un tās ilgumu. Taču diemžēl ir daudzi faktori, kas liedz pilnvērtīgi atpūsties un labi izgulēties. Viens no tiem ir stress, kas neļauj nervu sistēmai pilnībā atslābināties un bieži vien rada bezmiegu. Kas jāievēro, lai miegs būtu ciešs? Desmit ieteikumi, kas ļaus uzlabot veselību un mierīgi, saldi gulēt līdz rītam.

Miega režīms

Ieteicams katru dienu doties gulēt vienā un tajā pašā laikā (arī brīvdienās!). To vislabāk darīt tad, kad ir izteikta noguruma sajūta, un censties to ievērot. Tas dos iespēju nervu sistēmai pārkārtoties uz atpūtas režīmu, izvairīties no bezmiega. Rezultātā miegs būs mierīgs un labs. Liela nozīme ir arī plus vai mīnus vienai stundai, dodoties pie miera.

Komfortabla vide

Jāpievērš uzmanība tam, lai aizmigt būtu komfortabli. «Jāneitralizē» visi priekšmeti, kas traucē to izdarīt un tracina, piemēram, mehāniskais pulkstenis, skaļš ventilators un citi, ja tādi ir.

Sagatavoties miegam

Ieteicams veikt rituālus pirms došanās gulēt - gulēt relaksējošā vannā, lietojot ēteriskās eļļas, pēc tam iedzert nomierinošu tēju. Tas ļaus organismam atslābināties pēc saspringtas darbdienas, mudinās nervu sistēmu atpūsties un ātrāk aizmigt. Pirms miega var veikt dažus vingrinājumus ar dziļu elpošanu vai meditāciju.

Nelietot produktus un dzērienus

Tas attiecas uz kafiju, stipru tēju un citiem dzērieniem, kas satur kofeīnu, alkoholu, asu un treknu pārtiku. Nevajag aizmirst, ka šajā sarakstā ietilpst arī šokolāde, kokakola.

Pietiekama fiziskā slodze

Tai arī ir liela nozīme, lai būtu pilnvērtīgs miegs. Pēc fiziskas slodzes cilvēks parasti jūtas noguris, viņa ķermenis prasa atslābināties un atjaunot spēkus. Jāņem vērā, ka sportiskās aktivitātes vai fizisks darbs jāveic no rīta vai dienā, ne vēlāk kā 2 stundas pirms došanās gulēt. Ja fiziskā slodze ir vakarā, tad rezultātā nogurums var būt tik liels, ka tas var novest pie bezmiega vai miega traucējumiem.

Pēcpusdienas miegs

Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka 20 - 30 minūšu ilgs miegs starp pusdienām un vakariņām uzlabo miega kvalitāti naktī. Ja vien ir iespējams, šis ieteikums jāievēro.

Iemācīties uzveikt stresu

Tā ir viena no lielākajām problēmām, kas traucē ciešu miegu. Un vēl jo vairāk, ja stress ir regulārs. Nedrīkst ļaut stresam nomocīt savu prātu! Lai atslābinātos pirms miega, jāmēģina domāt pozitīvas domas, nevis koncentrēties uz slikto. Vērts izlasīt grāmatu, noskatīties filmu vai doties pastaigā.

Nepārēsties vakarā

To visi zina, ka nevajag ieturēt maltīti pirms iešanas gulēt. Pārēšanās var likt kuņģim streikot vai uzpūsties vēderam. Taču ir arī otrs faktors - miegs nebūs veselīgs, ja dosieties gulēt izsalkuši. Ja nav iespējams pavakariņot līdz pulksten 19.00, tad vakarā ieteicams uzņemt pārtiku, ko organisms viegli pārstrādā.

Aizmigt, klausoties mūziku

Lai miegs būtu mierīgs, ieteicams vakarā klausīties klusu, mierīgu mūziku. Tā nomierina nervu sistēmu. Taču visiem šāds vakara rituāls var nederēt. Visvairāk tiem, kuri pieraduši aizmigt klusumā un kuriem jebkura skaņa šķitīs traucējoša.

Laba lasāmviela

Tā ļaus kaut uz neilgu laiku atslēgties no ikdienas problēmām un rūpēm. Taču jāizvēlas piemērota grāmata vai prese. Nav vēlams lasīt asa sižeta grāmatas vai tādas, kurās aprakstīti traģiski notikumi, ietvertas kriminālziņas.