Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone radījusi rudenīgus un sildošus ēdienus ar latvisku pieskārienu, ko pagatavot Valsts svētku svinību galdam vai ģimenes maltītei garajos rudens vakaros. Ēdieni ir sātīgi, pamatīgi un kā radīti, lai baudītu pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
Rudenīgais liellopa gaļas sautējums
Sastāvdaļas (6-8 porcijām)
700 g liellopa karbonādes no kakla daļas
2 ēdamk. olīveļļas
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 ēdamk. kviešu miltu
150 ml sausā sarkanvīna *
500 ml liellopa gaļas vai dārzeņu buljona
2 lieli burkāni, sagriezti nelielos gabalos
700 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
150 g šampinjonu
2 ēdamk. tomātu pastas
1 lauru lapa
½ tējk. kaltēta timiāna
sāls un melnie pipari
zaļie lociņi pasniegšanai
Pagatavošana
Liellopa gaļu sagriež palielos kubiņos, apkaisa ar sāli, pipariem. Uz sakarsētas pannas lej ēdamkaroti olīveļļas, nedaudz apcep tajā liellopa gaļu, līdz gaļa apbrūnē (apmēram 1 minūti). Smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, lielā katlā ar biezu pamatni uzkarsē ēdamkaroti olīveļļas, tajā apmēram 5 minūtes apcep sakapātos sīpolus, tad pievieno ķiplokus un cep vēl minūti, līdz parādās kārdinoša smarža. Apceptajiem dārzeņiem pievieno miltus, kārtīgi samaisa, pievieno sarkanvīnu un samaisa vēlreiz, līdz masā nav kunkuļu. Pielej katliņā buljonu, pievieno burkānus, kartupeļus, sēnes, lauru lapu, timiānu. Visbeidzot masai pievieno apcepto gaļu kopā ar izdalījušos sulu. Visu uzvāra, uzliek vāku un atstāj sautēties uz lēnas uguns vismaz stundu, pusotru. Tieši lēnā sautēšanās šo ēdienu padara tik gardu un mājīgu. Sautēšanās laikā masai pievieno sāli un piparus pēc garšas, pirms pasniegšanas apkaisa ar sakapātiem lociņiem.
* Sarkanvīnu ēdienam var nepievienot, tomēr tieši tas piešķirs sautējumam izsmalcinātās garšas nianses.