Nezin kāpēc pierasts domāt, ka dažādi infekcijas slimību izraisītāji apdraud mūs tikai ārpus mājas, vai nu runa būtu par elpceļu vīrusiem vai tiem, kas izplatās ar netīru roku starpniecību.
Patiesībā, lai noķertu infekciju, nemaz nav jāuzturas klepojošu un šķaudošu ļaužu drūzmā vai jābrauc uz dienvidzemēm un jāpērk apšaubāmas uzkodas no ielu tirgotājiem. Dažādas ASV vides un veselības institūcijas izpētījušas, ka ikvienā mājoklī ir lietas, kur koncentrējas slimību izraisītāji, bet mājinieki par to pat neiedomājas.
- Trauku mazgājamais sūklis. Tajā var dzīvot miljoniem mikrobu, kurus nav iespējams iznīcināt, sūkli vienkārši mazgājot. Speciālisti iesaka sūkli uz brīdi ielikt mikroviļņu krāsniņā - tur aiziet bojā gandrīz visi mikrobi.
- Guļvieta. Pasaulē pieaug gultas blakšu izplatība, tās arvien biežāk ieviešas gan lētās, gan dārgās viesnīcās un tiek pārvadātas ar ceļotāju bagāžu. Šie sīkie asinssūcēji var pārnēsāt B hepatītu un citas slimības, dzēlieni rada arī alerģisku reakciju. Ja cilvēks nesen ceļojis, visa līdzi ņemtā bagāža jāiztīra un pamatīgi jāapstrādā ar putekļu sūcēju.
- Dators. Pētījumi rāda - pat ja datoru lieto tikai viens cilvēks, taustiņi ir nosēti ar mikrobiem. Tastatūru regulāri ieteicams tīrīt ar speciālām mitrajām salvetēm. Nepiemirstiet arī par putekļu slaucīšanu kopumā.
- Veļasmašīna. Tajā var slēpties daudz dažādu mikrobu, sevišķi, ja tiek mazgāta veļa lielākam cilvēku skaitam. Ieteicams apakšveļu un dvieļus mazgāt atsevišķi no citām drēbēm, izvēloties tiem augstāku ūdens temperatūru.
- Durvju rokturis. To aizskar visi, kas ienāk mājā, bet pirms tam pabijuši sabiedriskajā transportā, veikalā, slimnīcā utt. Vīrusi uz durvju roktura var izdzīvot dienām ilgi. Lai izsargātos no slimībām, rokturis bieži jātīra. Izvēloties durvju roktura materiālu, priekšroka dodama varam, jo uz tā spēj izdzīvot mazāk mikroorganismu.
- Sāls un piparu trauciņi. Tie virtuvē ir bieži lietoti, bet reti mazgāti, turklāt vēl regulāri tiek ņemti ar to pašu roku, kurā nupat bijusi jēla gaļa. Jāpieradinās nomazgāt rokas ikreiz, kad esat darbojušies ar termiski neapstrādātu gaļu, olām un citiem produktiem. Protams, jāatceras izmazgāt arī sāls un piparu trauciņus no ārpuses un iekšpuses.
- Kabatlakatiņi. Visi it kā zina, ka gripas laikā ieteicams izmantot vienreizlietojamos papīra kabatlakatiņus, pat ja parasti dodat priekšroku auduma mutautiņiem. Papīra salvete jālieto tikai vienreiz un pēc tam jāizmet, bet daudzi tomēr nolemj, ka var to lietot atkārtoti, ieliek papīra salveti kabatā vai nosviež kaut kur līdzās. Un ja vēl, strādājot pie datora vai skatoties televizoru, slinkums ar katru kabatlakatiņu skriet uz atkritumu spaini, tie sakrājas kaudzē un var kļūt par infekcijas avotu visiem, kas tiem pieskaras.
- Trauki. Trauki jāmazgā ļoti rūpīgi. Ja mājās kāds slimo ar infekcijas slimībām, viņam vajadzētu izmantot individuālu trauku komplektu, kuru citi nelieto. Nenāks par ļaunu, ja šie trauki pēc lietošanas tiks dezinficēti.
- Zobu tīrīšanas piederumi. Lai gan savu zobu suku cilvēki nemēdz aizdot pat vistuvākajiem ģimenes locekļiem, tomēr bieži visi lieto vienu zobu pastas tūbiņu un skalojamo glāzi. Mikrobus var nodot arī šādā ceļā. Jāņem vērā higiēnistu ieteikumi mainīt zobu suku vismaz reizi trīs mēnešos. Arī pēc infekciju pārslimošanas drošības pēc ieteicams nomainīt zobu suku, jo esot pat gadījumi, kad mikrobi sukā saglabājas un cilvēks pēc kāda laika saslimst atkārtoti.