Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Ko der zināt par prostatas vēzi?

© pixabay.com

Movembris jeb Ūsu mēnesis visā pasaulē pazīstams kā laiks, kad īpaša uzmanība tiek pievērsta vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai. Latvijā statistika šajā jautājumā ir nepielūdzama – ar prostatas vēzi vien vidēji ik dienas pie mums mirst kāds vīrietis, vēl simtos mērāmi vīriešu nāves gadījumi

Ko der zināt par prostatas vēzi:

  • Prostata jeb priekšdziedzeris ir tikai vīriešiem - tas ir valrieksta lieluma dziedzeris pie taisnās zarnas zem urīnpūšļa. Šī dziedzera loma ir pasargāt un barot spermas šūnas, izdalot speciālu šķidrumu, kas ietilpst sēklas sastāvā. Parasti prostatas izmērs paliek nemainīgs līdz 40 gadu vecumam, taču vecāka gadagājuma vīriešiem tā var palielināties. Šādos gadījumos ir vēlme biežāk doties uz tualeti, kā arī jūtamas sāpes urinēšanas procesā.
  • Prostatas vēzis gandrīz vienmēr rodas tad, kad šūnas kļūst agresīvas un sāk nekontrolējami augt. Tas notiek, kad tiek bojāta šūnu DNS, līdz ar to šūnas dalās krietni ātrāk, veidojot audzēju, un pat var izplatīties (veidot metastāzes) uz citām ķermeņa daļām caur asinīm vai limfvadiem.
  • Prostatas vēzis neparādās uzreiz. Bieži tas iekapsulējies «mierīgi guļ» prostatā, neizraisot nekādus veselības traucējumus vairākus gadus. Kad parādās sūdzības, pacientam visbiežāk ir jau sākotnējās metastāzes kaulu sistēmā - sāp mugura, gūžas.
  • Prostatas vēža riska faktori: vecums lielāks par 50 gadiem; tuvos rados kādam bijis prostatas vēzis; uzturā daudz dzīvnieku tauku, maz augļu, dārzeņu un zivju.
  • Vīrietim, kura brālim vai tēvam ir bijis prostatas vēzis, saslimšanas risks ir divreiz augstāks. Tāpēc tiem, kuru pirmās pakāpes radiniekiem ir vai ir bijis vēzis, pārbaudes pie urologa jāsāk pirms 45 gadu vecumā.
  • Laikus atrodot prostatas vēža audus, iespējams novērot, kā situācija progresē, un novērtēt, vai nepieciešama operācija. Operācijai prostatas vēža ārstēšanā mūsdienās izmanto salīdzinoši saudzīgas metodes, kas ārstēšanos padara vienkāršu un atgriešanos dzīvē - nesalīdzināmi ātrāku.
  • Lai prostatas vēzi laikus atklātu, no 50 gadu vecuma jebkuram vīrietim regulāri jādodas pie urologa uz pārbaudēm, kas ietver asinsanalīzi prostatas specifiskā antigēna (PSA) līmeņa noteikšanai. Urologs jāapmeklē arī tiem vīriešiem, kam veikta prostatas operācija, jo prostatu neizoperē pilnībā un atlikušajā daļā var veidoties ļaundabīgs audzējs.
  • Ja priekšdziedzera audzēju konstatē laikus, tad cilvēku var pilnībā izārstēt vai nodrošināt slimības kontroli ļoti ilgstoši, un tā parasti nekļūst par nāves cēloni.