Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Hormoni sievietes dzīvē

© pixabay.com

2.lapa

Grūtniecībai gatavā. Progesterons

Progesterons cēlies no vārdiem pro - ‘priekš’ un gestācija - ‘grūtniecība’. Šo hormonu izdala olnīcā izveidojies dzeltenais ķermenis katra cikla otrajā pusē pēc ovulācijas, lai sagatavotu dzemdes gļotādu iespējamai grūtniecībai. Tā kļūst labāk apasiņota, siltāka, gatava pieņemt apaugļotu olšūnu. Ja grūtniecība iestājas, organisms izdala jau lielākas progesterona devas, lai sargātu grūtniecību. Ar progesteronu olnīcas sūta vēsti arī visu hormonu komandpunktam smadzenēs hipofīzei, ka jaunu olšūnu briedināšana šobrīd nav nepieciešama. Ja grūtniecība neiestājas, šī progesterona vēsts darbojas apmēram 14 dienas, ja iestājas, tad vairāk.

Daba iekārtojusi, ka progesterons veicina apetīti un taupīgāku uzkrāto rezervju tērēšanu. Senos laikos mūsu pirmmātes bieži apdraudēja bads - izdzīvoja tās, kuru organisms kļuva ēdelīgāks un taupīgāks grūtniecības laikā un arī nedaudz pirms grūtniecības iestāšanās, tieši tālab pēc ovulācijas, cikla otrajā pusē, sievietēm palielinās ēstgriba, vielmaiņa kļūst lēnāka.

Progesterona efektus daudzas sievietes jūt cikla otrajā pusē kā pirmsmenstruālo sindromu jeb PMS - apetīte palielinās, kārojas šokolādi, ir šķidruma aizture audos, mēdz pūsties vēders, var būt emocionāla trauksme, nogurums, nervozitāte, galvassāpes, asinsspiediena problēmas un citas jancīgas ķermeniskas sajūtas.

Sievietes organismā progesteronam ir jābūt līdzsvarā ar estradiolu. Ja pietrūkst progesterona, olnīcas estradiolu izdala par daudz. Tas veicina dzemdes iekšējā slāņa endometrija pārlieku augšanu jeb hiperplāziju, problēmas ar vēnām, tūsku rašanos, sāpīgas un smagas mēnešreizes ar palielinātu asiņošanu un arī paaugstina endometrija (dzemdes gļotādas) vēža attīstības risku.

Ja progesterona organismā ir par daudz, sievietei var būt menstruālā cikla traucējumi, spēcīgas galvassāpes, noguruma sajūta, biežas garastāvokļa maiņas, pat depresija, alerģisko reakciju paasinājumi, uzpūties vēders, redzes pasliktināšanās, pazemināts asinsspiediens.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā