NOSKAIDRO, kāpēc ir vērts maltītēs iekļaut ķiplokus

© F64

Ir cil­vē­ki, ku­riem pa­tīk, ka ēdie­na garš­u un smar­žu ba­gā­ti­na aro­mā­tis­kā garš­vie­la – ķip­loks, bet ci­ti par tā pie­vie­no­ša­nu mal­tī­tei pa­už ne­pa­ti­ku.

Ķip­loks ir ve­se­līgs, vie­na tā gal­vi­ņa sa­tur 4 ka­lo­ri­jas, bet ne­sa­tur tau­kus un ogļ­hid­rā­tus. Sērs, kas ir šī pro­duk­ta sa­stā­vā un pie­šķir spe­ci­fis­ku, asu aro­mā­tu, ma­zi­na kai­tī­gā ho­les­te­rī­na dau­dzu­mu, pa­ze­mi­na asins­spie­die­nu un ma­zi­na ris­ku sa­slimt ar kuņ­ģa un res­nās zar­nas vē­zi. Ķip­lo­ku uz­ska­ta par da­bis­ku anti­bi­oti­ku, kas pa­līdz no­stip­ri­nāt imūn­sis­tē­mu. Ķip­lo­ka sa­stā­vā ir ve­se­lī­gais gli­ko­zīds al­li­cīns, kurš ir ķip­lo­ku spe­ci­fis­kās smar­žas avots. Ķip­loks sa­tur pie­tie­ka­mā dau­dzu­mā se­lē­nu un ci­tas vie­las no anti­ok­si­dan­tu gru­pas. Uz­tu­rā, pro­tams, vis­la­bāk lie­tot svai­gus ķip­lo­kus, jo, ter­mis­ki ap­strā­dā­jot, tie mai­na sa­vu uz­tur­vēr­tī­bu. Tos var pie­vie­not pie sa­lā­tiem, zu­pām, ot­ra­jiem ēdie­niem (to vis­la­bāk da­rīt, kad ēdiens jau ir ga­tavs), mēr­cēm, cept ne­lie­lā tem­pe­ra­tū­rā, ma­ri­nēt, var sa­griezt un pēc tam iz­kal­tēt. Un kur vēl gar­die ķip­lo­ku grauz­di­ņi! Sa­ber­žot kal­tē­tus ķip­lo­kus pul­ve­rī un sa­jau­cot ar sā­li, ie­gūst ķip­lo­ku sā­li. Ķip­lo­kus kā­du lai­ku var uz­gla­bāt eļ­ļā un pie­vie­not ēdie­nam. Ārst­nie­cis­kā no­lū­kā var pa­ga­ta­vot ķip­lo­ku uz­lē­ju­mu - no­tī­ra 300 g ķip­lo­ku, sa­rī­vē, ap­lej ar 500 g deg­vī­na un at­stāj tum­šā vie­tā ap­mē­ram 3 ne­dē­ļas, ik pa lai­kam sa­mai­sot, pēc tam iz­fil­trē caur audu­mu. Lie­to pa 10 līdz 15 pi­lie­niem no rī­ta un va­ka­rā.

No­de­rī­gi!

* Nav ie­tei­cams ie­gā­dā­ties ķip­lo­ku, ku­ram jau ir pa­rā­dī­ju­šies vai drī­zu­mā pa­rā­dī­sies za­ļi as­ni­ņi, jo tas ēdie­nam pie­šķirs rūg­te­nu garš­u.

* Dau­dzi pa­vā­ri uz­ska­ta, ka ķip­lo­ku drīkst vie­nī­gi smal­ki sa­ka­pāt vai sa­spai­dīt ar na­ža spa­lu, jo iz­spie­ša­na caur spied­ni ne­ga­tī­vi ie­tek­mē ķip­lo­ka ēte­ris­kās eļ­ļas un līdz ar to - ķip­lo­ka garš­u.

* No vi­siem ga­ļas vei­diem ķip­loks vis­la­bāk sa­der ar jē­ra ga­ļu.

* Lai at­svai­dzi­nā­tu el­pu pēc ķip­lo­ka lie­to­ša­nas, var pa­koš­ļāt pē­ter­sī­ļu za­ri­ņu, kar­da­mo­na sēk­las vai ka­nē­ļa stan­dzi­ņu.

Re­cep­tes

An­šo­vi pi­par­mēt­ru mēr­cē

SA­STĀV­DA­ĻAS: 150 g mil­tu, 1 kg ma­zu an­šo­vu bez gal­vām, 500 ml eļ­ļas cep­ša­nai, sāls, 2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, smal­ki sa­ka­pā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, 125 ml bal­tvī­na eti­ķa, 2 ēdam­ka­ro­tes rup­ji sa­ka­pā­tu pi­par­mēt­ru.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: lie­lā trau­kā ie­ber mil­tus un ap­vi­ļā ta­jos an­šo­vus. Lie­lā pan­nā sa­kar­sē­tā eļ­ļā ap­cep an­šo­vus zel­tai­ni brū­nus. Rū­pī­gi no­su­si­na tos uz pa­pī­ra dvie­ļa, pār­kai­sa sā­li. Pan­nu no­ņem no plīts un iz­lej eļ­ļu. Ta­jā pa­šā pan­nā uz­kar­sē olīv­eļ­ļu un 2 mi­nū­tes ap­cep ķip­lo­kus. Pie­lej eti­ķi un sau­tē vēl 5 mi­nū­tes. Pie­vie­no pi­par­mēt­ras un pan­nu no­ņem no plīts. An­šo­vus liek lie­lā trau­kā un pār­lej ar eti­ķa un pi­par­mēt­ru mēr­ci. Pirms pa­snieg­ša­nas vis­maz uz 3 stun­dām ie­liek le­dus­ska­pī.

Grū­bu zu­pa

SA­STĀV­DA­ĻAS: 75 g ga­ba­li­ņos sa­griez­tas žā­vē­tas cūk­ga­ļas, smal­ki sa­ka­pāts sī­pols, 2 smal­ki sa­ka­pā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, 1 ēdam­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­ta ma­jo­rā­na, 6 sa­plu­ci­nā­tas svai­ga ba­zi­li­ka la­pas, 2 no­mi­zo­ti un sa­ka­pā­ti to­mā­ti, 4 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 2 l auk­sta ūdens, 450 g grū­bu, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 6 ēdam­ka­ro­tes svai­gi rī­vē­ta Pa­rmas sie­ra.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: lie­lā pan­nā sa­kar­sē 1 ēdam­ka­ro­ti eļ­ļas, pie­vie­no žā­vē­to cūk­ga­ļu, sī­po­lus, ķip­lo­kus, pē­ter­sī­ļus, ma­jo­rā­nu, ba­zi­li­ku un sau­tē 4 līdz 5 mi­nū­tes. Pie­vie­no to­mā­tus, pie­lej ūde­ni un uz­vā­ra. Pie­ber grū­bas, pie­vie­no sā­li un pi­pa­rus. Bie­ži ap­mai­sot, vā­ra 30 mi­nū­tes, ka­mēr grū­bas ir mīk­stas. Pār­kai­sa ar sie­ru un ap­sla­ka ar at­li­ku­šo eļ­ļu. Pa­sniedz kar­stu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.