Vizīte pie zo­bu hi­gi­ēnis­ta. Mī­ti un pa­tie­sī­bas

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Do­do­ties vi­zī­tē pie ār­sta, dau­dzi pa­cien­ti jau ir ga­ta­vi dis­ku­si­jai par sa­vu sa­sā­pē­ju­šo pro­blē­mu – jo ir jau no­tei­ku­ši sev di­ag­no­zi un pa­ši zi­na, kā pro­blē­ma ri­si­nā­ma. Ta­ču ār­sti ap­gal­vo, ka lie­la da­ļa sa­bied­rī­bas dzī­vo mī­tu un aizs­prie­du­mu va­rā un svē­ti tic tam, ko tei­ku­si, pie­mē­ram, vi­su zi­no­šā kai­mi­ņu tan­te. Ta­ču īs­ta pa­ma­to­ju­ma šā­diem ste­reo­ti­piem ne­re­ti nav.

MĪTS. Zo­bu ba­li­nā­ša­na mā­jas ap­stāk­ļos ir ēr­tā­ka un daudz lē­tā­ka.

PA­TIE­SĪ­BA. Zo­bu ba­li­nā­ša­na ir ar mu­tes do­bu­ma ve­se­lī­bu sais­tī­ta pro­ce­dū­ra, kas ir ļo­ti no­piet­na, tā­dēļ at­bil­dī­ba par to jā­uz­ņe­mas arī pa­šam pa­cien­tam. Jā, pro­fe­si­onā­lie zo­bu ba­li­nā­ša­nas lī­dzek­ļi ir pie­mē­ro­ti arī mā­jas ap­stāk­ļu lie­to­ša­nai, bet ar no­sa­cī­ju­mu, ka ba­li­nā­ša­nas pro­ce­dū­ra no­tiek zob­ār­sta vai zo­bu hi­gi­ēnis­ta uz­rau­dzī­bā. Un, ja pa­cients šīs pro­ce­dū­ras lai­kā ie­vē­ro spe­ci­ālis­ta no­rā­dī­ju­mus, tad gan ie­gū­tais re­zul­tāts ir eko­no­mis­ki iz­de­vī­gāks, ne­kā tad, ja viņš to mē­ģi­na veikt paš­ro­cī­gi.

MĪTS. Zo­bu ba­li­nā­ša­nai nav bla­kus­pa­rā­dī­bu. Tā nav ķi­rur­ģis­ka ie­jauk­ša­nās, bet gan kos­mē­tis­ka pro­ce­dū­ra, tā­dēļ kom­pli­kā­ci­ju un bla­kus­pa­rā­dī­bu risks ir mi­ni­māls.

PA­TIE­SĪ­BA. Kā ik­vie­nam me­di­ka­men­tam, arī zo­bu ba­li­nā­ša­nas lī­dzek­ļiem ir ra­žo­tā­ja no­teik­tas in­di­kā­ci­jas jeb lie­to­ša­nas no­rā­dī­ju­mi, ku­ri no­teik­ti ir jā­ie­vē­ro, lai iz­slēg­tu ie­spē­ja­mās blak­nes un kom­pli­kā­ci­jas. Zo­bu ba­li­nā­ša­nas lī­dzek­ļu lie­to­ša­nai ir no­teik­tas arī kontr­in­di­kā­ci­jas jeb aiz­lie­gu­mi, tā­pēc mans ie­tei­kums: pirms zo­bu ba­li­nā­ša­nas pro­ce­dū­ras uz­sāk­ša­nas vien­mēr kon­sul­tē­jie­ties ar sa­vu zob­ār­stu vai zo­bu hi­gi­ēnis­tu - pat ja šo pro­ce­dū­ru vei­cat jau at­kār­to­ti.

MĪTS. Vis­la­bā­ka­jam efek­tam jā­iz­vē­las pa­šu kon­cen­trē­tā­ko zo­bu ba­li­nā­ša­nas lī­dzek­li.

PA­TIE­SĪ­BA. Mēs katrs esam in­di­vi­du­āls, tā­dēļ ne vien­mēr tas, kas der ci­tiem, de­rēs arī jums. Ja vē­la­ties sa­sniegt vis­la­bā­ko efek­tu un ne­ie­dzī­vo­ties de­fek­tos, pa­do­mu vai­cā­jiet sa­vam zob­ār­stam vai zo­bu hi­gi­ēnis­tam, kurš ie­teiks tie­ši jums at­bil­sto­šo zo­bu ba­li­nā­ša­nas lī­dzek­li tie­ši jū­su zo­biem pie­mē­ro­tā kon­cen­trā­ci­jā. Bū­tis­ki ir at­ce­rē­ties: ja zo­bu ba­li­nā­ša­nas pro­ce­dū­ra vēl ne­kad nav veik­ta, to ie­tei­cams sākt ar pēc ie­spē­jas ma­zā­ku ak­tī­vās vie­las kon­cen­trā­ci­ju - lai no­vē­ro­tu, kā uz šo pro­ce­dū­ru re­aģē or­ga­nisms, mu­tes do­bu­ma mīk­stie audi un zo­bi. Ja ne­ga­tī­vas or­ga­nis­ma re­ak­ci­jas ne­tiek no­vē­ro­tas, ak­tī­vās vie­las kon­cen­trā­ci­ju pa­ma­zām var pa­lie­li­nāt. To­mēr, kat­ram cil­vē­kam ir in­di­vi­du­āls zo­bu krā­sas ba­li­nā­ša­nas sliek­snis, ku­ru 100% ne­var prog­no­zēt ne­viens: ne pa­cients, ne ārst­nie­cī­bas per­so­na. Tā­pēc vien­mēr ie­vē­ro­jiet pie­sar­dzī­bu!

MĪTS. Jo cie­tā­ka zo­bu bir­ste, jo tā la­bāk no­tī­ra zo­bu virs­mu.

PA­TIE­SĪ­BA. Zo­bu tī­rī­ša­nas kva­li­tā­ti no­sa­ka gal­ve­no­kārt zo­bu tī­rī­ša­nas teh­ni­ka un re­gu­la­ri­tā­te. Zo­bi jā­tī­ra vis­maz di­vas rei­zes die­nā: no rī­ta pēc ēša­nas un va­ka­rā pēc ēša­nas. Īpa­ši sva­rī­ga zo­bu tī­rī­ša­na ir va­ka­rā - pēc ēša­nas un pirms gu­lēt­ie­ša­nas, jo, at­ro­do­ties mie­gā, sie­ka­lu iz­da­le ir pa­ze­mi­nā­ta, tā­dēļ tā sau­ktā zo­bu paš­at­tī­rī­ša­nās fun­kci­ja ne­tiek veik­ta pie­nā­cī­gā ap­jo­mā.

MĪTS. Zo­bi jā­tī­ra ti­kai no rī­ta, lai ap­kār­tē­jie cil­vē­ki jūt svai­gu el­pu.

PA­TIE­SĪ­BA. Zo­bi jā­tī­ra re­gu­lā­ri. Ja tas ne­tiek da­rīts, sa­vai­ro­jas bak­tē­ri­jas, kas mu­tes do­bu­mā vei­ci­na ķī­mis­kos pro­ce­sus, ko cil­vēks iz­jūt kā ne­pa­tī­ka­mu sma­ku no mu­tes do­bu­ma, skā­bu garš­u, mīk­stā ap­li­ku­ma un zob­ak­mens ra­ša­nos. Ne­pa­tī­ka­mas sma­kas var ra­dīt ne ti­kai ne­kopts mu­tes do­bums, bet arī gre­mo­ša­nas trak­ta trau­cē­ju­mi. Tā­pēc zo­bi jā­tī­ra kat­ru die­nu (vis­maz di­vas rei­zes die­nā) un re­gu­lā­ri jā­ap­mek­lē zob­ārsts un zo­bu hi­gi­ēnists (vis­maz di­vas rei­zes ga­dā).

Mīts. Bēr­niem zo­bus bo­jā kon­fek­tes, sal­die dzē­rie­ni nav kai­tī­gi.

PA­TIE­SĪ­BA. Ne ti­kai bēr­niem, arī pie­au­gu­ša­jiem ir ļo­ti sva­rī­gi ie­vē­rot ēša­nas re­žī­mu un lie­tot sa­ba­lan­sē­tu uz­tu­ru. Gan sal­du­mi, gan sal­di­nā­ti dzē­rie­ni ir vien­līdz kai­tī­gi - tie vei­ci­na skāb­ju un sār­mu līdz­sva­ra iz­jauk­ša­nu ne ti­kai mu­tes do­bu­mā, bet vi­sā gre­mo­ša­nas trak­tā. Tā­pēc sva­rī­gi ie­vē­rot, lai sal­du­mi un sal­di dzē­rie­ni ne­aiz­vie­to pa­mat­ēdien­rei­zes.