PADOMI, kā pagatavot su­lī­gu ce­pe­ti

© Lauris VĪKSNE, F64 Photo Agency

Ce­pe­šu ga­ta­vo­ša­nai pa­ras­ti iz­man­to jaun­u dzīv­nie­ku ga­ļu no ma­zāk no­dar­bi­nā­tiem mus­ku­ļiem, jo tie ir mīk­stā­ki un su­lī­gā­ki.

Ce­pe­ša ga­ta­vo­ša­nai nav ie­tei­cams iz­man­tot se­viš­ķi lie­lus ga­ba­lus, jo tos ir grū­ti iz­cept ga­ta­vus - tie vi­dū pa­liek sār­ti. Ta­ču, ja iz­vē­las ma­zus ga­ba­li­ņus, tad tie ātr­i ap­deg un pa­liek sau­si. Tā­pēc ce­pe­tim vis­la­bāk iz­vē­lē­ties 3 līdz 5 ki­lo­gra­mus sma­gus ga­ļas ga­ba­lus. Ce­pe­ti var no­smē­rēt ar si­ne­pēm, tad tas ir mīksts un su­līgs, to var arī ie­spe­ķot - žā­vē­tu spe­ķi sa­griež strē­me­lēs, ku­ras ie­velk ga­ļā. To it īpa­ši ie­tei­cams da­rīt, ja ga­ļa ir sau­sa un lie­sa. Ce­pe­ti var cept ar vi­su kau­lu, ta­ču to var arī iz­griezt un ga­ļas ga­ba­lu sa­tīt, no­siet un cept tā sau­ca­mo tī­to ce­pe­ti. Pirms cep­ša­nas ga­ļas ga­ba­lam at­da­la plē­ves, no­griež lie­kos tau­kus, no­su­si­na sau­su, ie­rī­vē ar garš­vie­lām, ķip­lo­ku, liek uz pan­nas sa­kar­sē­tos tau­kos un cep stip­rā sil­tu­mā, lai ga­ļas ār­ējās ol­bal­tum­vie­las sa­re­cē­tu, vis­ap­kārt ra­dot ga­ro­zu, kas ne­ļauj iz­plūst ga­ļas su­lai. Vē­lāk tem­pe­ra­tū­ru pa­ze­mi­na, lai ga­ļa ne­ap­deg­tu. Kad ce­pe­tis ir ap­ce­pies brūns, uz pan­nas var uz­liet ūde­ni vai bul­jo­nu, ar ku­ru cep­ša­nas lai­kā ce­pe­ti ap­lais­ta, lai tas bū­tu mīk­stāks un su­lī­gāks. Ce­pe­ti pēc ap­cep­ša­nas var cept arī aiz­vā­ko­tā trau­kā, tad tas ma­zāk jā­ap­lais­ta. Ce­pe­ša ga­ta­vī­bu pa­ras­ti no­sa­ka, ie­du­rot ar dak­ši­ņu ga­ļas ga­ba­la vi­dū. Ja ga­ļas su­la ir gai­ša un pa­ti ga­ļa mīk­sta, tad ce­pe­tis ir ga­tavs, bet, ja su­la ir ie­sār­ta vai duļ­ķai­na, tad vi­dū tas vēl nav ga­tavs. Ce­pe­šus auk­sta­jam gal­dam ga­ta­vo maz­liet stin­grā­kus un cie­tā­kus, jo stip­ri sa­cep­ta ga­ļa pa­liek sau­sa, ir­de­na un tās šķied­ras ne­tu­ras ko­pā. Šā­du ga­ļu ir grū­ti sa­griezt glī­tās šķē­lēs.

No­de­rī­gi!

* Ce­pe­ti var cept arī spe­ci­ālā ce­pe­ša mai­si­ņā. Pē­dē­jās des­mit mi­nū­tes ce­pot, mai­si­ņu var at­griezt, lai ce­pe­ša virs­pu­se ap­brū­ni­nās. Bet var iz­da­rīt arī tā - ap­smē­rēt ce­pe­ti ar cu­ku­ra sī­ru­pu, tad tam būs bur­vīgs aro­māts un brī­niš­ķī­ga ga­ro­za.

* Ce­pe­tis ir jā­griež un jā­kār­to trau­kā īsi pirms pa­snieg­ša­nas gal­dā, jo, il­gi stā­vot, ga­ļa ap­žūst, kļūst ne­glī­ta un ne­gar­šī­ga.

Re­cep­tes

Cūk­ga­ļas ce­pe­tis sē­ņu mēr­cē

Sa­stāv­da­ļas: ki­lo­grams cūk­ga­ļas, sāls, pi­pa­ri, in­gvers, garš­vie­las, pus­e cit­ro­na su­las. Mēr­cei: 100 g sē­ņu, 2 sī­po­li, glā­ze dār­ze­ņu bul­jo­na, 2 ēdam­ka­ro­tes augu eļ­ļas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ga­ļu ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu, pār­kai­sa ar pi­pa­riem, sa­smal­ci­nā­tām lau­ru la­pām un sā­li. Liek slēg­tā trau­kā. Cep ce­peš­krās­nī, pār­le­jot ar šķid­ru­mu, kas vei­do­jas cep­ša­nas gai­tā. Lai pa­ga­ta­vo­tu mēr­ci, eļ­ļā jā­ap­cep smal­ki sa­griezts sī­pols un ar vir­tu­ves kom­bai­nu līdz pul­ve­ra vei­dam sa­smal­ci­nā­tas sē­nes. Tam pie­vie­no bul­jo­nu, sā­li, garš­vie­las, in­gve­ru un gai­da, kad sāks vā­rī­ties. Ga­ļu sa­griež šķē­lī­tēs un pār­lej ar sē­ņu mēr­ci. Pār­kai­sa ar sa­smal­ci­nā­tiem za­ļu­miem.

Ce­pe­tis ma­ri­nā­dē

Sa­stāv­da­ļas: ap­mē­ram ki­lo­grams ga­ļas, 3 ēdam­ka­ro­tes me­dus, 2 ēdam­ka­ro­tes eti­ķa, pus­ot­ra ēdam­ka­ro­te ķip­lo­ka, kas sa­smal­ci­nāts ne­lie­lā dau­dzu­mā ūdens, trīs ce­tur­tda­ļas glā­zes augu eļ­ļas, smal­ki sa­griezts sī­pols.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: me­du, eti­ķi, augu eļ­ļu un sī­po­lu sa­jauc, lai ie­gū­tu ma­ri­nā­di. No ga­ļas at­da­la tau­kus, sa­griež pa di­ago­nā­li ma­zā­kos ga­ba­li­ņos. Ga­ļu liek uz pan­nas un pār­lej ar ma­ri­nā­di. At­stāj 4 stun­das is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā vai pa nak­ti le­dus­ska­pī. Pēc tam ga­ļu ne­daudz pa­vā­ra ma­ri­nā­dē. Sa­kar­sē ce­peš­krās­ni un cep ga­ļu uz vi­dē­jas uguns 6 mi­nū­tes kat­ru pus­i. Ga­ta­vo ga­ļu sa­griež sal­mi­ņos un pa­sniedz ko­pā ar cep­tiem kar­tu­pe­ļiem vai sa­lā­tiem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.