Reti kurā dārzā neaudzē ķirbi. Tam piemīt diētiskas un ārstnieciskas īpašības. Botānikā ķirbja auglis ir oga... lielākā oga pasaulē.
Ķirbī ir pietiekami daudz askorbīnskābes. Ķirbis ir bagāts ar karotīnu (tajā ir 3 līdz 9 mg, dažās šķirnēs pat vairāk). Ķirbi dēvē par čempionu starp dārzeņiem, ņemot vērā dzelzs daudzumu. Ķirbī ir B, C, E, D, PP grupas vitamīni, arī tāds rets vitamīns kā T, kurš veicina vielmaiņu organismā. Ķirbī ir ne mazums vara, dzelzs un fosfora sāļu, kas labvēlīgi ietekmē asinsriti. Tāpēc ķirbja ēdieni ieteicami, ja ir mazasinība, ateroskleroze, aknu, nieru un sirds slimības, hipertonija. Īpaši vērtīga ir ķirbja sula. Tā ir noderīga, ja ir traucēta vielmaiņa, cukura diabēts, akmeņi nierēs. Ķirbju sulu var lietot gan atsevišķi, gan kopā ar burkānu un ābolu sulu. Ja ar veselību viss ir kārtībā, tad ķirbi var izmantot kosmētikā - maska no svaiga vai vārīta ķirbja kopā ar augu eļļu noderēs jebkura tipa sejai. Biezputra no smalki sarīvēta ķirbja un no tā izspiesta sula der tonizējošā nolūkā.
No ķirbja gatavo garšīgus visdažādākos ēdienus - salātus, biezeņzupas, sulas, sacepumus, sautējumus un pankūkas. Kulinārijā izmanto ķirbja mīkstumu, sēklas, bet ķirbju sēklu eļļu izmanto salātu mērču un marināžu pagatavošanai. Uzturā var lietot pat stīgas un ziedus. Prasmīgi kulināri rekomendē no ķirbja mīkstuma veidot garnējumu gaļas ēdieniem. Šādā nolūkā ķirbja mīkstumu sagriež kubikos un vāra zem vāka uz vājas uguns nelielā ūdens daudzumā. Pēc tam sasmalcina putrā, pievieno sāli un cukuru.
Noderīgi!
* Ķirbis ir pats ērtākais no dārzeņiem, lai to uzglabātu. Lai to saglabātu vairākus mēnešus, nav obligāti nepieciešami speciāli apstākļi. Pietiek, lai vieta būtu sausa.
* Koši sārts ķirbis var kalpot kā rotājums virtuves vai istabas interjeram, taču to jebkurā mirklī var izmantot arī pārtikā. Ja tas būs no iekšpuses izžuvis, tad ķirbis jāieliek ūdenī, un tas atkal būs kā svaigs.
Receptes
OTRAIS ĒDIENS
Cepts ķirbis
Sastāvdaļas: 500 g ķirbja, 2 ēdamkarotes panētu sausiņu, cepšanai - saulespuķu eļļa,
sāls pēc garšas.
Pagatavošana: ķirbi notīra, apsāla, apvāļā sausiņos un apcep no abām pusēm, kamēr iegūst zeltainu nokrāsu. Pasniedz ar krējumu.
DESERTS Halva Austrumu pasakas
Sastāvdaļas: 450 g ķirbja, 550 ml piena, 1 ēdamkarote rozīņu bez kauliņiem, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 8 ēdamkarotes cukura, 3 ēdamkarotes riekstu, tējkarote kardamona, 2 tējkarotes mannas.
Pagatavošana: notīra un sasmalcina uz rīves ķirbi, pievieno 0,5 l piena, mannu, rozīnes un kardamonu. Ļauj, lai sāk vārīties. Obligāti jāmaisa, lai nepiedeg. Kad šķidrums ir iztvaikojis un sabiezējis, pievieno riekstus un augu eļļu. Liek plakanā formā un ļauj, lai atdziest. Sagriež gabaliņos un pasniedz.