LABI ZINĀT, kādus vitamīnus svarīgi uzņemt rudens laikā?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

2.lapa

Brūklenes, līdzīgi kā dzērvenes, var ilgstoši uzglabāt bez termiskās apstrādes, jo to sastāvā ir benzoskābe. Brūklenes ir lielisks C vitamīna avots, kas uzturēs imunitāti labā līmenī. Brūklenēs ir arī varš un dzelzs.

Ķiploku imūnstimulējošās īpašības visiem ir labi zināmas, tāpēc rudens ir īstais laiks, kad bagātināt savu ēdienkarti ar šo garšaugu. Ķiplokam piemīt pretsēnīšu, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības. Fitoncīdiem piemīt arī antibakteriālās īpašības. Nesen veiktie pētījumi pierāda arī to, ka ķiploku sastāvā esošās vielas var aktivizēt vairāku imūnšūnu (fagocītu, makrofāgu un T-limfocītu) darbību. Ķiploku sastāvā esošā viela - allicīns, kas rodas, kad ķiploku šūnas sabrūk, darbojas kā antioksidants, tādejādi pasargājot cilvēka organismu un uzlabojot tā imunitāti.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais