Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Māja

Izlasi: Kāpēc rodas "maisiņi" zem acīm; kā tos noslēpt

© F64

Neviens krēms, botulīna injekcija vai ķirurģiska iejaukšanās neaizvieto to, ko acu skaistumam dod miegs – vismaz 7–8 stundas diennaktī. Negulētas naktis agrāk vai vēlāk atstāj iespaidu uz jutīgo acu zonu, un mūsdienu pasaulē tā ir problēma, kas skar ne tikai sievietes, bet arī vīriešus.

Kāpēc rodas tumšie loki un maisiņi zem acīm, vai ar šo nepatīkamo ārējo trūkumu ir jāsadzīvo vai to ir iespējams kā noslēpt, skaidro dermatoveneroloģe Lauma Valeine, Latvijas Dermatovenerologu asociācijas valdes locekle, Latvijas Dermaskopijas biedrības un Latvijas Estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas biedre.

No 30 gadu vecuma

«No problēmām ar maisiņiem un tumšajiem lokiem zem acīm ir grūti izvairīties, jo dažiem par galveno cēloni kļūst iedzimtība, bet citiem - pārlieku aktīvs dzīvesveids. Tomēr trīsdesmit gadu vecumā ar šo problēmu lielākā vai mazākā mērā saskaras praktiski visi,» savā praksē novērojusi Dr. Lauma Valeine. Daudzi viņas pacienti, jo īpaši, protams, sievietes, sūdzas, ka maisiņu un tumšo loku zem acīm dēļ nejūtas pietiekami pašpārliecināti. «Saprotams, ka sievietes ar aktīvu dzīvesveidu un veiksmīgu personīgo un profesionālo dzīvi nevēlas ar to samierināties. Dažkārt palīdz serumi, aplikatori un maskas, bet - visos laikos speciālistiem tā bijusi liela problēma, jo neinvazīvo procedūru klāsts, ko varam piedāvāt, lai šo problēmu efektīvi risinātu, nav liels. Un, ja problēma ir izteikta, nākas ķerties pie aparātu procedūrām un plastiskajām operācijām. Acu zonas operācijas, kas risina gan tumšo loku, gan maisiņu problēmu, ir vienas no populārākajām, un to apstiprina ne tikai Latvijas, bet arī pasaules prakse,» stāsta Dr. Lauma Valeine, uzsverot, ka neviens dakteris, protams, uzreiz neķeras pie smagās artilērijas, jo jebkura ķirurģiska operācija ir saistīta ar komplikāciju risku un iespējamām blaknēm, un ne visos gadījumos tā arī ir vajadzīga.

10 reizes plānāka

Dr. Lauma Valeine savā praksē bieži saskaras ar jautājumu, kad jāsāk lietot krēmu cīņai ar pirmajām novecošanās pazīmēm, piemēram, maisiņiem un tumšajiem lokiem zem acīm. Sabiedrībā valda viedoklis, ka ir par agru to darīt 25 vai 30 gadu vecumā, jo āda varot kļūt slinka. «Tā ir aplama pārliecība!» uzsver dermatoloģe, norādot: ja laikus nesāk rūpēties par ādu ap acīm, vēlāk bez nopietnām procedūrām vai pat plastiskās operācijas būs grūti atrisināt visas ielaistās problēmas. Tāpēc līdzekļus pret maisiņiem un lokiem zem acīm viņa iesaka sākt lietot tad, kad parādās pirmās problēmas. Parasti tas notiek 25-30 gadu vecumā.

«Tumšie loki un maisiņi zem acīm ir problēma, kas skar ne tikai mani vai jūs, tā skar arī Holivudas zvaigznes,» apgalvo Dr. Lauma Valeine. Viņa atgādina, ka acu zona vidēji ir 0,2 milimetrus bieza, kas nozīmē, ka tā ir 10 reizes plānāka nekā ķermeņa āda. «Ar gadiem āda kļūst vēl plānāka, mainās tās elastība, mazinās kolagēna šķiedru rezerves, līdz ar to šī jau tā plānā āda ap acīm kļūst burtiski caurspīdīga, kā dēļ bieži vien iedzimtie paplašinātie asinsvadi kļūst redzami. Protams, man kā ārstam ir jāpievērš uzmanība ādas krāsas izmaiņām acu zonā, jo tās var būt saistītas arī ar dažādām iekšķīgām problēmām. Tāpēc primāri tas vienmēr būtu jāizslēdz. Bet - ļoti bieži tā ir tikai šīs plānās ādas problēma,» norāda dermatoloģe.

Ļoti specifiska un jutīga

Daudzas pacientes dakterei jautājušas, vai tiešām acu zonai nepieciešams īpašs krēms, vai nepietiek, piemēram, tikai ar mitrinošu sejas krēmu. «Tas nav kosmētikas ražotāju izgudrojums, ka acu zonai nepieciešama īpaša kopšana. Tas tik tiešām izriet no tā, ka šī zona ir ļoti specifiska un jutīga,» uzsver Dr. Lauma Valeine.

5 GALVENIE FAKTORI, KAS RADA «MAISIŅUS ZEM ACĪM»

  1. Āda ap acīm ir ļoti plāna un maiga, tāpēc tā vairāk pakļauta dažādām negatīvām ietekmēm un ārējās vides faktoriem: vējam, ultravioletiem stariem, arī acs ābola kustībām, kas to padara mazāk elastīgu 2. Acs ābola un muskuļu darbības dēļ ādā ap acīm ātrāk veidojas mīmikas krunciņas 3. Redzamas negatīvas sekas laika gaitā atstāj stress, asaras un bezmiega naktis
  2. Anatomiskās uzbūves dēļ zonā ap acīm gandrīz nav tauku dziedzeru, tāpēc, nepareizi kopjot, šī zona kļūst neaizsargāta un iegūst noslieci uz priekšlaicīgu novecošanos 5. Ir svarīgi arī pareizi attīrīt acu zonu ar speciāli tam paredzētiem attīrošiem līdzekļiem, un tas ir jādara gan no rīta, gan vakarā. Pirms gulētiešanas jānotīra kosmētika, putekļi un atmirušās ādas šūnas, bet no rīta - asaru dziedzeru sekrēts un putekļi, kas nosēdušies uz ādas no gultas veļas. Tikai pēc tam uzklāj krēmu, kas kopj maigo ādu ap acīm