DASH diēta – sabalansēta, veselīga un ilgtspējīga

© TT NEWS AGENCY

2.lapa

Svarīgi ierobežot sāls patēriņu

* DASH diētā iekļauti produkti, kuros jau no dabas ir zems nātrija saturs

* Sālstrauciņš nav jātur pa rokai

* Jāizvēlas garšvielas vai garšvielu maisījumi bez sāls

* Nav jāpievieno sāls, vārot rīsus, makaronus, putraimus u.c.

* Konservētie dārzeņi pirms ēšanas jānoskalo zem krāna, lai novadītu lieko sāli

* Lai ēdiens bez sāls nebūtu pliekans, jāpievieno dažādas garšvielas

Ko ēst, ievērojot DASH diētu

(Produktu daudzums paredzēts pieaugušam cilvēkam, kurš dienā patērē aptuveni 2000 kcal; tas norādīts nosacītās devās, katra no tām atbilst aptuveni 30 gramiem.)

Graudaugu produkti: 6-8 devas dienā

Maize, putraimi, pārslas, rīsi, makaroni u.c.

Devas piemēri: viena pilngraudu maizes šķēle; pusglāze vārītu putraimu, rīsu vai makaronu.

Ieteicams: izvēlēties pilngraudu izstrādājumus, jo tajos ir vairāk šķiedrvielu un bagātīgāks uzturvielu klāsts nekā rafinētajos graudaugu produktos.

Nav ieteicams: ziest uz maizes vai pievienot putrai sviestu, pievienot krējumu, sieru, treknas mērces.

Dārzeņi: 4-5 devas dienā

Tomāti, burkāni, brokoļi, zaļie lapu dārzeņi (spināti, galviņsalāti, lapu kāposti, mangolds u.c.) un pārējie - svaigi, saldēti vai konservēti.

Devas piemēri: pusglāze sagrieztu svaigu vai vārītu dārzeņu; viena glāze sagrieztu zaļo lapu dārzeņu.

Ieteicams: gatavot dārzeņus radoši, izmantot tos ne tikai piedevās gaļai vai zivīm, bet arī kā pamatēdienu; kombinēt ar graudaugu produktiem, piemēram, brūnajiem rīsiem.

Nav ieteicams: lietot tos dārzeņu konservu veidus, kuros ir daudz sāls.

Augļi: 4-5 devas dienā

Piemēroti visdažādākie augļi, vislabāk svaigi, bet var lietot arī saldētus un konservētus.

Devas piemēri: viens vidēji liels ābols; pusglāze sagrieztu augļu; 120 ml augļu sulas.

Ieteicams: apēst kādu augli katrā ēdienreizē un vēl vienu atsevišķi - kā našķi; kombinēt svaigus augļus ar liesu jogurtu; pēc iespējas ēst augļus ar visu mizu.

Nav ieteicams: dzert augļu sulas ar pievienotu cukuru.

Piena produkti: 2-3 devas dienā

Piens, kefīrs, jogurts, biezpiens, siers u.c.

Devas piemēri: viena glāze vājpiena; viena glāze vājpiena jogurta; 30 g siera.

Ieteicams: kombinēt piena produktus ar augļiem.

Nav ieteicams: izvēlēties treknus piena produktus un ēst daudz siera, jo pat sierā ar pazeminātu tauku saturu ir daudz nātrija.

Gaļa, putnu gaļa, zivis, olas: līdz 6 devām dienā

Liesa gaļa, putnu gaļa bez ādas, visdažādākās zivis un jūras produkti, vistu un paipalu olas u.c.

Devas piemēri: 30 g vārītas vistas gaļas bez ādas; 30 g jūras velšu vai liesas gaļas; viena ola.

Ieteicams: izvēlēties zivis, kas bagātas ar omega 3 taukskābēm - lašus, siļķes, tunčus u.c.; liesu gaļu un putnu gaļu vārīt, cept cepeškrāsnī vai grilēt.

Nav ieteicams: cept šos produktus taukos.

Taukvielas: 2-3 devas dienā

Dažādas augu eļļas, margarīns, piena tauki

Devas piemēri: viena tējkarote margarīna, viena ēdamkarote majonēzes.

Ieteicams: Uzņemt 27% no nepieciešamā kaloriju daudzuma ar taukvielām, pārsvarā lietojot veselīgos nepiesātinātos taukus. Tikai 6% drīkst būt piesātinātie tauki, tāpēc jāierobežo gaļas, pilnpiena, siera, sviesta, krējuma, kausētu tauku, kā arī palmu un kokosriekstu eļļas patēriņš.

Nav ieteicams: uzņemt transtaukus, kas bieži ir cepumu un citu konditorejas izstrādājumu sastāvā un dažādos gatavos produktos. Lai no tiem izvairītos, rūpīgi jāpēta informācija uz produktu iesaiņojuma.

Rieksti, sēkliņas, pākšaugi: 4-5 devas nedēļā

Mandeles, valrieksti, saulespuķu sēkliņas, pupiņas, zirņi, lēcas, sojas produkti u.c.

Devas piemēri: 30 g riekstu; divas tējkarotes sēkliņu, pusglāze vārītu pupiņu vai zirņu.

Ieteicams: riekstus un sēkliņas nelielās devās pievienot salātiem, putrām, sautējumiem; daļu no savas ierastās gaļas porcijas aizstāt ar tofu, kas arī satur organismam vajadzīgas aminoskābes.

Nav ieteicams: riekstus un sēkliņas ēst pārāk daudz, jo tie ir ļoti bagāti ar kalorijām.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais