Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

IDEĀLA RUDENĪ: Krāsainā diēta un zaudēti kilogrami

© REUTERS/ SCANPIX

Viens no galvenajiem racionāla uztura noteikumiem ir ēdienkartes dažādība, turklāt – jo ēdiens ir krāsaināks, jo vērtīgāks. Un šis nav stāsts par to, ka dažādi krāsainie dārzeņi un augļi ir arī bagātākais un dabiskākais vitamīnu avots – rudens tuvošanās un bagātīgas ražas ienākšanās laiks ir vispiemērotākais brīdis izmēģināt krāsaino diētu.

Krāsainā diēta nav nekas jauns - pasaulē to pazīst jau daudzus gadus un, piemēram, Amerikā tā joprojām ir viena no populārākajām rudens sezonas diētām. Tās galvenie principi ir gaužām vienkārši: katru nedēļas dienu ēst ogas, augļus un dārzeņus vienā noteiktā krāsā, turklāt - cik tik lien iekšā. Tas pats attiecas uz dzērieniem - tie arī jāizvēlas konkrētajā krāsā. Krāsu (augļu, ogu un dārzeņu) sadalījums ir vienai nedēļai, taču, ja šīs diētas noteikumi iepatīkas (iegaršojas), tā var ēst arī mēnesi vai pat sekot šai diētai visu mūžu. Jo, ik dienu ēdot konkrētus augļus un dārzeņus, organisms saņem visus tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Turklāt ogām, augļiem un dārzeņiem tik dažādās nokrāsas piešķir dabiskās krāsvielas savienojumā ar vitamīniem. Piemēram, oranži sārtā krāsa liecina par A vitamīna, A provitamīna vai beta karotīna klātbūtni, sarkanā, violetā un zilā - par antoīdu, dzeltenā, sarkanā un oranžā - par karotinoīdu, bet dzeltenā un sarkanā - par flavonoīdu klātbūtni ogās, augļos vai dārzeņos.

Savukārt tie, kuri krāsaino diētu jau izmēģinājuši, apgalvo, ka mēneša laikā var atbrīvoties vidēji no diviem trim kilogramiem liekā svara. Bet, ja vēlaties atbrīvoties no, piemēram, desmit liekā svara kilogramiem, speciālisti iesaka divas nedēļas ievērot krāsaino diētu, bet divas nedēļas - dzert tikai sulas un vājpiena kefīru.

Krāsaino diētu var sākt ar jebkuru krāsu, galvenais - ievērot tās pamatprincipu: sešas dienas kārtīgi ēst, septītajā taisīt atslodzi. Un liekie kilogrami kusīs ātrāk, ja šajās sešās dienās neēdīsiet kartupeļus, olas dzeltenumu, sieru un žāvējumus.

Pirmā diena - baltā

Šajā dienā atļauti ir visi baltie produkti un dzērieni: kāposti, ziedkāposti, rīsi, banāni, kokosrieksti, vārīti kartupeļi, baltā vistas gaļa, olas baltums, ēdamie kastaņi, svaigais siers (to var aizvietot ar vājpiena biezpienu), vājpiens (bet ne vairāk kā divas glāzes dienā), negāzēts minerālūdens (līdz 1,5 litriem). Bet - šajā dienā nav jāapēd visi (!) uzskaitītie produkti, jūs varat izvēlēties tos, kas vislabāk garšo.

Atcerieties, ka nekas nedrīkst būt cepts vai gatavots uz grila. Kartupeļus iesaka vārītus, dārzeņus un rīsus - tvaicētus. Cept drīkst tikai omleti no olas baltuma, vēlams - bez eļļas un uz pannas ar nepiedegošu pārklājumu.

Otrā diena - sarkanā

Šajā dienā var ēst sarkanās pupiņas, papriku, tomātus, ķiršus, jāņogas, sarkanus ābolus, granātābolus, sarkanās plūmes, dzērvenes, brūklenes, arbūzu, bietes. Arī basturmu, kas ir vītinātas liellopu gaļas gardums, un tam klāt varat baudīt sausu sarkanvīnu. Atļauti ir arī sarkanās gaļas kūpinājumi, bet ierobežotā daudzumā - 3-4 plānas šķēlītes. Ja gribat notievēt, tad no žāvējumiem atturieties. Bet bads jums šai dienā nedraud - pupiņas, basturma un tomāti ir diezgan sātīgi produkti. Turklāt, tos gatavojot, drīkst pievienot arī mazlietiņ olīveļļas.

  • Sarkano krāsu piešķir flavonoīdi, kas ir spēcīgs antioksidants
  • Šajos produktos ir daudz dzelzs
  • Sarkanās krāsas augi ir noderīgi imūnsistēmai, tie sniedz enerģiju un palīdz cīnīties ar nogurumu un depresīvu noskaņojumu, tie sargā sirds veselību, stimulē asinsriti, attīra asinis un veicina toksīnu izvadīšanu, kā arī uzlabo muskuļu tonusu

Trešā diena - zaļā

Šo uzskata par attīrīšanās dienu. Atļauti ir visa veida zaļie lapu salāti, sīpolloki, visi zaļie garšaugi, gurķi, jūras kāposti, brokoļi, Briseles kāposti, kabači, avokado, rabarberi, artišoki, kolrābji, skābēti kāposti, kivi, zaļā tēja (tā, starp citu, palīdz atbrīvoties no holesterīna). Gatavojot salātus, drīkst pievienot olīveļļu.

  • Zaļā krāsa nomierina un atslābina, palīdz izvairīties no stresa un galvassāpēm, nodrošina hormonālo līdzsvaru un uzlabo plaušu stāvokli
  • Zaļā pārtika satur daudz vitamīnu C un E, arī provitamīnu A, kuriem piemīt antioksidantu īpašības

Ceturtā diena - oranžā

Viena no visgaršīgākajām dienām. Varat ēst aprikozes, mango, persikus, papaiju, meloni, ķirbi, burkānus, smiltsērkšķus, oranžos tomātus, arī lasi (tvaicētu vai mazsālītu). Šai dienai īpaši piestāv svaigi spiesta burkānu sula. Savukārt salātiem varat pievienot ēdamkaroti medus vai jebkuru oranžo augļu sulu. Dārzeņus iesaka lietot svaigā veidā, taču tos ir atļauts arī apstrādāt: vārīt, tvaicēt, sautēt, viegli apcept.

  • Oranžie produkti satur karotīnu, daudz vitamīna C
  • Tie stiprina imūnsistēmu, veicina šūnu atjaunošanos, uzlabo gremošanu un asinscirkulāciju, uzlabo garastāvokli, vairo enerģiju, uztur fiziskās un garīgās spējas

Piektā diena - violetā

Dabiskās fruktozes diena, līdz ar to - ļoti vērtīga, jo tā veicina asinsriti, kas savukārt atveseļo organismu un uzlabo ādas stāvokli. Šajā dienā var ēst upenes, tumšās vīnogas, mellenes, kazenes, zilenes, baklažānus, zilās plūmes, no garšvielām - estragonu, baziliku. Dzert var sulu no visiem violetajiem augļiem, tumšo sarkanvīnu. Ogas, protams, iesaka ēst svaigas, baklažānus var sautēt, piemēram ar estragonu un plūmēm, pievienojot nedaudz sarkanvīna vai violeto augļu sulu.

  • Violetie produkti palīdz uzturēt smadzeņu un nervu sistēmas veselību, stabilizē organisma psihisko darbību un palīdz pret bezmiegu, tie labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, paātrina vielmaiņu un līdz ar to arī veicina svara zaudēšanu
  • Piemēram, baklažāns, kas satur veselu kokteili minerālvielu un vitamīnu, ir lielākais tauku un holesterīna ienaidnieks, tas palīdz atbrīvoties no liekā šķidruma un atbild par pareizās zarnu mikrofloras dzīvotspēju
  • Violetie augi satur bioloģiski aktīvu vielu antociānu, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants

Sestā diena - dzeltenā

Vissātīgākā diena. Atļauto produktu klāsts ir ļoti plašs: citroni, aprikozes, persiki, ananāsi, apelsīni, banāni, greipfrūti, baltās jāņogas, kukurūza, saldā dzeltenā paprika, dzeltenie āboli, Kaukāza plūmītes, kabači, patisoni, olas dzeltenums, medus, nogatavināts siers, rieksti. Šos produktus var ēst gan atsevišķi, gan no tiem kaut ko pagatavot, piemēram, sacepumu no kukurūzas, dzeltenās paprikas, olas dzeltenuma un siera. Vai arī - pagatavot dzelteno augļu salātus ar medu.

  • Dzeltenā krāsa uzlabo garastāvokli
  • Dzeltenie augļi bagāti ar spēcīgiem antioksidantiem, tie attīra organismu no sārņiem, ietekmē smadzeņu un nervu sistēmas darbību, uzlabo ādas stāvokli

Septītā diena - bezkrāsas

Atslodzes diena. Divi litri minerālūdens, un viss.