Viens no galvenajiem racionāla uztura noteikumiem ir ēdienkartes dažādība, turklāt – jo ēdiens ir krāsaināks, jo vērtīgāks. Un šis nav stāsts par to, ka dažādi krāsainie dārzeņi un augļi ir arī bagātākais un dabiskākais vitamīnu avots – rudens tuvošanās un bagātīgas ražas ienākšanās laiks ir vispiemērotākais brīdis izmēģināt krāsaino diētu.
Krāsainā diēta nav nekas jauns - pasaulē to pazīst jau daudzus gadus un, piemēram, Amerikā tā joprojām ir viena no populārākajām rudens sezonas diētām. Tās galvenie principi ir gaužām vienkārši: katru nedēļas dienu ēst ogas, augļus un dārzeņus vienā noteiktā krāsā, turklāt - cik tik lien iekšā. Tas pats attiecas uz dzērieniem - tie arī jāizvēlas konkrētajā krāsā. Krāsu (augļu, ogu un dārzeņu) sadalījums ir vienai nedēļai, taču, ja šīs diētas noteikumi iepatīkas (iegaršojas), tā var ēst arī mēnesi vai pat sekot šai diētai visu mūžu. Jo, ik dienu ēdot konkrētus augļus un dārzeņus, organisms saņem visus tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Turklāt ogām, augļiem un dārzeņiem tik dažādās nokrāsas piešķir dabiskās krāsvielas savienojumā ar vitamīniem. Piemēram, oranži sārtā krāsa liecina par A vitamīna, A provitamīna vai beta karotīna klātbūtni, sarkanā, violetā un zilā - par antoīdu, dzeltenā, sarkanā un oranžā - par karotinoīdu, bet dzeltenā un sarkanā - par flavonoīdu klātbūtni ogās, augļos vai dārzeņos.
Savukārt tie, kuri krāsaino diētu jau izmēģinājuši, apgalvo, ka mēneša laikā var atbrīvoties vidēji no diviem trim kilogramiem liekā svara. Bet, ja vēlaties atbrīvoties no, piemēram, desmit liekā svara kilogramiem, speciālisti iesaka divas nedēļas ievērot krāsaino diētu, bet divas nedēļas - dzert tikai sulas un vājpiena kefīru.
Krāsaino diētu var sākt ar jebkuru krāsu, galvenais - ievērot tās pamatprincipu: sešas dienas kārtīgi ēst, septītajā taisīt atslodzi. Un liekie kilogrami kusīs ātrāk, ja šajās sešās dienās neēdīsiet kartupeļus, olas dzeltenumu, sieru un žāvējumus.
Pirmā diena - baltā
Šajā dienā atļauti ir visi baltie produkti un dzērieni: kāposti, ziedkāposti, rīsi, banāni, kokosrieksti, vārīti kartupeļi, baltā vistas gaļa, olas baltums, ēdamie kastaņi, svaigais siers (to var aizvietot ar vājpiena biezpienu), vājpiens (bet ne vairāk kā divas glāzes dienā), negāzēts minerālūdens (līdz 1,5 litriem). Bet - šajā dienā nav jāapēd visi (!) uzskaitītie produkti, jūs varat izvēlēties tos, kas vislabāk garšo.
Atcerieties, ka nekas nedrīkst būt cepts vai gatavots uz grila. Kartupeļus iesaka vārītus, dārzeņus un rīsus - tvaicētus. Cept drīkst tikai omleti no olas baltuma, vēlams - bez eļļas un uz pannas ar nepiedegošu pārklājumu.
Otrā diena - sarkanā
Šajā dienā var ēst sarkanās pupiņas, papriku, tomātus, ķiršus, jāņogas, sarkanus ābolus, granātābolus, sarkanās plūmes, dzērvenes, brūklenes, arbūzu, bietes. Arī basturmu, kas ir vītinātas liellopu gaļas gardums, un tam klāt varat baudīt sausu sarkanvīnu. Atļauti ir arī sarkanās gaļas kūpinājumi, bet ierobežotā daudzumā - 3-4 plānas šķēlītes. Ja gribat notievēt, tad no žāvējumiem atturieties. Bet bads jums šai dienā nedraud - pupiņas, basturma un tomāti ir diezgan sātīgi produkti. Turklāt, tos gatavojot, drīkst pievienot arī mazlietiņ olīveļļas.
Trešā diena - zaļā
Šo uzskata par attīrīšanās dienu. Atļauti ir visa veida zaļie lapu salāti, sīpolloki, visi zaļie garšaugi, gurķi, jūras kāposti, brokoļi, Briseles kāposti, kabači, avokado, rabarberi, artišoki, kolrābji, skābēti kāposti, kivi, zaļā tēja (tā, starp citu, palīdz atbrīvoties no holesterīna). Gatavojot salātus, drīkst pievienot olīveļļu.
Ceturtā diena - oranžā
Viena no visgaršīgākajām dienām. Varat ēst aprikozes, mango, persikus, papaiju, meloni, ķirbi, burkānus, smiltsērkšķus, oranžos tomātus, arī lasi (tvaicētu vai mazsālītu). Šai dienai īpaši piestāv svaigi spiesta burkānu sula. Savukārt salātiem varat pievienot ēdamkaroti medus vai jebkuru oranžo augļu sulu. Dārzeņus iesaka lietot svaigā veidā, taču tos ir atļauts arī apstrādāt: vārīt, tvaicēt, sautēt, viegli apcept.
Piektā diena - violetā
Dabiskās fruktozes diena, līdz ar to - ļoti vērtīga, jo tā veicina asinsriti, kas savukārt atveseļo organismu un uzlabo ādas stāvokli. Šajā dienā var ēst upenes, tumšās vīnogas, mellenes, kazenes, zilenes, baklažānus, zilās plūmes, no garšvielām - estragonu, baziliku. Dzert var sulu no visiem violetajiem augļiem, tumšo sarkanvīnu. Ogas, protams, iesaka ēst svaigas, baklažānus var sautēt, piemēram ar estragonu un plūmēm, pievienojot nedaudz sarkanvīna vai violeto augļu sulu.
Sestā diena - dzeltenā
Vissātīgākā diena. Atļauto produktu klāsts ir ļoti plašs: citroni, aprikozes, persiki, ananāsi, apelsīni, banāni, greipfrūti, baltās jāņogas, kukurūza, saldā dzeltenā paprika, dzeltenie āboli, Kaukāza plūmītes, kabači, patisoni, olas dzeltenums, medus, nogatavināts siers, rieksti. Šos produktus var ēst gan atsevišķi, gan no tiem kaut ko pagatavot, piemēram, sacepumu no kukurūzas, dzeltenās paprikas, olas dzeltenuma un siera. Vai arī - pagatavot dzelteno augļu salātus ar medu.
Septītā diena - bezkrāsas
Atslodzes diena. Divi litri minerālūdens, un viss.