TIEVĒTĀJIEM: Vieg­li pa­teikt – ne­ēd tik daudz

© depositphotos.com

Iz­pē­tīts, ka pat da­ļē­ja at­brī­vo­ša­nas no lie­kā sva­ra nāk par la­bu ve­se­lī­bai: sāk nor­ma­li­zē­ties asins­spie­diens, ho­les­te­rī­na un cu­ku­ra lī­me­nis asi­nīs, sa­ma­zi­nās žult­sce­ļu sli­mī­bu risks, vieg­lāk kļūst ak­nām, re­tāk se­vi liek ma­nīt at­viļ­ņa sli­mī­ba u.c.

Tā­tad re­zul­tāts ir pū­ļu vērts, pat ja tas ne­nāk vieg­li - to jums pa­teiks gan­drīz katrs, ku­ram iz­de­vies šo mēr­ķi sa­sniegt vai vis­maz tam pie­tu­vo­ties. Da­žam pa­līdz kā­da īpa­ša spe­ci­āla di­ēta, cits at­zīst, ka pa­nā­ku­mu pa­ma­tā ir pa­vi­sam ele­men­tā­ra, kaut arī ne­po­pu­lā­ra lie­tas - jā­sāk ēst ma­zāk. Tas ne­no­zī­mē, ka jā­ba­do­jas. To­mēr jā­se­ko, lai uz­ņem­to un pa­tē­rē­to ka­lo­ri­ju dau­dzums bū­tu līdz­sva­rā, kā arī jā­cen­šas tu­rē­ties pie ve­cās, la­bās uz­tu­ra pi­ra­mī­das prin­ci­piem. Bet jā­sāk ar to, ka skaid­ri un gai­ši sev jā­at­zīs­tas: es ēdu par daudz.

Cil­vē­ka prāts ir ga­na vil­tīgs, lai iz­do­mā­tu da­žā­dus at­tais­no­ju­mus, kā­pēc kār­tē­jo rei­zi pār­kāp­ta ap­ņem­ša­nās ie­vē­rot mē­re­nī­bu. Te būs da­ži Rie­tu­mu pa­sau­lē iz­pla­tī­tā­kie aiz­bil­di­nā­ju­mi, kas iz­klau­sās diez­gan pa­zīs­ta­mi:

  • Dar­bdie­nās es bi­ju ļo­ti dis­cip­li­nēts, bet nu pie­nā­cis piekt­die­nas va­kars, un vis­maz ne­dē­ļas no­ga­lē es ne­gri­bu se­vi ie­ro­be­žot, tā­pēc ēdī­šu, cik un ko vē­los, jo jū­tos to pel­nī­jis. Brīv­die­nās var­būt pa­tie­šām var se­vi ne­daudz pa­lu­ti­nāt, ta­ču ne­drīk­stē­tu no­tikt tā, ka ne­gau­sī­ga ēša­na sā­kas piekt­die­nas va­ka­rā un tur­pi­nās vi­su sest­die­nu un svēt­die­nu. Tā cil­vēks var ne ti­kai ap­tu­rēt la­bi sāk­to sva­ra zau­dē­ša­nu, bet at­kal pie­ņem­ties mie­sās. Re­gu­lā­ra pār­ēša­nās it kā iz­slēdz sā­ta sa­jū­tu. Se­vis pa­lu­ti­nā­ša­nai la­bāk iz­vē­lē­ties ne­vis kvan­ti­tā­tes, bet kva­li­tā­tes prin­ci­pu: dot priekš­ro­ku iz­smal­ci­nā­tiem ēdie­niem ne­lie­lās por­ci­jās, bau­dīt tos lē­ni, pie glī­ti klā­ta gal­da, iz­gar­šot kat­ru ku­mo­su un ne­no­dar­bo­ties ar bla­kus­lie­tām.
  • Šis ir ve­se­līgs pro­dukts, kas sa­tur ne­pie­sā­ti­nā­tos tau­kus, tā­pēc to var ēst bez ie­ro­be­žo­ju­miem - lie­kais svars ro­das ti­kai no ne­ve­se­lī­gas pār­ti­kas. Ja jau jā­at­sa­kās no ham­bur­ge­riem, kū­kām, čip­siem un tam­lī­dzī­gām lie­tām, ne­drīkst pār­spī­lēt ar sie­ru, svies­tu un sar­ka­no ga­ļu, tad vis­maz var cik uz­iet ēst trek­nās zi­vis, riek­stus, avo­ka­do, da­žā­das sēk­li­ņas? Ne­pie­sā­ti­nā­tie tau­ki ir la­bie tau­ki tā­pēc, ka tie pa­līdz nor­ma­li­zēt ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs un līdz ar to kal­po sirds un asins­va­du sli­mī­bu pro­fi­lak­sei. Ta­ču no ka­lo­ri­ju vie­dok­ļa tie spēj cil­vē­ku pa­da­rīt res­nu tā­pat kā slik­tie tau­ki. Ar tau­kiem ko­pu­mā ie­tei­cams uz­ņemt ap­tu­ve­ni 30% no die­nas ka­lo­ri­ju nor­mas, tai skai­tā no pie­sā­ti­nā­ta­jiem tau­kiem - ne vai­rāk par 10%.
  • Ja ne­grib se­kot por­ci­jas lie­lu­mam un ka­lo­ri­ju pa­tē­ri­ņam, tad jā­iz­vē­las pro­duk­ti ar pa­ze­mi­nā­tu tau­ku sa­tu­ru un bez cu­ku­ra, jo tos var ēst bez sirds­ap­zi­ņas pār­me­tu­miem, cik tik pa­tīk. Ame­ri­kā­ņu uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti ie­vē­ro­ju­ši, ka šā­di ēdie­ni mēdz būt vil­tī­gi - ka­lo­ri­ju ir ma­zāk, bet, lai sa­gla­bā­tu kon­sis­ten­ci un ne­pa­da­rī­tu gar­šu ga­lī­gi plie­ka­nu, tiek pie­vie­no­tas ci­tas sa­stāv­da­ļas, un ka­lo­ri­ju ie­tau­pī­jums nav tik liels, kā ce­rēts. Tā­pēc ir vien jā­mek­lē in­for­mā­ci­ja par pro­duk­ta uz­tur­vēr­tī­bu un jā­rē­ķi­na līdz­i. Da­ži tie­vē­tā­ji no­vē­ro­ju­ši, ka šie pro­duk­ti ar pa­ze­mi­nā­tu sa­tu­ru ne­sniedz pie­tie­ka­mu sā­ta sa­jū­tu un gar­šas bau­dī­ju­mu, šķiet plie­ka­ni un or­ga­nisms jūt, ka tiek mā­nīts. To sa­pro­tot, vi­ņi no­lē­mu­ši, kaut arī re­tāk un ma­zā­kās por­ci­jās, to­mēr iz­vē­lē­ties tra­di­ci­onā­lās pro­duk­tu ver­si­jas.
  • Vien­kār­ši jā­dzer ļo­ti daudz ūdens, un tad viss slik­tais un lie­kais pats iz­ska­lo­sies no or­ga­nis­ma. Dzert pie­tie­ka­mi daudz ūdens ir vi­tā­li ne­pie­cie­ša­mi or­ga­nis­mam da­žā­du dzī­vī­bas pro­ce­su uz­tu­rē­ša­nai, tai skai­tā uz­krā­to tok­sī­nu iz­va­dī­ša­nai, bet tas ne­iz­mai­nīs gre­mo­ša­nas sis­tē­mas dar­bu, tā­pēc ne­var ce­rēt, ka sāk­sies pēk­šņa ap­ēs­to tau­ku vai ogļ­hid­rā­tu iz­va­dī­ša­na - tie tiks sa­šķel­ti da­bas no­teik­ta­jā kār­tī­bā un, ja to­brīd ne­būs va­ja­dzī­gi ener­ģi­jas ra­žo­ša­nai, tad no­gul­snē­sies tau­kos. Vis­vēr­tī­gā­kais ir tas ūdens, ku­ru sa­tur aug­ļi un dār­ze­ņi. Tiem va­ja­dzē­tu būt kat­rā ēdien­rei­zē.

No­de­rī­gi!

Pa­do­mi no tie­vē­tā­ju pie­re­dzes:

  • Ja kāds ne pā­rāk ie­tei­cams pro­dukts tev ļo­ti, ļo­ti gar­šo, tad re­tu­mis ie­kļauj to sa­vā ēdien­kar­tē, rū­pī­gi plā­no­jot un gai­dot šo mal­tī­ti kā svēt­kus. Pil­nī­ga at­teik­ša­nās var no­vest pie tā, ka tu kā­du die­nu no­rau­jies, spon­tā­ni ap­ēd šo kā­ru­mu lie­los dau­dzu­mos un pēc tam vis­a ta­va tie­vē­ša­na iz­jūk.
  • Kon­fek­šu mī­ļo­tā­ji mā­na se­vi un ci­tus, stās­tot, ka vi­ņi ne­maz tik daudz kon­fek­šu ne­ap­ēd. Sa­krāj vi­sus die­nā no­tie­sā­to kon­fek­šu pa­pī­ri­ņus un sa­skai­ti tos - at­klā­sies pa­tie­sī­ba, kas ļaus si­tu­āci­ju no­vēr­tēt ob­jek­tī­vi.
  • Kad tu ēd - tad ēd. Pie­vēr­sies mal­tī­tei un beidz sū­tīt e-pa­stus, ru­nāt pa tele­fo­nu, ska­tī­ties tele­vi­zo­ru vai la­sīt žur­nā­lu, kas no­vērš uz­ma­nī­bu no tā, ko un cik tu ap­ēd un kā tas gar­šo.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais