Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

IZRĀDĀS, ka bezalkoholiskais alus ir labs vitamīnu avots

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīves veidam – vairāk sporto, ēd veselīgāk, samazina alkohola patēriņu. Bezalkoholiskais alus ir lieliska alternatīva tiem, kuriem garšo alus, bet kādu apsvērumu dēļ to nevar vai negrib lietot ikdienā.

«No uzturzinātnes viedokļa alus ir interesants dzēriens, jo tas ir B grupas vitamīnu avots - tajā atradīsiet vitamīnus B2, B3, B6, B9 un mazākā daudzumā arī citus šīs grupas vitamīnus,» stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.

Viņa norāda, ka B grupas vitamīniem ir ārkārtīgi plašas funkcijas vielmaiņas un nervu sistēmas uzturēšanas procesos. «No minerālvielām alū atrodami magnijs, fosfors, kālijs un selēns. Piemēram, selēnam vērts pievērst īpašu uzmanību, jo tas ir antioksidants, kura lomu organisma procesos vienkāršoti varētu paskaidrot kā vairogu, kas pasargā no kaitīgās vides ietekmes.

Lai arī cik labi tas izklausītos, mediķi nevar ieteikt alu kā vitamīnu avotu - protams, alkohola dēļ tā saturā. Taču situācija radikāli mainās, ja alus ir bezalkoholisks,» uzskata uztura speciāliste, piebilstot, ka tajā ir mazāk cukura un kaloriju nekā klasiskajā alū un saldinātajos dzērienos.