Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

INTERESANTI fakti par tomātiem un receptes

© Ilustratīva bilde

Tomātiem, gluži tāpat kā daudziem cilvēkiem mūsu zemē, šovasar gribētos vairāk saules. Taču atrast kvalitatīvus, smaržīgus un garšīgus vietējos tomātus nu jau ir iespējams. Vislabāk, ja tie nav noplūkti puszaļi, bet ir nogatavojušies turpat dārzā, kaut arī plēves vai polikarbonāta «tomātu būdiņās», nevis zem klajas debess.

Kopš tomāti kļuva pazīstami eiropiešiem, kuri ieradās Ziemeļamerikā, tiem laiku pa laikam ir nācies piedzīvot cilvēku neuzticēšanos. Līdz 18. gadsimtam ārsti pat esot brīdinājuši ļaudis neēst tomātus, jo tie varot izraisīt šausmīgas nelaimes, sākot no apendicīta un beidzot ar vēzi. 1808. gadā Salemas pilsētiņā Ņūdžersijas pavalstī kāds pulkvedis, vārdā Roberts Gibons Džonsons, esot atvedis tomātu sēklas un centies jaunos dārzeņus popularizēt, pat piedāvājis vietējiem iedzīvotājiem ikgadēju balvu par lielāko izaudzēto tomātu, taču ļaudis baidījušies tomātus ēst un audzējuši tos tikai skaistumam. 1820. gada septembrī Džonsons nolēmis pierādīt visiem, ka tomāti ir ēdami un, stāvēdams uz pilsētiņas tiesas nama kāpnēm, divu tūkstošu skatītāju acu priekšā izēdis tukšu lielu grozu ar tomātiem, tā šausminādams publiku, tomēr palikdams sveiks un vesels. Pēc divdesmit gadiem tomātu mode jau pārņēmusi visu Ziemeļameriku.

Arī Latvijā tomāti uzreiz neiekaroja visu ēdāju mīlestību. Daži veci ļaudis atceras savu vecāku stāstīto, ka pagājušā gadsimta sākumā, pirmo reizi izaudzējot savā dārzā tomātus, cilvēki cerējuši, ka skaistie, sarkanie augļi būs saldi, bet pagaršojot spļaudījušies vien un domājuši, ka viņiem iedotas brāķa sēklas. Šodien gan tikai retajam negaršo tomāti. Viens otrs vairs pat nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez ketčupa vai tomātu pastas.

Taču pretrunas, runājot par tomātu ietekmi uz veselību, joprojām nerimstas. Vairākas uztura sistēmas no savas ēdienkartes iesaka svītrot visus nakteņu dzimtas augus, pie kuriem līdz ar tomātiem pieskaitāmi arī kartupeļi, baklažāni, asā un saldā paprika, fizāļi un citas mazāk pazīstamas kultūras. Tomāti tiek vainoti locītavu slimību, slikta ādas stāvokļa, aptaukošanās un citu problēmu veicināšanā. Tomēr lielākā daļa uztura speciālistu atzīst tomātus par veselīgu produktu. Tie ir vieni no retajiem dārzeņiem, kas, termiski apstrādājot, nezaudē vērtību. Savā ziņā tā pat pieaug, piemēram, palielinās karotinoīda likopēna koncentrācija. Likopēnam pēdējos gados pievērsta īpaša zinātnieku uzmanība, jo tas ir spēcīgs antioksidants, kas var dot lielu labumu sirds un asinsvadu veselībai. Kā ziņo Reader's Digest, Ohaio pavalsts universitātes zinātnieku pētījumi liek domāt, ka tomātu ēšana, pateicoties to sastāvā esošajiem karotinoīdiem, var pasargāt ādu no saules ultravioleto staru kaitīgās ietekmes un līdz ar to mazināt ādas vēža risku. Pie līdzīgiem secinājumiem iepriekš nonākuši arī Mančestras universitātes un Ņūkāslas universitātes pētnieki. Tomātu lietošana uzturā varētu palīdzēt saules apdegumu profilaksē un, ja cilvēks 12 nedēļu ilgā periodā ēd tomātus, tam ir tāds pats efekts kā vieglam sauļošanās aizsargkrēmam. Turklāt tomāti ir bagāti ar kalciju un K vitamīnu, kas veicina kaulu veselību, organismam tiek arī A un C vitamīns, kas stiprina imunitāti un pretdarbojas agresīvajiem brīvajiem radikāļiem.

Vēža pētnieki aicina regulāri lietot uzturā ne tikai tomātus, bet visdažādākos dārzeņus un augļus - tas būs labs ieguldījums audzēju profilaksē. Un nav jau grūti iekļaut ēdienkartē tomātus kopā ar citiem dārzeņiem, jo tie labi garšo visdažādākajās kombinācijās.

Der zināt:

* Ja vien iespējams, tomātus nevajag likt ledusskapī, jo tas jūtami mazina aromātu.

* Tomātus visērtāk sagriezt ar nazi, kam ir robots asmens.

* Tomāti labāk uzglabājas, ja tos liek kārbā vai traukā ar kātiņa vietu uz leju.

* Ja tomāts ieplīsis, to var saglabāt 1 - 2 dienas, ja plīsumu vietā iekaisa sāli.

* Lai tomātiem viegli novilktu miziņu, tos uz brīdi aplej ar verdošu ūdeni un pēc tam pārliek aukstā ūdenī.

* Tomātus nav vēlams gatavot alumīnija traukos - ēdiens zaudēs krāsu un iegūs rūgtenu piegaršu, arī traukam nenāks par labu tomātos esošās skābes.

* Jāņem vērā, ka tomātu skābuma dēļ citas ēdiena sastāvdaļas vārās mazliet ilgāk nekā parasti.

* Ja tomāti, no kuriem paredzēts gatavot mērci vai zupu, šķiet pārāk skābi, tiem pievieno nedaudz cukura vai šķipsniņu sodas.

* Tomātu ēdieniem piemēroti garšaugi ir baziliks, raudene, majorāns, pipari, timiāns, dilles, ķiploki, lauru lapas, koriandrs, sīpoli, pētersīļi u.c.

Receptes

Kovboju «kaviārs»

Sastāvdaļas:

400 g vārītu raibo pupiņu

300 g ķiršu tomātiņu

1 dzeltenā paprika

1 zaļā paprika

1 sīpols

1 avokado

1 kārbiņa konservētas kukurūzas

mērcei:

80 ml pirmā spieduma olīvu eļļas

80 ml laimu sulas

1 ēdamkarote asās Tobasco mērces

2 ēdamkarotes svaigu koriandra lapiņu (ja negaršo, var aizstāt ar citiem zaļumiem)

sāls

piedevām:

kukurūzas vai kartupeļu čipsi (lieli un stingri)

Pagatavošana:

Tomātus sagriež pusītēs vai četrās daļās; sīpolu sīki sakapā, avokado un paprikas sagriež mazos gabaliņos. Koriandra lapas vai citus zaļumus sasmalcina, pievieno pārējos mērcei domātos komponentus un sablenderē. Salātu traukā liek sagatavotās sastāvdaļas, pārlej ar mērci un sajauc, ļauj brītiņu ievilkties. Ēd no kopēja trauka, «pasmeļot» tā saturu ar čipsu gabaliem.

Vienkārša gaspačo zupa

Sastāvdaļas:

1,5 kg tomātu

1 - 2 gurķi

1 sarkanais sīpols

1 ķiploka daiviņa

100 ml pirmā spieduma olīvu eļļas

80 ml galda etiķa

sāls, pipari

zaļie lociņi

Pagatavošana:

Tomātus atbrīvo no miziņām un sagriež mazos gabaliņos, gurķus sagriež nelielos kubiņos, sīpolu sīki sakapā, ķiploka daiviņu saspiež spiedē. Sablenderē visas sastāvdaļas, izņemot lociņus, viendabīgā masā (ja patīk, to var atstāt arī nedaudz neviendabīgu, nesablenderējot līdz galam). Līdz celšanai galdā tur ledusskapī, pasniedzot uzkaisa sīki sagrieztus lociņus. Ja vēlas, papildus var rotāt ar tomātu, gurķu un sīpolu gabaliņiem.

Tomātu un kvinojas salāti gurķu «muciņās»

Sastāvdaļas:

0,6 kg tomātu

2 glāzes vārītas atdzesētas kvinojas

100 g fetas siera

1 neliels sīpols

puse avokado

mērcei:

60 ml olīvu eļļas

40 ml sarkanvīna etiķa

1 tējkarote medus

1 ķiploka daiviņa

sāls, pipari, oregano

pildīšanai: glīti, taisni, vienādi gurķi

Pagatavošana:

Tomātus un avokado sagriež nelielos kubiņos, sīpolu sakapā, fetas sieru sadrupina. Ķiploka daiviņu saspiež spiedē vai sakapā, visas mērcei domātās sastāvdaļas sablenderē, pievieno pārējos komponentus, un sajauc salātus. Gurķiem apgriež galus un uzmanīgi izdobj vidu, veidojot «muciņas», pilda tajās salātus.