Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Par vis­ve­se­lī­gā­ko ēdie­na ga­ta­vo­ša­nas vei­du tiek uz­ska­tī­ta tvai­cē­ša­na

© F64

Ēst ga­ta­vo­ša­nas vei­du ir daudz, lai re­zul­tā­tā va­rē­tu ie­gūt gar­šī­gu un aro­mā­tis­ku ēdie­nu. Kā zi­nāms, ēdie­nu var cept, sau­tēt, vā­rīt vai tvai­cēt. Par vis­ve­se­lī­gā­ko ēdie­na ga­ta­vo­ša­nas vei­du tiek uz­ska­tī­ta tvai­cē­ša­na.

Tvai­cē­jot pro­duk­tus ne­ie­grem­dē ūde­nī, bet pa­kļauj tvai­ka ie­dar­bī­bai. Tvai­cē­ti ēdie­ni sa­tur vai­rāk vi­ta­mī­nu un mik­ro­ele­men­tu ne­kā ci­tā­dā vei­dā ga­ta­vo­ti ēdie­ni, jo tvai­cē­jot aiziet bo­jā ap­mē­ram ti­kai 25 pro­cen­ti no vēr­tī­ga­jām vie­lām, bet vā­rot - ap­mē­ram 45 pro­cen­ti. Tā­pēc to uz­tur­vēr­tī­ba ir lie­lā­ka, bet ka­lo­ri­ju - ļo­ti maz, jo ne­tiek iz­man­to­ta eļ­ļa. Pro­duk­tu krā­sa pa­ras­ti tvai­cē­jot ne­mai­nās un sa­gla­bā­jas arī to aro­māts, gar­ša un struk­tū­ra. Tvai­cēt var zi­vis, put­na ga­ļu, kā arī da­žā­dus dār­ze­ņus un pākš­au­gus. Tvai­cē­ša­nai mēdz iz­man­tot spe­ci­ālus tvai­cē­ja­mos kat­lus ar sie­ti­ņu, bet var arī iz­man­tot vien­kār­šu kat­lu un sie­ti­ņu no me­tā­la, bam­bu­sa vai ik­die­nā lie­to­ja­mo sie­ti­ņu. Kat­lā ie­lej ne­daudz ūdens vai bul­jo­nu, uz­kar­sē līdz vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai, vir­sū liek sie­ti­ņu, ie­vie­to ta­jā tvai­cē­ja­mos pro­duk­tus, lai tie ne­sa­skar­tos ar ūde­ni. Jā­at­ce­ras, ka ēdiens tiek ga­ta­vots, ne­ie­grem­dē­jot ūde­nī, bet gan no tvai­kiem. Lai pa­ga­ta­vo­tu tvai­cē­tus ēdie­nus, pa­tie­sī­bā nav va­ja­dzī­gas īpa­šas ku­li­nā­ra do­tī­bas. Un ēdiens ne­būt ne­būs ne­gar­šīgs, kā pir­ma­jā mir­klī va­rē­tu šķist. Tvai­cē­jot tas iz­do­sies gan gar­šīgs, gan su­līgs un ļo­ti ve­se­līgs.

No­de­rī­gi!

* Tvai­cē­ša­nai ob­li­gāts no­tei­kums - ne­drīkst aiz­mirst kat­lam uz­likt vā­ku.

Re­cep­tes

Tvai­cēts ķir­bis

Sa­stāv­da­ļas: ķir­bis, cu­kurs, ūdens.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ķir­bi la­bi no­maz­gā, sa­griež, iz­ņem sēk­las un sa­griež lie­los ga­ba­los. Dzi­ļā kas­tro­lī ie­lej pār­is ka­ro­tes ūdens, cie­ši kār­to ķir­bja ga­ba­li­ņus un uz­kai­sa cu­ku­ru. Kas­tro­lim uz­liek vā­ku un liek to uz spē­cī­gas uguns. Pa­gai­da, kad sāk vā­rī­ties. Pēc tam sa­ma­zi­na uguns lies­mu un sau­tē ķir­bi, ka­mēr tas kļūst mīksts. Pa­sniedz pēc iz­vē­les - kar­stu vai auk­stu.

Tvai­cē­ta zivs

Sa­stāv­da­ļas: zivs pēc iz­vē­les, sviests, sāls, garš­vie­las, za­ļu­mi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: zi­vi no­tī­ra, no­maz­gā un ap­kai­sa ar sā­li. Ie­smē­rē ar svies­tu, pār­ber ar sa­smal­ci­nā­tiem za­ļu­miem un uz­kai­sa garš­vie­las. Za­ļu­mus un garš­vie­las liek arī zivs iekš­pu­sē. Pēc tam zi­vi ie­tin fo­li­jā, no­stip­ri­na to un liek vā­ro­šā ūde­nī. Pēc 20 līdz 30 mi­nū­tēm zivs ir ga­ta­va. Lai pa­ci­ņa ūde­nī ne­uz­peld, to pa­da­ra sma­gā­ku ar ka­ro­ti vai kā­du ci­tu priekš­me­tu.

Tvai­cē­ti dār­ze­ņi

Sa­stāv­da­ļas: bur­kā­ni, kar­tu­pe­ļi, zied­kā­pos­ti, ka­ba­či, to­mā­ti, pap­ri­ka, sī­po­li, pu­pi­ņas, da­žā­di za­ļu­mi - lo­ci­ņi, dil­les, pē­ter­sī­ļi, garš­vie­las pēc iz­vē­les. Var pie­vie­not arī ga­ļu vai zi­vi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: dār­ze­ņus no­mi­zo un sa­griež ga­ba­li­ņos. Liek tvai­cē­ja­mā kat­lā, uz­ber garš­vie­las. Ja tiek iz­man­to­ta ga­ļa, to var ap­ziest ar si­ne­pēm. Liek tvai­cē­ties ap­mē­ram 40 mi­nū­šu. De­ko­rē ar za­ļu­miem.