Čūskas mīt arī pilsētās; kā rīkoties, ja sastopi šo rāpuli?

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Lai gan varētu šķist, ka čūskas lielākoties sastopamas tikai lauku reģionos, šo rāpuļu netrūkst arī pilsētā. Portāls "riga.lv" apkopojis praktiskus padomus par to, kā rīkoties, ja sastopi šo ložņājošo rāpuli.

Rīgā visreālākās iespējas ir sastapt tikai divas čūskas - zalkti un odzi. Zalktis vairāk mīl mitras vietas, ūdeņu tuvumu, savukārt odze ir sauso vietu iemītniece.

Zalktim uz galvas ir divi gaiši dzelteni vai oranži laukumiņi. Tam ļoti patīk lapu vai komposta kaudzes. Tajās šis rāpulis iedēj olas un trūdošo augu izdalītais siltums ir ļoti piemērots olu inkubēšanai. Ja viss norit veiksmīgi, tad augustā no olām izšķilsies mazie zalktēni.

Savukārt odzēm uz muguras ir tradicionālais rombveida rakstu zīmējums. Tomēr mēdz sastapt arī pilnīgi melnas odzes, kurām uz ķermeņa nav nekāda redzama raksta (bet tai nav arī gaišo plankumu uz galvas kā zalktim), un pa retam arī rūsganās formas odzes. Šai sugai tīkamas ir vietas, kur atrodas kādas akmeņu kaudzes vai betona gabali, starp kuriem ir pietiekami daudz spraugu, kurās paslēpties.Tāpat abām čūskām patīk gara zāle vai krūmāji, kas lieliski paslēpj abus rāpuļus no ziņkārīgo acīm. Tādēļ dzīvnieks var netraucēti sildīties un neviens to nepamanīs. Vēl čūskām patīk pārtikas atkritumu kaudzes. Protams, čūskas nepārtiek no atkritumiem, toties tām garšo grauzēji, kas nāk mieloties ar cilvēku izmesto pārtiku.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Lai tuvumā nedzīvotu čūskas, tad:

  • jānovāc lapu un komposta kaudzes, kā arī zaru čupas;akmeņu un būvgružu kaudzes;
  • mājoklim jāaizdara spraugas pamatos, lai šiem kaimiņiem nerastos vēlme atrast tur savu mājvietu;
  • jāutilizē pārtikas atkritumi;
  • regulāri jāpļauj zāle, jo īss mauriņš nav tīkama vieta nevienai čūskai. Tajā nav kur paslēpties;
  • jānorunā ar kaimiņiem, ka arī viņi darīs to pašu;citiem vārdiem sakot, jānovāc “čūskulājs”.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā