Ēša­na, dzer­ša­na un per­so­nis­kā hi­gi­ēna. Kā tas ie­tek­mē ak­nu ve­se­lī­bu?

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Rei­zēm gri­bas vi­sās pro­blē­mās vai­not fak­to­rus, ku­rus paš­iem grū­ti ie­tek­mēt, pie­mē­ram, pie­sār­ņo­to vi­di, bet pie­mir­stas vien­kār­šas lie­tas – ēša­na, dzer­ša­na un per­so­nis­kā hi­gi­ēna. Kā tās ie­tek­mē ak­nu ve­se­lī­bu – stās­ta in­fek­to­lo­ģe he­pa­to­lo­ģe Ie­va Tol­ma­ne no Rī­gas Aus­tru­mu klī­nis­kās uni­ver­si­tā­tes slim­nī­cas sta­ci­onā­ra Lat­vi­jas In­fek­to­lo­ģi­jas centrs.

Ko no­zī­mē no­dzer­tas ak­nas

Kad al­ko­hols ie­kļūst asins­ri­tē, tas tiek no­gā­dāts ak­nās, kur fer­men­ti to sa­šķeļ, lai va­rē­tu iz­va­dīt no or­ga­nis­ma. Dze­rot vai­rāk al­ko­ho­la, ne­kā ak­nas spēj me­ta­bo­li­zēt, or­ga­nis­mā uz­krā­jas tok­sis­ki me­ta­bo­lī­ti. Da­žā­du bio­ķī­mis­ku re­ak­ci­ju re­zul­tā­tā stip­ro dzē­rie­nu cie­nī­tā­jiem tiek vei­ci­nā­ta tau­ku iz­gul­snē­ša­nās ak­nās. Iz­gul­snē­jo­ties tau­ku pi­lie­niem, ak­nu šū­ni­ņas kļūst lie­lā­kas un, ja al­ko­ho­la lie­to­ša­nu tur­pi­na, at­tīs­tās ie­kai­sums, kas no­ved pie saist­au­du vei­do­ša­nās.

Vis­pirms ro­das t.s. fib­ro­tis­kie audi, kas vēl var pār­tapt at­pa­kaļ par nor­mā­liem ak­nu audiem, pēc tam iz­vei­do­jas saist­au­di, un tā jau ir ci­ro­ze - ne­at­grie­ze­nisks ak­nu bo­jā­jums. Vis­kai­tī­gā­kā ir re­gu­lā­ra al­ko­ho­la lie­to­ša­na. To, cik lie­lā mē­rā al­ko­hols bo­jā ak­nas, no­sa­ka ģe­nē­tis­ka no­slie­ce, bet pa­gai­dām nav zi­nāms kon­krēts gēns, kurš par to ir at­bil­dīgs. Vie­na cil­vē­ka ak­nām al­ko­hols var­būt ne­ko ne­no­da­rīs pat lie­los dau­dzu­mos, bet ci­tam var kļūt lik­te­nīgs ik­va­ka­ra alus kauss vai ma­za glā­zī­te bal­za­ma kat­ru die­nu pie ka­fi­jas.

Ne­ļaut ak­nām ap­tau­ko­ties

Dau­dzi cil­vē­ki pē­ta pro­duk­tu tau­ku sa­tu­ru, bet ne­do­mā par ogļ­hid­rā­tiem, kas ir ne vien cu­ku­rā un sal­du­mos, bet arī mai­zē, su­lās, gā­zē­tā­jās li­mo­nā­dēs, sal­dos aug­ļos u.c. «Ja cil­vēks ir pie­tie­ka­mi kus­tīgs, cu­ku­ri pār­iet ener­ģi­jā. Ja maz­kus­tīgs, tad tie bio­ķī­mis­ku re­ak­ci­ju re­zul­tā­tā pār­vei­do­jas tau­kos, kas iz­gul­snē­jas ne ti­kai ār­ēji re­dza­mās vie­tās, pie­mē­ram, uz vē­de­ra un gur­niem, bet arī ak­nās un ci­tos iek­šē­jos or­gā­nos,» skaid­ro ār­ste. «Re­zul­tā­tā ak­nās vi­su lai­ku ir ie­kai­sums, un cil­vēks ne­ma­not var no­nākt līdz ci­ro­zei. To sauc par ne­al­ko­ho­la tau­kai­no ak­nu sli­mī­bu, un tā ir rak­stu­rī­ga ap­tu­ve­ni 80% cil­vē­ku ar lie­ko sva­ru. Pa­sau­lē ap­tau­ko­ša­nās jau kļu­vu­si par epi­dē­mi­ju, kas nes līdz­i arī cu­ku­ra di­abē­tu, pa­aug­sti­nā­tu asins­spie­die­nu, sirds sli­mī­bas. Lai no tā vis­a iz­vai­rī­tos, jā­lie­to kva­li­ta­tīvs uz­turs - tāds, kas ga­ta­vots mā­jās vai la­bā ēdi­nā­ša­nas ie­stā­dē no svai­giem pro­duk­tiem, ar da­bis­kām garš­vie­lām. Ve­se­lu ak­nu īpaš­nieks rei­zēm var ap­ēst kā­du kon­ser­vē­tu pro­duk­tu, de­su, kū­pi­nā­ju­mu vai pus­fab­ri­kā­tu, to­mēr to ne­va­jag pa­da­rīt par sis­tē­mu. Cil­vē­kiem ar ak­nu pro­blē­mām tos ne­va­ja­dzē­tu lie­tot. Mā­jās vā­rī­ta vai su­ti­nā­ta ga­ļa ir daudz ve­se­lī­gā­ka al­ter­na­tī­va. Uz­tu­rā ne­pie­cie­ša­mi sa­lik­tie ogļ­hid­rā­ti, kas ir graud­au­gu pro­duk­tos, rupj­mai­zē u.c. No tau­kiem pār­sva­rā ie­tei­ca­mi augu, ne­vis dzīv­nie­ku tau­ki.

Otrs priekš­no­sa­cī­jums ir mē­re­na 40-60 mi­nū­šu il­ga fi­zis­ka ak­ti­vi­tā­te piec­reiz ne­dē­ļā. Nav jā­tie­cas pēc lie­las in­ten­si­tā­tes, jo mē­re­na, to­ties re­gu­lā­ra ik­die­nas slo­dze ir efek­tī­vā­ka.»

Kā ar hi­gi­ēnas nor­mām

Vai ak­nu sli­mī­bas var ie­gūt, ja ne­maz­gā ro­kas un ne­ie­vē­ro tī­rī­bu? «Ele­men­tā­rā hi­gi­ēna ir jā­ie­vē­ro, ta­ču arī aiz­rau­ties ar pār­mē­rī­gu ste­ri­li­tā­ti ne­va­ja­dzē­tu,» sa­ka I. Tol­ma­ne. «Ir jā­maz­gā ro­kas pirms ēša­nas, pēc tu­ale­tes lie­to­ša­nas un ie­nā­kot no ār­a, jo se­viš­ķi pēc dār­za dar­biem vai ro­ta­ļām pa­gal­mā un smil­šu kas­tē. Va­sa­rā, sil­tā lai­kā, in­fek­ci­ju iz­rai­sī­tā­ji mikro­or­ga­nis­mi ātr­āk vai­ro­jas un in­fi­cē­ša­nās risks pie­aug. Vie­na no ne­tī­ro ro­ku sli­mī­bām ir A vī­rus­he­pa­tīts. Tas iz­pla­tīts Āzi­jas val­stīs, un ne­sen bi­ja uz­lies­mo­jums arī Skan­di­nā­vi­jā. Mū­su cil­vē­ki ce­ļo un var šo in­fek­ci­ju at­vest. Tie­sa, var ga­dī­ties, ka ar ro­ku maz­gā­ša­nu ne­pie­tiek, jo in­fi­cē­ties var arī, pie­mē­ram, ap­ēdot sa­lā­tus, ko ga­ta­vo­jis in­fi­cēts cil­vēks. Re­tā­ka ak­nu sli­mī­ba ir ehi­no­ko­ko­ze. To iz­rai­sa pa­ra­zī­ti. In­fi­cē­ša­nās pa­ras­ti no­tiek kon­tak­tā ar dzīv­nie­kiem, pie­mē­ram, glau­dot su­ni vai ka­ķi. Tā ir ļo­ti ne­pa­tī­ka­ma sli­mī­ba, pa­ra­zīts ie­kļūst ak­nās, un to prak­tis­ki nav ie­spē­jams iz­va­dīt ār­ā. Ak­nas bo­jā arī ve­se­la vir­kne vī­ru­su, kas ie­gū­ti gai­sa pi­lie­nu ce­ļā, tā­pat da­žas ēr­ču pār­nes­tas sli­mī­bas.»

Esen­ci­ālie fos­fo­li­pī­di

«Nav tā­du lī­dzek­ļu, ku­rus lie­to­jot cil­vēks va­rē­tu ig­no­rēt pa­rei­za uz­tu­ra un dzī­ves­vei­da prin­ci­pus un ce­rēt, ka ak­nām ne­kas ne­no­tiks,» teic I. Tol­ma­ne. «Bet ir pre­pa­rā­ti ak­nu fun­kci­ju uz­la­bo­ša­nai, pie­mē­ram, esen­ci­ālie fos­fo­li­pī­di. Tie sta­bi­li­zē ak­nu šū­nu mem­brā­nas, ne­ļauj tām iet bo­jā un ne­daudz ma­zi­na fib­ro­zes at­tīs­tī­bu.»

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais