Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDROTS, kāpēc daži cilvēki zaudē svaru vieglāk nekā citi

© Atis Ieviņš, F64 Photo Agency

4.lapa

Cits “pirksta nospiedums”

Vēl viena pētniecības joma ar lielu potenciālu ir 2. tipa cukura diabēts. Tiek uzskatīts, ka cilvēkiem, kuriem ir pirmsdiabēta stāvoklis un lieks svars, svara samazināšana var novērst saslimšanu ar diabētu. Tomēr tas ne vienmēr tā ir. Zinātnieki nekad nav varējuši droši pateikt, kādēļ daži cilvēki, kuri samazina svaru, veiksmīgi novērš saslimšanu ar 2. tipa diabētu, kamēr citi saslimst ar to par spīti svara samazināšanai.

Nestlé veica virkni jaunu pētījumu kopā ar Māstrihtas un Kopenhāgenas universitātes zinātniekiem, atklājot, ka asinīs ir noteikti marķieri, kurus mēs nosaucām par “lipīdu nospiedumiem”. Tie var palīdzēt atšķirt potenciālus diabēta slimniekus, kuri var reaģēt uz svara samazināšanu ar labāku cukura kontroli, kas var veiksmīgi novērst saslimšanu ar 2. tipa diabētu.

Šis “nospiedums” nodrošina tā saucamo biomarķieri, kas ļauj mediķiem uzzināt, kurš pacients atbildēs vai neatbildēs ar labāku cukura līmeņa kontroli. Tas var palīdzēt ārstiem izvēlēties individuālu diētu, kas būs vislabāk piemērota pacienta stāvoklim. Citiem vārdiem, tas var mainīt pieeju diagnozes noteikšanai un ārstēšanai pacientiem ar diabēta risku.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā