KĀ PAGATAVOT veselīgos dārzeņus, lai tie organismam sniegtu vēl vairāk labuma

© F64

Vis­la­bāk da­žā­dus dār­ze­ņus ir ēst svai­gus – tāds ir val­do­šais vis­pār­pie­ņem­tais uz­skats. Pa­reizs, ta­ču ar da­žiem iz­ņē­mu­miem. Ar­vien rū­pī­gāk pē­tot pro­duk­tus un to sa­ga­ta­vo­ša­nas vei­dus, uz­tu­ra spe­ci­ā­lis­ti no­skaid­ro­ju­ši, ka at­se­viš­ķi dār­ze­ņi dod mū­su or­ga­nis­mam vai­rāk la­bu­ma, ja tie ir ter­mis­ki ap­strā­dā­ti, tur­klāt kat­ram ir sa­vi spe­ci­fis­ki ga­ta­vo­ša­nas pa­ņē­mie­ni.

Bro­ko­ļi

Svai­gi bro­ko­ļi sa­tur be­ta­ka­ro­tī­nu, lu­te­ī­nu un au­gu valsts krās­vie­las, kas, ie­spē­jams, kal­po vē­ža pro­fi­lak­sei. Ja bro­ko­ļus ga­ta­vo tvai­ka pel­dē, pa­lie­li­nās dau­dzu ka­ro­ti­no­ī­du, tai skai­tā arī be­ta­ka­ro­tī­na un lu­te­ī­na, kon­cen­trā­ci­ja, tur­klāt sa­gla­bā­jas ap 70% no bro­ko­ļos eso­šā C vit­amī­na. Maz­gāt un griezt bro­ko­ļus ie­tei­cams īsi pirms vā­rī­ša­nas.

Bur­kā­ni

Svai­gi bur­kā­ni ir labs ka­ro­ti­no­ī­du un C vit­amī­na avots. Tie ir ve­se­lī­gi acīm, ādai, sir­dij. Bur­kā­nus ie­tei­cams vā­rīt, līdz tie kļūst mīk­sti. Vā­rī­ša­na pa­aug­sti­na ka­ro­ti­no­ī­du kon­cen­trā­ci­ju. Ba­last­vie­las ne­vā­rī­tos bur­kā­nos tur ka­ro­ti­no­ī­dus gūs­tā, bet kar­stums tos at­brī­vo un kon­cen­trē, pa­da­rot vieg­lāk sa­gre­mo­ja­mus. Vā­rī­tiem bur­kā­niem pie­mīt lie­lāks an­ti­ok­si­da­tī­vais efekts. Or­ga­nisms la­bāk uz­ņem no bur­kā­niem be­ta­ka­ro­tī­nu, ja tiem pie­vie­no ne­daudz au­gu eļ­ļas.

Ķip­lo­ki

Svai­gi ķip­lo­ki sa­tur fer­men­tu al­li­nā­zi, kas dar­bo­jas pret asins­ķer­me­nī­šu sa­lip­ša­nu, var pa­lī­dzēt nor­ma­li­zēt asins­spie­die­nu un sa­ma­zi­nāt sirds sli­mī­bu ris­ku. Ķip­lo­kus ie­tei­cams cept ce­peš­krās­nī (līdz trim mi­nū­tēm, ne vai­rāk kā 190 grā­dos), dai­vi­ņas sa­spie­žot vai sa­ka­pā­jot. Tas pa­stip­ri­na ķip­lo­ku la­bo ie­dar­bī­bu un pie vie­na no­vērš arī ne­pa­tī­ka­mo aro­mā­tu, kas nāk no cil­vē­ka, kurš ēdis svai­gus ķip­lo­kus. Ne­va­jag ķip­lo­kus likt mik­ro­viļ­ņu krās­nī, jo tad al­li­nā­ze iet bo­jā.

Kar­tu­pe­ļi

Šie dār­ze­ņi vis­la­bāk sa­gla­bā sa­vu vēr­tī­bu - vit­amī­nus un ba­last­vie­las, ja tiek cep­ti ar mi­zu ce­peš­krās­nī. Arī vā­rīt kar­tu­pe­ļus la­bāk ar vi­su mi­zu, pēc ie­spē­jas ne­grie­žot ga­ba­los. Vis­vai­rāk vēr­tī­go po­li­fe­no­lu ir kar­tu­pe­ļos ar ko­šā­ku, tum­šā­ku mi­zu.

Bri­se­les kā­pos­ti

Tie sa­tur vie­las, ku­ras ir no­de­rī­gas krūts vē­ža pro­fi­lak­sei. Tās la­bi sa­gla­bā­jas ga­ta­va­jā pro­duk­tā, ja Bri­se­les kā­pos­tus ga­ta­vo tvai­ka pel­dē vai cep uz pan­nas. Ja tos vā­ra, vēr­tī­gās vie­las pār­iet ūde­nī. Lai kā­pos­ti­ņi āt­rāk iz­vā­rī­tos, tos ka­ce­na da­ļā var krus­te­nis­ki ie­griezt.

To­mā­ti

Tie ir ba­gā­ti ar li­ko­pē­nu - vie­lu, kas pie­šķir aug­ļiem sar­ka­no krā­su un kam pie­mīt an­ti­ok­si­da­tī­vas īpa­šī­bas, spē­ja ma­zi­nāt vē­ža un sirds sli­mī­bu ris­ku. To­mā­tus ie­tei­cams ne­daudz ap­sla­ci­nāt ar olī­vu eļ­ļu un cept ce­peš­krās­nī, līdz mi­zi­ņa kļūst krun­kai­na. Šāds ap­strā­des veids liek pār­sprāgt šū­nu sie­ni­ņām, at­brī­vo­jot vai­rāk li­ko­pē­na, kas ir tau­kos šķīs­to­ša vie­la.

Bie­tes

Bie­tes sa­tur vēr­tī­gu au­gu valsts krās­vie­lu - be­ta­nī­nu, kas dar­bo­jas pre­tī brī­va­jiem ra­di­kā­ļiem, ka­vē vai­rā­ku vei­du au­dzē­ju šū­nu at­tīs­tī­bu. Lai šī ie­dar­bī­ba bū­tu mak­si­mā­la, ie­tei­cams ga­ta­vot vieg­lā tvai­ka pel­dē. Vā­rī­ša­na uz lie­las uguns vai cep­ša­na nav vē­la­ma, jo kar­stu­ma ie­tek­mē iet bo­jā vai­rāk be­ta­nī­na. Lai bie­tes āt­rāk bū­tu ga­ta­vas, tās var no­mi­zot un sa­griezt.

Sī­po­li

Svai­gi sī­po­li ba­gā­ti ar kver­ce­tī­nu - fla­vo­no­ī­du, kam pie­mīt pret­ie­kai­su­ma ie­dar­bī­ba. Lai sa­gla­bā­tu šo vēr­tī­go sa­stāv­da­ļu, sī­po­lus ie­sa­ka sa­griezt plā­nās šķē­lī­tēs, ie­tīt fo­li­jā un cept ce­peš­krās­nī pie­cas mi­nū­tes 190 grā­du tem­pe­ra­tū­rā. Tas ma­zi­nās arī sī­vu­mu. Ie­tei­cams iz­vē­lē­ties sar­ka­nos vai dzel­te­nos sī­po­lus, jo ta­jos ir vai­rāk fla­vo­no­ī­du ne­kā bal­ta­jos.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.