PADOMI, kā sevi pasargāt no nagu sēnīšu infekcijas

© depositphotos.com

Nagu sēnīšu infekcija ir visbiežāk sastopamā nagu slimība, kas skar miljoniem cilvēku visā pasaulē. Lai arī dermatologi par to aktīvāk runā rudenī, sēņu laikā, kad pēc vasaras šī problēma aktivizējas, par to ir vērts aizdomāties tieši šobrīd, jo nagus no sēnes ir vieglāk aizsargāt, nekā pēc tam izārstēt.

Kādas ir nagu sēnītes izpausmes? Kurā brīdī ir jāiet pie ārsta? Vai šī slimība, atstāta novārtā un neārstēta, var pāriet pati no sevis? Kādi ir efektīvākie profilaktiskie līdzekļi, lai sevi pasargātu no nagu sēnītes? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild VC4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoveneroloģe Dr. Linda Kapteine.

Veseliem nagiem neuzbrūk

«Ja nags ir vesels, neviena sēne tam klāt neķeras. Visbiežāk šī problēma skar tādus nagus, kas ir traumēti - vai ir uzkritis kāds smagums, vai tie ir bijuši saspiesti apavos, vai ir kā citādi traucēta apasiņošana. Piemēram, futbolistiem, volejbolistiem, basketbolistiem, tenisistiem, arī slēpotājiem un dejotājiem. Pietiek ar sīku mikrotraumu, kā sēne ir klāt,» stāsta Dr. Linda Kapteine. Viņa norāda, ka sēnīte dzīvo visdažādākajās vietās, itin visur, kur pāri iet kājas, - tā var uzbrukt sporta zālē, pludmalē, baseina un dušas telpā, kāpņu telpā. Risks pieaug, ja ziemas sezonā cilvēks ir izslimojis vai nu angīnu, vai plaušu karsoni un bijusi nepieciešamība lietot antibiotikas. Jo antibiotikas iznīcina visas labvēlīgās baktērijas, izmaina dabisko mikrofloru, un tad sēnes aug griezdamās.

Runājot par roku nagiem, visbiežāk cieš to profesiju pārstāvji, kuriem ir noslogotas rokas - vai nu skolotāji, kuriem dienām ilgi ir jāraksta ar krītu, vai cilvēki, kuriem darba specifikas dēļ rokas ir pastāvīgā mitrumā. Tāpat sēnīte var skart arī traumētus roku nagus, nereti tā ieperinās arī zem gela nagiem.

Mainās krāsa, forma, struktūra

Kā atpazīt, ka nagu ir skārusi nepatīkamā infekcija? Dermatoloģe skaidro, ka nagam ir jābūt maigi rozā vai ādas krāsā, gludam. Var būt, ka ar gadiem parādās vertikālas rieviņas vai nagi zied, bet tās nav sēnes. «Uz sēņu infekciju norāda naga krāsas maiņa - tas kļūst vai nu dzeltens, vai tumši pelēks, pat melns. Nags sabiezē, slāņojas, sānos veidojas kabatas. Ar laiku sēnīšu micēlijs nagu uzbriedina un sagrauž - sākumā tas paliek biezs un tad sadrūp, nonāk nost pavisam. Un, ja sēne netiek ārstēta, arī jaunais nags aug biezs un neglīts. Tāpēc, tikko pamanot kādas nagu krāsas, formas vai struktūras izmaiņas, ir ļoti svarīgi pakonsultēties pie ārstadermatologa - ir sēņu infekcija vai nav,» iesaka Dr. Linda Kapteine. Viņa izstāsta, kas notiek šādā vizītē: ārstsdermatologs paņem naga uzsējumu uz sēņu analīzi. To iesēj speciālā sēņu barotnē, lai veiksmīgākam ārstēšanās rezultātam noskaidrotu, kāda veida sēne tā ir. Tas prasa vidēji divas līdz četras nedēļas, jo sēne ir lēni augošs mikroorganisms. Gaidot analīžu rezultātus, dakteris izstāsta par problemātisku nagu kopšanu, aizsardzību un lokālu ārstēšanu. Šajā laikā tiek nozīmēts arī veikt asins analīzes, kas parāda pacienta veselības stāvokli, aknu un nieru funkciju, un, pēc trim četrām nedēļām visus rezultātus saliekot kopā, tiek nozīmēta iekšķīga medikamentoza ārstēšana. Parasti tā ilgst vidēji trīs mēnešus. «No tā nav jābaidās, ka medikamenti jālieto tik ilgi, jo visi pretsēnīšu medikamenti ir ļoti labi izstrādāti, tiem praktiski nav blakņu, un tos viegli panes arī bērni un veci cilvēki. Mēs esam skatījušies analīzes, un parasti viss ir kārtībā,» apgalvo dermatoloģe.

Lāzers ir labi panesams

Protams, ir jāizvērtē, cik liels ir naga bojājums, jo reizēm pietiek ar lokālu ārstēšanu vai lāzerterapiju. Bet, ja sēnīšu infekcija ir skārusi vairāk nekā 20% naga, lāzerterapija nepalīdzēs. Tad būs jālieto pretsēņu medikamenti. Un, lai izvēlētos, kuri varētu būt visefektīvākie, ir nepieciešami iepriekšminētie izmeklējumi.

«Lai varētu apsolīt, ka ārstēšanās dos labus rezultātus, ir jāskatās paralēli vairākas citas lietas. Piemēram, vai cilvēks neslimo ar cukura diabētu, vai viņam nav perifēri apasiņošanas inervācijas traucējumi, jo šādos gadījumos izmainās pirkstu gali un līdz ar to arī nagi. Noteikti arī jāizvērtē, vai nav pēdu un pirkstu deformācijas, jo nagu izmaiņas sēnītes dēļ ir vien 40% gadījumu. Ļoti bieži tās ir dažādas citas nagu saslimšanas. Tāpēc ir jāskatās visa kopaina,» stāsta Dr. Linda Kapteine.

Viņa norāda: uzsākot cīņu pret sēnīti, protams, ir ļoti svarīgi izvairīties no slimību veicinošiem faktoriem. Galvenokārt jāskatās, lai pirksti apavos jūtas ērti un nedeformējas.

Kā sēnīti ārstē, ja cilvēks kādu apsvērumu dēļ nevar lietot medikamentus iekšķīgi? Piemēram, plānojot grūtniecību. «Tad ir iespējams ārstēt lokāli, veikt ārstniecisko pedikīru. Ja nagu bojājums nav liels, var pievienot arī lāzera tehnoloģiju. Patiesībā, lāzeru reizi vai divas gadā var izmantot arī profilaktiski, tādējādi sēnīšu micēlijam neļaujot savairoties un pasargājot nagu no jaunas infekcijas,» skaidro dermatoloģe. Viņa piebilst, ka lāzera procedūra nav sāpīga, tai nav nepieciešama anestēzija: apstrādājot nagu ar lāzerstaru (43-45 °C), paaugstinās audu temperatūra, un nagu sēnīšu šūnas neatgriezeniski iet bojā. Taču tas nebojā apkārtējos audus un neatstāj nelabvēlīgu ietekmi uz veselību. Lāzerterapiju var pielietot visām sēnītes formām, izņemot pelējuma un rauga sēnītēm.

Visādas nejaukas blaknes

Vai nagu sēnīte, ja netiek ārstēta, var pāriet pati no sevis? Jo, kā zināms, šī infekcija parasti ir nesāpīga un vairāk traucē estētiski, tāpēc nereti tiek atstāta novārtā. Dermatoloģe atteic: var būt dažādi. Jo jaunāks cilvēks, jo nagu augšana ir ātrāka un pašizārstēšanās ir vairāk izteikta. Jo vecāks cilvēks, jo nagi ataug lēnāk un paši neizārstējas. «Bet mūsdienās ir ļoti labi pretsēnīšu medikamenti, kas garantē labus rezultātus - ja visu dara pareizā secībā, viss ir kārtībā. Un vecāka gadagājuma cilvēkiem nevajag domāt, ka nav vērts ārstēt, ka tāpat nebūs nekādas jēgas. Ir vērts. Jo visiem var izārstēt,» apgalvo Dr. Linda Kapteine.

Kas notiek ar inficēto nagu, ja to ilgstoši neārstē? «Nags sadrūp un pazūd. Izzūd pavisam. Ja tā ir hroniska sēnīšu infekcija, var pievienoties ekzēma. Ja līdzās sēnei ir vēl arī vēnu mazspēja, var parādīties izsitumi uz kājām, kas ir sēnīšu ekzematoza reakcija. Var būt visādas nejaukas blaknes, ar kurām pēc tam ir grūti tikt galā,» norāda dermatoloģe, aicinot tomēr šo infekciju ārstēt.

Amicos, Gehwol, Incidin M Spray

«Kā zināms, vienmēr ir vieglāk veikt profilaktiskus pasākumus, lai sevi pasargātu no saslimšanas, nekā ārstēties. Tas attiecas arī uz nagu veselību,» uzsver dermatoloģe, piebilstot, ka ārstēšanās, protams, prasa arī lielākus finansiālus ieguldījumus. Tāpēc, ejot publiskajās pirtīs, saunās un koplietošanas dušās, ieteicams lietot savas čībiņas, pēc sporta kompleksu, viesnīcu apmeklējuma, pēc pludmales vai pastaigas basām kājām tās ieteicams dezinficēt. Vasarā, kad kājas vairāk svīst, ieteicams nēsāt atvērtus apavus, tos biežāk mainīt, arī dezinficēt. It kā elementāras lietas, bet nereti par to neaizdomājamies.

Dr. Linda Kapteine profilaksei iesaka pašmāju ražotāja Dr. Leopolda Ozoliņa ādas dezinfekcijas līdzekli Amicos, kas iznīcina sēnītes un baktērijas. Tā sastāvā ietilpstošais glicerīns, mentols, spirts, attīrīts ūdens, borskābe, priežu eļļa, kumelīšu un struteņu ekstrakti arī mīkstina, atvēsina ādu, samazina sviedru izdalīšanos un novērš nepatīkamu aromātu. To iesaka arī, ja pēdas pastiprināti svīst, mitro un smako vai ilgstoši jāuzturas gaisu necaurlaidīgos apavos. Tāpat daktere iesaka arī antibakteriālu pretsēnīšu līdzekli kāju pēdām Incidin M Spray, ko iespējams iegādāties medicīnas preču veikalos. Šis preparāts ir aktīvs pret slimības izraisošiem mikroorganismiem, kas atrodas uz ādas. Tas atvēsina un atsvaidzina pēdas un likvidē nepatīkamu smaku, bet sastāvā esošie alkoholi garantē ātru un drošu iedarbību. Tas paredzēts ne tikai pēdu, bet arī apavu, zeķu apsmidzināšanai.

Labi ir arī Vācijas zīmola Gehwol pēdu kopšanas līdzekļi, kas gan novērš sviedru sadalīšanos un ar to saistīto nepatīkamā aromāta veidošanos, gan pasargā no sēnīšu slimībām.

Krēms nagiem nepalīdz

«Sēnīte vispirms nonāk uz ādas, tikai pēc tam uz naga. Un, ja ādu mēs vēl varam saārstēt paši, tad nagus - reti kad,» saka dermatoloģe. Viņa uzsver: viena no pirmajām sēnītes pazīmēm ir ādas zvīņošanās starp ceturto un piekto pirkstiņu. Un, lai pasargātu sevi no tālākas infekcijas izplatības, ir jāsāk lietot pretsēnīšu krēmi.

«Daudzi maldīgi uzskata, ka ar pretsēnīšu līdzeklikrēmu var izārstēt arī nagu sēni. Nevar. Tādā veidā infekciju iespējams tikai ielaist. Turklāt, lai nenomaskētu infekcijas izpausmes, to nevajadzētu likt uz nagiem, pirms doties pie dermatologa, jo tad nebūs iespējams paņemt precīzu analīzi,» skaidro Dr. Linda Kapteine.

Arī par televīzijā un presē reklamētajiem nagu sēnīšu ārstēšanas zīmuļiem, losjoniem un dažādiem komplektiem dakterei ir savs viedoklis: «Principā tie ir palīglīdzekļi ar dezinficējošu iedarbību, ko var lietot profilaksei, kad sēne ir izārstēta. Bet, ja nagu skārusi nopietna infekcija, tie nepalīdzēs. Manā praksē bijuši gadījumi, kad pacients atnāk un saka, ka jau gadiem ilgi lieto kādu konkrētu TV reklāmā redzētu līdzekli, bet - nepalīdz. Jā, iespējams, šie līdzekļi neļauj sēnītei izplatīties uz pārējiem nagiem, bet ārstēšana tā noteikti nav.»

Tāpēc, ja ir aizdomas par nagu sēnītes infekciju, labākais risinājums, pirms uzsākt ārstēšanos, ir pakonsultēties ar ārstudermatologu, kurš veiks nepieciešamās analīzes un sastādīs ārstēšanās plānu.

***

RISKA GRUPAS

• Sportisti un dejotāji, jo, naga plātnīti bieži traumējot, nags var sākt atdalīties no gultnes

• Cilvēki ar ādas dermatozi: psoriāzi, ekzēmu, kontaktdermatītu utt.

• Cukura diabēta pacienti

• Cilvēki, kuri cieš no imūndeficīta

***

DER ZINĀT!

• Kāju nagu struktūra pilnībā atjaunojas 6-12 mēnešu laikā, bet roku - 4-9 mēnešu laikā

• Ja sēnīte ir vairākiem ģimenes locekļiem, ārstēšana jāveic vienlaikus, jo citādi tie, kuri ir izārstējušies, atkārtoti inficējas no pārējiem

• Sēnīte lielākoties skar cilvēkus ar novājinātu imunitāti

• Nagu sēnīte var ierosināt arī ādas iekaisumus

• Nagu sēnīte ir jāārstē, lai novērstu hroniskas infekcijas un ekzēmas risku

• Ārstēšanās ilgums atkarīgs arī no tā, kā tiek ievēroti visi ārsta norādījumi un personiskās higiēnas prasības

• Gan vasarā, gan ziemā jārūpējas, lai kājas būtu sausas, jo mitrums provocē sēnītes attīstību



Svarīgākais