Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Māja

VESELĪBAI: Vēr­tī­gais ka­zas piens

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Tie, ku­ri sa­vā ēdien­kar­tē ie­kļauj ka­zas pie­nu, no­teik­ti zi­na tā vēr­tī­gās īpa­šī­bas.

Ka­zas piens sa­tur daudz kā­li­ja, ku­ram ir lie­la lo­ma sirds un asins­va­du sis­tē­mas dar­bī­bā. At­šķi­rī­bā no govs pie­na tas sa­tur se­šas rei­zes vai­rāk ko­bal­ta, kas ir ie­kļauts B12 vi­ta­mī­na sa­stā­vā, bet ma­zāk lak­to­zes (pie­na cu­ku­ru). Kva­li­tā­tes zi­ņā ka­zas piens arī ir pā­rāks par govs pie­nu. Pē­tī­ju­mi rā­da, ka ka­zas piens la­bāk īs­te­no cil­vē­ka or­ga­nis­ma fi­zio­lo­ģis­kās va­ja­dzī­bas. Cil­vē­kiem, ku­riem ir aler­ģi­ja pret govs pie­nu, ka­zas piens ne­sa­gā­dā ne­kā­das pro­blē­mas. Ta­jā ir daudz B, B2, C un A vi­ta­mī­na. Pēc sa­stā­va ka­zas piens līdz­inās sie­vie­tes pie­nam - ta­jā lie­lā dau­dzu­mā ir be­ta-ka­ze­īns. 100 g ka­zas pie­na ir 68 ka­lo­ri­jas.

No ka­zas pie­na var pa­ga­ta­vot krē­ju­mu, biez­pie­nu, sie­ru, ke­fī­ru, jo­gur­tu. Ja sil­tam krē­ju­mam, kas ga­ta­vots no ka­zas pie­na, pie­vie­no to­mā­tu pas­tu, ķip­lo­ku un sā­li, tad šā­da mēr­ce lie­lis­ki sa­de­rē­sies ar cep­tas vis­tas ga­ba­li­ņiem. Kar­stā lai­kā var no­bau­dīt kok­tei­li - glā­zei auk­sta ka­zas pie­na pie­vie­no de­ser­ta ka­ro­ti ie­vā­rī­ju­ma (pēc iz­vē­les) un sa­pu­to ar mik­se­ri, ka­mēr iz­vei­do­jas pu­tas.

Ka­zas pie­nu pla­ši iz­man­to kos­me­to­lo­ģi­jā, lai iz­ga­ta­vo­tu da­žā­dus krē­mus, šam­pū­nus. Ka­zas piens ba­ro, mit­ri­na, ba­li­na ādu un iz­lī­dzi­na grum­bi­ņas. Mā­jas ap­stāk­ļos no tā var pa­ga­ta­vot arī ba­li­no­šu mas­ku vai mit­ri­no­šu zā­ļu uz­lē­ju­mu uz ka­zas pie­na bā­zes. Var no­smelt krē­ju­mu no ka­zas pie­na, sa­vākt stik­la trau­ci­ņā un iz­man­tot kā krē­mu. Tie­vā slā­nī uz­smē­rē acu zo­nā kā mas­ku un pa­tur 15-20 mi­nū­tes. Pēc 15 mi­nū­tēm no­maz­gā ar sil­tu ūde­ni un pēc tam ar auk­stu. Ja nā­cies sau­lē pār­sau­ļot ādu, var pa­ņemt pus­i ba­nā­na, iz­vei­dot no tā put­ri­ņu, pie­vie­not 1-1,5 tēj­ka­ro­tes me­dus, 4 pi­lie­nus cit­ro­na su­las un ka­zas pie­nu, lai iz­vei­do­jas put­ra. Vi­su sa­jauc un uz­smē­rē uz se­jas ādas. Pēc 20 mi­nū­tēm no­maz­gā ar sil­tu ūde­ni, pēc tam ar auk­stu.

No­de­rī­gi!

* Ne­va­jag gai­dīt, ka­mēr ka­zas piens pil­nī­bā sa­skābst. Līdz­ko ro­das skā­ba gar­ša, to va­jag ie­likt le­dus­ska­pī, lai ne­vei­do­jas rū­guš­piens.

* Kad tiek ga­ta­vots siers no ka­zas pie­na, ne­va­jag biez­pie­na ma­sā at­stāt pār­lie­ku daudz šķid­ru­ma. Nav jā­bai­dās pie­vie­not vai­rāk so­das.

* Ja tiek vā­rī­ta biez­put­ra, lit­ram pie­na ie­tei­cams pie­vie­not glā­zi ūdens - tā būs gar­šī­gāk.

Re­cep­tes

Brin­za no ka­zas pie­na

Sa­stāv­da­ļas: 4-5 lit­ri svai­ga ka­zas pie­na, na­ža gals pep­sī­na, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kas­tro­lī ie­lej pie­nu. Ie­ber ta­jā pep­sī­nu. Sa­pu­to, bet pēc 10 mi­nū­tēm tas sāks sa­bie­zēt. Bie­zu­mi no­sē­dī­sies kat­la di­be­nā, bet sū­ka­las at­se­viš­ķi. Kad ma­sa ir kār­tī­gi sa­bie­zē­ju­si, sū­ka­las no­lej, bet ma­su liek sie­tā. No augš­pu­ses to ne­daudz pie­spiež ar ka­ro­ti, pie­liek sā­li. Iz­vei­do riņ­ķī­ti, ap­griež ot­rā­di un at­kal no virs­pu­ses uz­kai­sa sā­li. Ik pa lai­kam to ap­griež, bet siers kļūst aiz­vien cie­tāks.

Ka­zas siers

Sa­stāv­da­ļas: 250 g krē­ju­ma, 3 lie­las olas, 3 lit­ri ka­zas pie­na,ba­zi­liks, ķip­loks.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: mik­se­rī sa­jauc krē­ju­mu un olas. Pie­nu liek uz uguns, lai tas sāk vā­rī­ties, un pie­vie­no ie­priekš sa­ga­ta­vo­to mai­sī­ju­mu, pie­vie­no­jot to lē­nā strūk­lā un mai­sot. Pie­vie­no sā­li. Pie­nu ne­va­jag tu­rēt uz uguns il­gāk par 5 mi­nū­tēm, tas pa­stā­vī­gi jā­mai­sa, ka­mēr sa­bie­zē. No­ņe­mot sie­ru no uguns, to ie­tei­cams likt uz vai­rāk­slā­ņu mar­les un la­bi no­spiest. Kad siers tiek likts trau­kā, tas la­bi jā­sa­mai­sa. Ja ir vē­lē­ša­nās, var pie­vie­not sa­smal­ci­nā­tu ba­zi­li­ku un ķip­lo­ku. Sie­ru at­stāj le­dus­ska­pī uz 5-7 stun­dām.