Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ve­se­lī­gi za­ļie kok­tei­ļi

© F64

Par za­ļa­jiem kok­tei­ļiem no­teik­ti vis­maz rei­zi būs dzir­dē­jis katrs, bet vai no­gar­šo­jis? Tiek uz­ska­tīts, ka, dze­rot za­ļos kok­tei­ļus, or­ga­nisms būs ve­sels un sār­mains. Un ar ko tad īs­ti za­ļie kok­tei­ļi ir iz­pel­nī­ju­šies sa­vu at­zi­nī­bu? Tie ir vēr­tī­gi, jo sa­tur hlo­ro­fi­lu. Ga­ta­vo­jot blen­de­rī za­ļo kok­tei­li, ta­jā sa­gla­bā­jas or­ga­nis­mam va­ja­dzī­gās šķiedr­vie­las, un, kā zi­nāms, za­ļu­mi sa­tur daudz šķiedr­vie­lu. Ir vēl kāds po­zi­tīvs as­pekts – tie ir lē­tā­ki ne­kā za­ļās su­las. Ta­ču no za­ļu­miem grū­ti ie­gūt lie­lu dau­dzu­mu su­las, un, ti­kai no tiem ga­ta­vo­jot kok­tei­li, tas būs rūgts. Tā­pēc za­ļos kok­tei­ļus vē­lams ga­ta­vot ko­pā ar aug­ļiem, tad tie būs gar­šī­gi un sal­di. Ja kok­tei­lis iz­nāk ne­salds, tam var pie­vie­not vēl vie­nu sal­du aug­li, pie­mē­ram, ba­nā­nu. Ja ir vē­lē­ša­nās, kok­tei­lim var pie­vie­not arī die­dzē­tus grau­dus. Ja kok­tei­lim iz­man­to ar­bū­zu, tad, pro­tams, ūdens nav ne­pie­cie­šams.

Sākt dzert za­ļos kok­tei­ļus ie­tei­cams pa­kā­pe­nis­ki un ne­daudz. Pats gal­ve­nais, ka lab­sa­jū­tu no šā­da kok­tei­ļa var ie­gūt ne ti­kai dzer­ša­nas pro­ce­sā, bet arī pēc tam, jo or­ga­nisms jū­tas la­bi. Kok­tei­ļiem var iz­man­tot jeb­ku­rus tum­šos za­ļu­mus, bet īpa­šu vēr­tī­bu tiem dod ne­zā­les un sav­va­ļas augi, pie­mē­ram, nāt­res, pie­ne­nes un eg­ļu sku­jas. Ne­zā­lēm sak­nes ir dzi­ļi zem­ē, uz­sū­cot pa­šas vēr­tī­gā­kās vie­las, ko dod da­ba.

Ga­ta­vot za­ļos kok­tei­ļus ir vieg­li - pēc tam, kad za­ļu­mus, aug­ļus un ūde­ni sa­mai­sa blen­de­rī, kok­tei­li ie­tei­cams pār­liet krū­zē, bet blen­de­ri iz­ska­lot ar ūde­ni. Ja blen­de­ris nav īpa­ši jau­dīgs, aug­ļus vē­lams sa­griezt četr­ās da­ļās vai ma­zā­kos ga­ba­li­ņos, bet, ja tas ir labs, aug­ļus var pār­griezt ti­kai uz pus­ēm, bet za­ļu­mus ne­daudz ti­kai sa­lauzt.

No­de­rī­gi!

* Pir­ma­jā mē­ne­sī ie­tei­cams dzert glā­zi za­ļā kok­tei­ļa die­nā, bet pēc tam - 1,5 glā­zes, un pēc tam arī di­vas rei­zes die­nā ne­lie­lā dau­dzu­mā.

Re­cep­tes

Spi­nā­tu kok­tei­lis

Spi­nā­tu la­pas, gur­ķis, se­le­ri­ju kā­ti, ko­ri­andrs, ūdens un sāls.

Za­ļā zu­pa

Pus­tēj­ka­ro­te spi­nā­tu, ko­ri­andrs, ķip­lo­ka dai­vi­ņa, pus­e sar­ka­nā pi­pa­ra, pus­e cit­ro­na su­las, 3 to­mā­ti un 2 ta­sī­tes ūdens.

Ar­bū­za kok­tei­lis

8 la­pas ro­mie­šu sa­lā­tu, 5 krū­zī­tes sa­griez­tu ar­bū­zu, krū­zī­te ūdens.

Garš­au­gu za­ļais kok­tei­lis

6 sar­ka­no sa­lā­tu la­pu, ce­tur­tda­ļa saiš­ķa svai­ga ba­zi­li­ka, pus­e lai­ma su­las, pus­e sar­ka­nā sī­po­la, 2 se­le­ri­ju kā­ti, ce­tur­tā da­ļa avo­ka­do, 2 glā­zes ūdens.

Dzī­vā al­ve­ja

Glā­ze ābo­lu su­las, ba­nāns, man­go, mazs al­ve­jas la­pas ga­ba­liņš, 5 kā­pos­tu la­pas, 2 glā­zes ūdens.

Ki­vi prieks

4 ļo­ti mīk­sti ki­vi, ga­tavs ba­nāns, 3 se­le­ri­ju kā­ti, 2 glā­zes ūdens.

Ze­me­ņu lauks

Glā­ze ze­me­ņu, 2 ba­nā­ni, pus­e saiš­ķa ro­mie­šu sa­lā­tu, 2 glā­zes ūdens.

EKS­PER­TA VIE­DOK­LIS

An­dis BRĒ­MA­NIS, die­to­logs

- Tas, ka za­ļu­mi, ogas un dār­ze­ņi ir va­ja­dzī­gi un mū­su ēdien­kar­tē to ir par maz, zi­nāms. Za­ļie kok­tei­ļi arī ir at­bal­stā­ma lie­ta. Va­sa­rā, se­zo­nas lai­kā, ir da­žā­di za­ļu­mi - gan kul­tūr­au­gi, gan ne­zā­les, ko var veik­smī­gi iz­man­tot da­žā­du kok­tei­ļu ga­ta­vo­ša­nā. Gar­šas uz­la­bo­ša­nai tiem var pie­vie­not aug­li vai kā­du su­lī­gā­ku dār­ze­ni. Fi­nā­lā iz­nāk labs kok­tei­lis, kas ir ba­gāts ar vi­ta­mī­niem, īpa­ši ar C vi­ta­mī­nu, anti­ok­si­dan­tiem, ku­ru mū­su viel­mai­ņas re­gu­lā­ci­jas pro­ce­sā ir ne­pie­cie­ša­mi. Lie­to­jot za­ļu­mus, dār­ze­ņus un aug­ļus, tie pa­līdz vei­dot or­ga­nis­mā sār­mai­nu vi­di - tā ir tais­nī­ba.