UZTAISI PATS: Interesantas limonādes receptes

© F64

Kad rūp­nie­cis­ki ra­žo­tie at­spir­dzi­no­šie dzē­rie­ni iz­pel­nās ve­se­lī­ga uz­tu­ra aiz­stāv­ju kri­ti­ku vai arī vairs nav pa ka­ba­tai, at­liek vien pie­vēr­sties li­mo­nā­des ga­ta­vo­ša­nai mā­jās. Plu­si: tā būs svai­ga, aro­mā­tis­ka, bez E vie­lām un pār­spī­lē­ta cu­ku­ra dau­dzu­ma, tie­ši tā­da, kā tev gar­šo. Mī­nu­si: ir maz­liet par vē­lu brū­vēt li­mo­nā­di, kad jau mo­ka slā­pes, tā­pēc jā­rū­pē­jas lai­kus, lai mā­jās te­vi vien­mēr gai­dī­tu ga­ta­va li­mo­nā­de vai vis­maz izej­vie­las, no ku­rām to āt­ri var sa­jaukt. Bet tas ir pat dis­cip­li­nē­jo­ši. Li­mo­nā­des ga­ta­vo­ša­nu šai vai nā­ka­ma­jai die­nai va­sa­rā var pa­da­rīt par la­bu pa­ra­du­mu, un tur nav ne­kā sa­rež­ģī­ta.

  • Kla­sis­kā li­mo­nā­de. Iz­vā­ra sī­ru­pu no vie­nas glā­zes cu­ku­ra un vie­nas glā­zes ūdens. Iz­spiež su­lu no 4-6 cit­ro­niem. Sī­ru­pu un su­lu sa­jauc, pie­vie­no čet­ras glā­zes auk­sta ūdens (ja šķiet par sal­du, ūde­ni ņem vai­rāk), uz stun­du ie­liek trau­ku ar li­mo­nā­di le­dus­ska­pī.
  • Ra­bar­be­ru un roz­ma­rī­na li­mo­nā­de. 400 g ra­bar­be­ru kā­tu no­mi­zo, sa­griež ga­ba­li­ņos, pār­lej ar di­vām glā­zēm ūdens, pie­vie­no pus­ot­ru glā­zi cu­ku­ra un trīs ēdam­ka­ro­tes ka­pā­tu roz­ma­rī­na la­pi­ņu. Uz­vā­ra, sa­ma­zi­na lies­mu, tur­pi­na vā­rīt 15 mi­nū­tes vai tik il­gi, līdz ra­bar­be­ri iz­jūk. Li­mo­nā­di iz­kāš, pie­vie­no pus­glā­zi svai­gi spies­tas cit­ro­nu su­las, at­dze­sē. Pa­snie­dzot pie­vie­no ūde­ni vai gā­zē­to ūde­ni, lai ie­gū­tu vē­la­mā sal­du­ma li­mo­nā­di.
  • Li­mo­nā­de no cep­tiem cit­ro­niem. Se­šus cit­ro­nus sa­griež šķē­lī­tēs, liek ce­pa­mā trau­kā un pār­kai­sa ar vie­nu glā­zi cu­ku­ra, pār­lej ar ūde­ni un pie­vie­no ne­daudz va­ni­ļas cu­ku­ra. Cep ce­peš­krās­nī 170 grā­du sil­tu­mā ap­tu­ve­ni pus­stun­du (līdz cit­ro­ni ka­ra­me­li­zē­jas). Tos sa­smal­ci­na ar blen­de­ra pa­lī­dzī­bu, pie­vie­no se­šas glā­zes ūdens, sa­mai­sa, iz­kāš, ja ne­pie­cie­šams, pie­vie­no vēl cu­ku­ru. Ja vē­las, pie­liek le­du, glā­zes ro­tā ar pi­par­mēt­ru ga­lot­nī­tēm.
  • Za­ļās tē­jas li­mo­nā­de. Li­mo­nā­des krū­zē liek ne­lie­lu saiš­ķī­ti svai­gu pi­par­mēt­ru, ap­lej ar čet­rām glā­zēm za­ļās tē­jas (ja grib, var iz­man­tot arī aro­ma­ti­zē­tu za­ļo tē­ju), pie­vie­no di­vas glā­zes ūdens un cu­ku­ru pēc gar­šas. At­dze­sē.
  • Ing­ve­ra un me­dus li­mo­nā­de. Mēr­glā­zē iz­spiež su­lu no di­viem cit­ro­niem, pie­vie­no vie­nu ma­zu no­tī­rī­tu ing­ve­ra sak­nes ga­ba­li­ņu un di­vas tēj­ka­ro­tes me­dus. Pie­lej ver­do­šu ūde­ni līdz 300 ml at­zī­mei. Sa­mai­sa, at­dze­sē.
  • Lai­mu li­mo­nā­de. Iz­spiež su­lu no se­šiem lai­miem, ie­liek sal­dē­ta­vā. Iz­spai­das liek kat­li­ņā, pār­lej ar 3,5 glā­zēm ver­do­ša ūdens, pie­vie­no šķip­sni­ņu sāls un pēc gar­šas pū­der­cu­ku­ru, no­stā­di­na 15 mi­nū­tes. Iz­kāš, pie­vie­no at­dze­sē­to su­lu, da­žus le­dus ga­ba­li­ņus un pa­tur le­dus­ska­pī di­vas stun­das.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais