Kad rūpnieciski ražotie atspirdzinošie dzērieni izpelnās veselīga uztura aizstāvju kritiku vai arī vairs nav pa kabatai, atliek vien pievērsties limonādes gatavošanai mājās. Plusi: tā būs svaiga, aromātiska, bez E vielām un pārspīlēta cukura daudzuma, tieši tāda, kā tev garšo. Mīnusi: ir mazliet par vēlu brūvēt limonādi, kad jau moka slāpes, tāpēc jārūpējas laikus, lai mājās tevi vienmēr gaidītu gatava limonāde vai vismaz izejvielas, no kurām to ātri var sajaukt. Bet tas ir pat disciplinējoši. Limonādes gatavošanu šai vai nākamajai dienai vasarā var padarīt par labu paradumu, un tur nav nekā sarežģīta.
- Klasiskā limonāde. Izvāra sīrupu no vienas glāzes cukura un vienas glāzes ūdens. Izspiež sulu no 4-6 citroniem. Sīrupu un sulu sajauc, pievieno četras glāzes auksta ūdens (ja šķiet par saldu, ūdeni ņem vairāk), uz stundu ieliek trauku ar limonādi ledusskapī.
- Rabarberu un rozmarīna limonāde. 400 g rabarberu kātu nomizo, sagriež gabaliņos, pārlej ar divām glāzēm ūdens, pievieno pusotru glāzi cukura un trīs ēdamkarotes kapātu rozmarīna lapiņu. Uzvāra, samazina liesmu, turpina vārīt 15 minūtes vai tik ilgi, līdz rabarberi izjūk. Limonādi izkāš, pievieno pusglāzi svaigi spiestas citronu sulas, atdzesē. Pasniedzot pievieno ūdeni vai gāzēto ūdeni, lai iegūtu vēlamā salduma limonādi.
- Limonāde no ceptiem citroniem. Sešus citronus sagriež šķēlītēs, liek cepamā traukā un pārkaisa ar vienu glāzi cukura, pārlej ar ūdeni un pievieno nedaudz vaniļas cukura. Cep cepeškrāsnī 170 grādu siltumā aptuveni pusstundu (līdz citroni karamelizējas). Tos sasmalcina ar blendera palīdzību, pievieno sešas glāzes ūdens, samaisa, izkāš, ja nepieciešams, pievieno vēl cukuru. Ja vēlas, pieliek ledu, glāzes rotā ar piparmētru galotnītēm.
- Zaļās tējas limonāde. Limonādes krūzē liek nelielu saišķīti svaigu piparmētru, aplej ar četrām glāzēm zaļās tējas (ja grib, var izmantot arī aromatizētu zaļo tēju), pievieno divas glāzes ūdens un cukuru pēc garšas. Atdzesē.
- Ingvera un medus limonāde. Mērglāzē izspiež sulu no diviem citroniem, pievieno vienu mazu notīrītu ingvera saknes gabaliņu un divas tējkarotes medus. Pielej verdošu ūdeni līdz 300 ml atzīmei. Samaisa, atdzesē.
- Laimu limonāde. Izspiež sulu no sešiem laimiem, ieliek saldētavā. Izspaidas liek katliņā, pārlej ar 3,5 glāzēm verdoša ūdens, pievieno šķipsniņu sāls un pēc garšas pūdercukuru, nostādina 15 minūtes. Izkāš, pievieno atdzesēto sulu, dažus ledus gabaliņus un patur ledusskapī divas stundas.