IETEIKUMI, kā pārvarēt paģiras (+da­ži pa­ģi­ru ēdie­ni)

© F64

Kad svētku pa­sā­ku­mi pā­rāk ie­vil­ku­šies ga­ru­mā un al­ko­hols lie­tots ba­gā­tī­gi, bet daž­kārt ne­maz ne tik daudz, mēdz se­kot pa­ģi­ras. Tas ir ve­sels sim­pto­mu ko­pums: sau­sums mu­tē, gal­vas­sā­pes, dre­bu­ļi, ap­sār­tu­šas acis, slik­ta dū­ša, vā­jums, asins­spie­die­na lē­kā­ša­na, pa­aug­sti­nā­ta ju­tī­ba pret gais­mu un ska­ņām, cil­vēks var kļūt ļo­ti aiz­kai­ti­nāms vai, glu­ži ot­rā­di, apā­tisks un no­mākts. Ku­ram tā ir ga­dī­jies, tas zi­na, cik ne­pa­tī­ka­mas un daudz­vei­dī­gas var būt pa­ģi­ru iz­paus­mes. Ku­ram šā­das pie­re­dzes nav, tas lai la­bāk to uz sa­vas ādas arī ne­iz­bau­da.

Pa­ģi­ras tiek skaid­ro­tas ar ace­tal­de­hī­da tok­sis­ko ie­dar­bī­bu, tas ro­das, spir­tam ok­si­dē­jo­ties, un ir tok­sis­kāks par pa­šu spir­tu, trau­cē or­ga­nis­mam nor­mā­li pār­strā­dāt uz­tur­vie­las, kas uz­krā­jas un ra­da vēl lie­lā­ku sai­ndē­ša­nos. Al­ko­hols pa­stip­ri­nā­ti iz­va­da no cil­vē­ka or­ga­nis­ma mag­ni­ju, bet mag­ni­ja de­fi­cī­ta iz­paus­mes ir gal­vas­sā­pes, ner­vo­zi­tā­te, mus­ku­ļu vā­jums, kram­pji, sirds kū­le­ņo­ša­na u. c.

Ne­va­ja­dzē­tu lā­pī­ties

Vis­iem zi­nā­mais tau­tas pa­ņē­miens ir pa­ģi­ru ma­zi­nā­ša­nai ie­dzert ne­daudz tā­da pa­ša al­ko­ho­la, kāds ti­cis lie­tots ie­priek­šē­jā die­nā. To­mēr la­bāk to ne­da­rīt, sa­ka spe­ci­ālis­ti. Sim­pto­mi gan it kā ma­zi­nās, ta­ču no­vā­ji­nā­ta­jam or­ga­nis­mam nā­kas at­kal uz­ņemt un nei­tra­li­zēt jaun­u in­des de­vu, kā arī var ras­ties vēl­me tur­pi­nāt dzer­ša­nu, un cil­vēks ga­lu ga­lā var no­nākt līdz plos­tam. La­bāk sākt or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nu, lie­to­jot ak­tī­vo og­li, smek­tu vai ci­tus bez re­cep­tes no­pēr­ka­mus pre­pa­rā­tus, ku­ri no zar­nu trak­ta uz­sūc kai­tī­gās vie­las, kas vēl nav no­nā­ku­šas asi­nīs. No­de­rī­gi šā­dā rei­zē var iz­rā­dī­ties arī mag­ni­ja pre­pa­rā­ti, bet, ja tā­du nav, var ap­ēst sau­ju riek­stu vai sēk­li­ņu, kas ba­gā­tas ar mag­ni­ju, ap­ēst ne­daudz skā­bē­tu kā­pos­tu, gur­ķu vai to­mā­tu. Par ļau­nu ne­nāks arī jū­ras kā­pos­ti, jo ta­jos ir mag­nijs un kā­lijs, tur­klāt jū­ras kā­pos­tiem pie­mīt adap­to­gē­nas īpa­šī­bas: spē­ja pa­lī­dzēt or­ga­nis­mam la­bāk tikt ga­lā ar ne­lab­vē­lī­giem ap­stāk­ļiem. Zau­dē­tās mi­ne­rāl­vie­las pa­līdz at­gūt arī mi­ne­rāl­ūde­ņi, kas pie­de­vām sti­mu­lē žults sek­rē­ci­ju un zar­nu trak­ta dar­bī­bu, kā arī di­urē­zi, lai vi­sus al­ko­ho­la sa­da­lī­ša­nās pro­duk­tus ātr­āk iz­va­dī­tu no or­ga­nis­ma. Ap­la­ma nav arī tau­tas me­to­de - iz­dzert ne­pil­nu glā­zi skā­bē­tu kā­pos­tu su­las vai uz pus­ēm ar ūde­ni at­šķai­dī­tu gur­ķu sā­lī­ju­mu (ne­jaukt ar ma­ri­nā­di!). Tā kā al­ko­hols vei­ci­na or­ga­nis­ma at­ūde­ņo­ša­nos, uz­ņemt pie­tie­ka­mi daudz šķid­ru­ma ir sva­rī­gi. Ap­rē­ķi­nāts, ka pa­ģi­ru māk­ta­jam cil­vē­kam trūkst 1,5-2 lit­ri ūdens, bet lik­vi­dēt šo de­fi­cī­tu va­jag pa­ma­zām, vis­pirms iz­dze­rot di­vas glā­zes mi­ne­rāl­ūdens, ap­tu­ve­ni pēc 20 mi­nū­tēm - pus­ot­ru glā­zi, vēl pēc 20 mi­nū­tēm - vie­nu glā­zi utt. Tas ne ti­kai pa­līdz iz­va­dīt tok­sis­kās vie­las, bet arī ma­zi­nāt to kon­cen­trā­ci­ju.

Kas va­rē­tu at­vieg­lot

Si­tu­āci­ju pa­ģi­ru ga­dī­ju­mā pa­līdz at­vieg­lot kār­tī­ga iz­gu­lē­ša­nās, miegs sek­mē de­tok­si­kā­ci­ju un da­bis­kā līdz­sva­ra at­jau­no­ša­nos or­ga­nis­mā. Cil­vē­kam, ku­ram ko­pu­mā ir nor­mā­la ve­se­lī­ba, bet šo­reiz vien­kār­ši ga­dī­jies ie­dzī­vo­ties pa­ģi­rās, var nākt par la­bu mē­re­na fi­zis­ka ak­ti­vi­tā­te, jo tā in­ten­si­fi­cē viel­mai­ņu, kai­tī­gās vie­las tiek ak­tī­vāk iz­va­dī­tas ar svied­riem un urī­nu, ma­zi­nās tūs­ka. Fi­zis­ki ne­tre­nē­tiem cil­vē­kiem gan šā­da slo­dze nav ie­tei­ca­ma. Ātr­āk at­gūt nor­mā­lu paš­sa­jū­tu pēc vieg­lām pa­ģi­rām pa­līdz arī vien­kār­ša pa­stai­ga svai­gā gai­sā, ku­ras lai­kā tur­klāt ne­va­ja­dzē­tu smē­ķēt. Pirms pa­stai­gas var iz­dzert glā­zi mež­ro­zī­šu tē­jas vai arī tik­ko spies­tas aug­ļu vai dār­ze­ņu su­las. Tās efek­tī­vi at­tī­ra or­ga­nis­mu un ļauj uz­ņemt vi­ta­mī­nus un mi­ne­rāl­vie­las la­bi uz­ņe­ma­mā for­mā. Da­žā­dās su­lās ir anti­ok­si­dan­ti, or­ga­nis­kās skā­bes, pek­tīn­vie­las, fi­ton­cī­di. Var lie­tot bur­kā­nu, to­mā­tu, gur­ķu, kar­tu­pe­ļu, kā­pos­tu, ābo­lu u. c. su­las. Ja jū­ta­mi pa­ģi­ru sim­pto­mi, nav vē­lams ie­tu­rēt sā­tī­gu mal­tī­ti, kas ra­da pa­pil­du slo­dzi ak­nām.

Da­ži pa­ģi­ru ēdie­ni (tau­tas re­cep­tes)

  • Auk­stā so­ļan­ka. Ņem vie­nā­dās de­vās svai­gus un skā­bē­tus gur­ķus, sa­rī­vē ar sak­ņu rī­vi, pie­vie­no sī­ki sa­griez­tu vā­rī­tu jaun­lo­pu ga­ļu un ri­pi­ņās sa­griez­tas mel­nās vai za­ļās olīv­as, pār­lej ar at­šķai­dī­tu gur­ķu sā­lī­ju­mu, ap­mai­sa.
  • Ke­fīrs ar skā­bē­tiem gur­ķiem. Vie­nu vi­dē­ji lie­lu skā­bē­tu gur­ķi sa­rī­vē pēc ie­spē­jas smal­kāk, pie­vie­no pus­lit­ru ke­fī­ra, pie­ber ne­daudz mal­tu mel­no un sar­ka­no pi­pa­ru, la­bi sa­mai­sa. Iz­dzer pa­ma­zām stun­das lai­kā, ma­ziem mal­ci­ņiem. Pēc tam vis­maz stun­du ne­ko ne­ēd un ne­lie­to ne­kā­du šķid­ru­mu.
  • To­mā­tu su­las kok­tei­lis. Di­vas pai­pa­lu oli­ņas pār­šķeļ, uz­ma­nī­gi at­da­la dzel­te­nu­mus, liek glā­zē ar to­mā­tu su­lu un tū­līt iz­dzer.
  • Vis­tu zu­pa. Kat­lā lej pus­lit­ru vis­tu bul­jo­na, pie­vie­no sī­ki sa­griez­tu ne­lie­lu sī­po­lu, 200 g sald­ētu dār­ze­ņu mai­sī­ju­ma, kas do­māts zu­pai, ne­daudz ba­zi­li­ka, ma­jo­rā­na un mel­no pi­pa­ru, kā arī di­vas vis­tas fi­le­jas (bez ādas), kas sa­griez­tas sī­kos ga­ba­li­ņos. Uz­vā­ra, pie­vie­no sau­ju ma­ka­ro­nu, vā­ra 10 mi­nū­šu, pie­liek trīs ēdam­ka­ro­tes to­mā­tu bie­ze­ņa un vēl­reiz uz­vā­ra.
  • Brū­nie rī­si ar pu­pi­ņām un ku­ku­rū­zu. Iz­vā­ra 100 g brū­no rī­su. Sa­griež ga­ba­li­ņos vie­nu sī­po­lu un vie­nu sar­ka­no pap­ri­ku, iz­sau­tē uz pan­nas ko­pā ar vie­nu ēdam­ka­ro­ti ku­ku­rū­zas eļ­ļas, pie­vie­no ēdam­ka­ro­ti asās to­mā­tu mēr­ces, 200 g kon­ser­vē­tu pu­pi­ņu un tik­pat kon­ser­vē­tas ku­ku­rū­zas. Pie­vie­no vie­nu tēj­ka­ro­ti sī­ki sa­ka­pā­tu či­li pi­pa­ru, sa­jauc, uz­kai­sa 100 g rī­vē­ta sie­ra.
  • Ci­ti va­ri­an­ti. Tiek ap­gal­vots, ka at­gū­ties no pa­ģi­rām pa­līdz arī skā­bē­tu kā­pos­tu zu­pa, jo­gurts un da­žā­di ci­ti skāb­pie­na pro­duk­ti, za­ļā tē­ja, auzu pār­slu biez­put­ra, glā­ze pie­na ar vie­nu sa­spai­dī­tu ba­nā­nu un ka­ro­tī­ti me­dus, spi­nā­ti, stip­ra mel­na ka­fi­ja ar sā­li, ga­lerts, pa­ma­tī­gi sa­vā­rī­ta zu­pa no liel­lo­pu kā­jām, da­bisks dzī­vais

Ie­vē­rot mē­ru un svi­nēt gud­ri

Labs na­ma­tēvs un na­ma­mā­te, gai­dot cie­mi­ņus, do­mā par to, lai dzer­ša­na un ēša­na vie­sī­bās ne­bū­tu vie­nī­gā no­dar­be. Ja vie­si ik pa lai­kam pie­ce­ļas no gal­da, de­jo, iet ro­ta­ļās, iz­iet svai­gā gai­sā - tas pa­līdz sa­gla­bāt skaid­rā­ku gal­vu. Ja kāds al­ko­ho­lu ne­vē­las lie­tot, pā­rē­jie ne­drīkst vi­ņam to uz­spiest, ap­celt un pie­ru­nāt, bet saim­nie­kiem ir jā­rū­pē­jas, lai gal­dā ne­trūk­tu arī bez­al­ko­ho­lis­ku dzē­rie­nu. Al­ko­ho­lam, ku­ru ceļ gal­dā, jā­būt kva­li­ta­tī­vam un le­gā­li ie­gā­dā­tam, jo ap­šau­bā­mas iz­cel­smes dzē­rie­nu lie­to­ša­na var beig­ties bē­dī­gi, rei­zēm pat ar nā­vi.

Pir­mo tos­tu ne­va­ja­dzē­tu uz­saukt tuk­šā dū­ša, jo, kad kuņ­ģī ne­kā nav, al­ko­hols uz­sū­cas ātr­āk un kai­ri­na kuņ­ģa gļot­ādu. Al­ko­hols uz­sū­cas arī caur mu­tes gļot­ādu, tā­pēc nav vērts il­gi tu­rēt kat­ru mal­ci­ņu mu­tē. Jā­būt uz­ma­nī­giem ar sal­diem al­ko­ho­lis­kiem dzē­rie­niem, jo sal­dums trau­cē no­vēr­tēt fak­tis­ko al­ko­ho­la pa­tē­ri­ņu, tur­klāt cu­kurs var pa­dzi­ļi­nāt pa­ģi­ras, tas pats sa­kāms par da­žā­dām gar­šas pie­de­vām. Pa­ģi­ras sma­gā­kas pa­da­ra arī ni­ko­tī­na klāt­būt­ne, diem­žēl no­vē­rots, ka, lie­to­jot al­ko­ho­lu, smē­ķē­tā­ji smē­ķē vai­rāk ne­kā pa­ras­ti un arī ne­smē­ķē­tā­jiem ro­das vēl­me uz­vilkt dū­mu.

Ne ti­kai iz­dzer­tais al­ko­ho­la dau­dzums, bet arī ģe­nē­tis­ka no­slie­ce un or­ga­nis­ma īpat­nī­bas no­sa­ka to, vai cil­vē­kam būs vai ne­būs pa­ģi­ras, cik sma­gi tās iz­pau­dī­sies un vai vi­ņam draud al­ko­ho­la at­ka­rī­ba. Tiem, ku­ru ve­cā­kiem vai vec­ve­cā­kiem ir bi­ju­šas pro­blē­mas ar al­ko­ho­lu, risks ir kriet­ni lie­lāks.

Kat­rai al­ko­ho­la glā­zī­tei der uz­dzert vie­nu glā­zi ūdens, lai or­ga­nisms ne­at­ūde­ņo­tos. Arī uz­kost ir sva­rī­gi, ta­ču nav ie­tei­cams ēst pā­rāk trek­nus, stip­ri sā­ļus un sal­dus ēdie­nus, kas sa­tur vien­kār­šos ogļ­hid­rā­tus. Vis­la­bā­kā ir lie­sa ga­ļa un pro­duk­ti no sa­lik­ta­jiem ogļ­hid­rā­tiem, pie­mē­ram, kar­tu­pe­ļi spēj uz­ņemt se­vī gan­drīz pus­i no iz­dzer­tā al­ko­ho­la dau­dzu­ma.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.