Lai labi garšo!
Sastāvdaļas: 1 līdz 1,5 l piena, 12 olas, pāris ēdamkarotes medus, sāls, žāvēti augļi.
Pagatavošana: sakuļ olas, sāli un medu. Katlā lej pienu un karsē, visu laiku maisot. Kad tas tuvojas vārīšanās temperatūrai, pievieno olas, medu, sāli un turpina karsēt maisot, kamēr masa kļūst viendabīga. Noņem katlu no uguns un pievieno žāvētos augļus. Liek masu marlē uz caurdura, izveido siera formu. Uzliek slogu un atstāj nakti ledusskapī.
Ieteikumi Lai siers izdotos garšīgs
* Siers būs cietāks, ja masu karsēs augstā temperatūrā ilgu laiku.
* Ja vēlas mīkstu sieru, tam var pievienot ūdeni.
* Drupans siers iznāks, ja maisot tam katlā ļaus atdzist.
* Siers būs irdens un mīksts, ja masu karsēs zemā temperatūrā.
* Ieteicams marli samitrināt, lai siera masu varētu viegli no tās atdalīt.
* Siers iegūs vienmērīgu, dzeltenu krāsu, ja olas tiks pieliktas reizē ar sviestu. Dzeltenas nokrāsas radīšanai sieram var pievienot kurkumas pulveri.
* Ja ir vēlēšanās sieru ilgāk uzglabāt, to var ieberzt ar sāli, ietīt maisiņā un novietot vēsā, sausā telpā.
* Lai sieru grilētu, šim procesam piemērotāks būs cietāks un sausāks.