Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Kā mazināt alerģiju un siena drudzi

© F64

Aizvien biežāk mūsdienās tiek novērota saslimstība ar alerģiju. Tā ir paaugstināta jutība pret organismā vai vidē esošām specifiskām vielām – alergēniem. Indijas tradicionālā medicīnas sistēma ājurvēda izmanto dabiskus preparātus, diētu un dzīvesveidu, lai saglabātu labu veselību, arī cīnītos ar alerģiju un siena drudzi, kas parādās augu ziedēšanas laikā.

Ja gremošanas sistēma ir novājināta, cilvēks nespēj transformēt un sagremot visu to, ko uzņem sevī. Tas var radīt toksisku pārslodzi, kas pārklāj gļotādas un bloķē brīvu gaisa plūsmu. Ājurvēda iesaka lietot sildošas garšvielas gremošanas uzlabošanai un uzsūkšanās veicināšanai. Ļoti laba stratēģija alerģijas ārstēšanai ir uzlabot gremošanu, izvairoties no viskozas un blīvas barības, piemēram, piena produktiem, rafinēta cukura un kviešu produktiem. Ir daži ļoti efektīvi dabas līdzekļi bez parastajām blaknēm, kas rodas siena drudža un alerģijas ārstēšanā ar parastajiem antihistamīna preparātiem.

Kad ziedputekšņi, putekļi vai ķīmiskas izcelsmes kairinošas vielas nomāc organismu, imūnā sistēma aktivizējas un cenšas aizsargāt ievainojamo gļotādu, izdalot lielu daudzumu IgE antivielu. Tās ir saistītas ar leikocītiem un izraisa histamīna atbrīvošanos. Lai gan šis process aptur gaisā esošo vielu iekļūšanu ķermenī, tomēr izsauc siena drudža un alerģijas simptomus. Ja tiek konstatēts siena drudzis, viens no raksturīgākajiem simptomiem ir sāpes degunā. Tipiski siena drudža un alerģijas simptomi ir: deguna eju nobloķēšanās un attīrīšanās; izdalījumi no deguna - gan šķidri un ūdeņaini, gan biezi un blīvi; smaga galva, niez acis, deguns un rīkle; biežas šķavas; apgrūtinoša elpošanas deguna eju nosprostošanās dēļ; vājums un nogurums. Simptomi parādās un pēkšņi pazūd.

Noderīgi!

* 3-5 dienas jādzer daudz karsta ūdens ar svaigu ingvera sakni vai medu. Tas ļaus sagremot toksīnus un veicināt gremošanu.

* Jāizvēlas silta, barojoša un viegli sagremojama pārtika, piemēram, zupas, graudaugi un zaļi lapu dārzeņi.

* Jāizvairās no gļotas radošas pārtikas, piemēram, piena produktiem un saldumiem.

* Jāizvairās no vēsas pārtikas, piemēram, salātiem un atdzesēta ūdens. Tas mazinās gremošanas aktivitāti un radīs sastrēgumu.

* Jāskalo acis ar tīru organiski audzētu rožūdeni, kas saskaņā ar ājurvēdu ir atvēsinošs un palīdz mazināt iekaisumu un niezi pie siena drudža izpausmēm acīs. Jālieto tikai svaigs, tīrs un organisks rožūdens bez jebkādām blakusvielām.