NODERĪGI: Kas jāzina pirms dodies nodot analīzes?

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Precīza diagnoze ir vienīgais ceļš uz atveseļošanos, savukārt precīzas analīzes ir ļoti būtiskas diagnozes uzstādīšanā.

Nereti pacientiem nav izpratnes par to, kā pareizi nodot analīzes un kas jāievēro pirms šīs procedūras, tādēļ “Centrālā laboratorija” laboratorijas vadītājs Uģis Bērs apkopojis būtiskākos aspektus, kas ikvienam jāzina par analīžu nodošanu, lai iegūtu precīzus un ārstam derīgus rezultātus.

Konsultēties ar ārstu par katru analīžu nodošanas specifiku un nepieciešamajiem sagatavošanās pasākumiem. Ļoti precīzi ievērot ārsta norādījumus, jo tas ir būtiski, lai iegūtu kvalitatīvus analīžu rezultātus.

Tradicionāli analīzes ieteicams nodot no rīta, neilgi pēc pamošanās un tukšā dūšā, brokastis aizstājot ar ūdens glāzi. Daudzi fizioloģiskie parametri var strauji mainīties dienas gaitā un uzņemtās pārtikas ietekmē, tāpēc šie faktori var traucēt precīzu analīžu rezultātu iegūšanā.

Ja pacients lieto kādus medikamentus, tas pirms analīžu nodošanas jāsaskaņo ar ārstu.

Pareizi savākt analīžu materiālu - rūpīgi savākt materiālu tam atbilstošā konteinerī. Urīna analīzēm ieteicams ievākt rīta vidējo porciju, savukārt fēču analīzēm ieteicams savākt materiālu no trim vēdera izejām.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Ievāktās analīzes pēc iespējas ātrāk nogādāt laboratorijā.

Aknu, nieru marķieri - nav ieteicams iepriekšējā dienā ieturēt lielas, sātīgas maltītes. Tas var traucēt paraugu kvalitātei un reizēm pat ir nepieciešams atkārtot analīzes, jo paraugi nav bijuši derīgi.

Hormonu analīzes - nodot specifiski norādītā diennakts laikā, stingri sekojot ārsta ieteikumiem.

Pret analīžu nodošanu jāizturas atbildīgi un pārdomāti, jo analīzes ir svarīgs ārsta instruments, lai novērtētu pacienta veselības stāvokli.

Lai rezultāti būtu salīdzināmi un tos varētu novērot dinamikā, viena veida analīzes jāveic pie viena pakalpojumu sniedzēja, jo dažādās laboratorijās atšķiras izmeklējumiem pielietotās tehnoloģijas un metodes.