Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kā uzlabot stāju

© F64

Stājas problēmas bieži vien ir saistītas ar mazkustīgu dzīvesveidu un to, ka daudz laika pavadīts, sēžot pie datora. «Stāja ir pierasta ķermeņa poza nepiespiesti stāvošam cilvēkam, kuru viņš ieņem bez liekas muskuļu piepūles, jeb līdzsvara stāvoklis starp ķermeņa muskuļu spēkiem un zemes gravitācijas spēku,» skaidro sporta kluba Atlētika trenere Evelīna Parhomenko. Viņa žurnālā Māja demonstrē vingrinājumus stājas uzlabošanai.

Pareizu stāju definē kā muskuļu un skeleta līdzsvarotu stāvokli, kas pasargā ķermeņa segmentus un locītavas no pārslodzes, mikrotraumatisma un deģeneratīvu distrofisku pārmaiņu rašanās, tā nodrošinot optimālu muskuļu darbu.

Pareizas stājas pamatpazīmes

* Galva un ķermenis atrodas vienā vertikālā līnijā;

* Pleci atrodas vienādā augstumā, nedaudz atvilkti atpakaļ un uz leju;

* Lāpstiņas atrodas vienādā augstumā un vienādā attālumā no mugurkaula;

* Krūškurvis ir simetrisks;

* Mugurkaula fizioloģiskie izliekumi ir simetriski;

* Sānu trīsstūris (veido lejā nolaista roka un ķermeņa sānu kontūra) ir simetrisks;

* Kājas ir taisnas un vienādā garumā.

1.

Vingrinājums, kas palīdz iztaisnoties

Stāvot pie sienas, piespiež pie tās 5 punktus: pakausi, plecus, gurnus, kāju ikrus un pēdas. Skats uz priekšu, pakausis paliek pie sienas, zodu virza nedaudz uz leju, vēderu ievelk un pietuvina jostas daļu sienai. Sāk ar 30 sekundēm, pakāpeniski palielina laiku pozas noturēšanai līdz 2 minūtēm.

2.

Noliekšanās

Nostājas taisni un, turot nūju aiz galvas pie pleciem, noliecas. Lāpstiņu apakšējās malas tuvina vienu otrai. Vēders ir ievilkts un sēžas muskuļi saspringti. Atkārto 15 līdz 20 reizes.

3.

Gurnu atcelšana

Apsēžas ar taisnām kājām, atbalstās uz plaukstām. Ieelpo un uz izelpu paceļ gurnus uz augšu. Cenšas nesasprindzināt kakla muskuļus un necelt plecus uz augšu. Atkārto 10 līdz 15 reizes.

4.

Vēdera prese

Noguļas uz muguras. Rokas tur augšā. Sāk kustību ar rokām un lēnām ar apaļu muguru apsēžas, iztaisno to, stiepjoties ar rokām augšā. Atbrīvo rokas un noliecas uz priekšu. Lēnām ar apaļu muguru atgriežas guļus pozīcijā. Atkārto 10 līdz 15 reizes.

5.

Kāju un roku atcelšana no grīdas

Guļ uz vēdera, kājas un rokas iztaisno. Izdarot izelpu, atgriežas sākuma pozīcijā. Izpildot vingrinājumus, galvu augšā neceļ un cenšas nešūpoties. Atkārto 10 līdz 15 reizes.

6.

Peldētāja balstā uz ceļiem

Nostājas balstā uz plaukstām un ceļiem. Iztaisno kāju un pretējo roku. Cenšas noturēt līdzsvaru un nešūpoties. Tur stingru vēderu un stiepjas līdz pirkstgaliem. Atkārto ar katru kāju un roku 10 līdz 15 reizes.